Paus: ‘Opvang vluchtelingen wijst weg naar toekomst’
Zaterdagochtend heeft paus Franciscus een toespraak gehouden voor een grote groep vluchtelingen en hun gezinnen toen die via een zogeheten humanitaire corridor in Europa zijn aangekomen en vertegenwoordigers van de initiatiefnemers. Dat zijn de Gemeenschap van Sant'Egidio, de Federatie van Evangelische Kerken en de Tafel van Waldenzen, en de rooms-katholieke Kerk in Italië, met de steun van verschillende regeringen van de EU.
Humane weg naar veiligheid
De humanitaire corridors zijn in 2016 opgericht als reactie op de almaar dramatischer situatie in de Middellandse Zee, waar intussen al vele honderden mensen zijn verdronken in hun pogingen om Europa te bereiken. Doel is die levensgevaarlijke reizen vermijden, een halt toeroepen aan de uitbuiting door mensenhandelaren en kwetsbare mensen een wettelijke en veilige toegang tot Europa bieden. Tot nu toe zijn op die manier meer dan 5.300 vluchtelingen in Europa opgevangen, samen met een 1.800-tal Oekraïense burgers die door Sant'Egidio in verschillende Europese landen worden opgevangen. Humane corridors breken muren van onverschilligheid af die de hoop van zoveel mensen die jarenlang in pijnlijke en ondraaglijke situaties moeten wachten, hebben vernietigd, noemde de paus dat.
Voorbeeld voor toekomst Europa
De paus onderstreepte dat ondanks die hoopgevende resultaten er nog altijd veel inspanningen nodig zijn om het netwerk uit te breiden en meer legale migratieroutes te openen. Veilige, ordelijke, regelmatige en duurzame migratie is altijd in het belang van álle landen. Zonder die erkenning dreigt angst de overhand te krijgen, waardoor de toekomst van mensen wordt uitgewist en barrières worden gerechtvaardigd. Het verwelkomen van de meest behoeftigen wijst op een weg voorwaarts voor Europa, om te voorkomen dat het bevroren en angstig blijft en geen visie op de toekomst meer heeft.
Belang van integratie
Na de moeilijkheden van de reis wacht de volgende moeilijke stap: de integratie. Het is belangrijk nog meer aandacht en creativiteit te besteden om de mensen, die de kans krijgen naar Europa te komen, in staat te stellen te begrijpen en te waarderen wat zij hier zullen aantreffen, zei de paus. Hij dankte de aanwezigen die met grote vrijgevigheid hun harten en huizen voor hen openstellen en hen steunen in het integratieproces. Het toont het mooie gezicht van Europa dat openstaat voor de toekomst.
Aan de grote groep Oekraïense vluchtelingen verzekerde de paus dat hij zich blijft inzetten voor de vrede. Ik hoop op vrede en bid voor vrede in uw land en in alle andere landen die door oorlog zijn getroffen.
Teken van christelijke eenheid
De humanitaire corridors noemde de paus een indrukwekkend teken van eenheid tussen broeders en zusters die hun geloof in Christus delen. Hij bracht een eresaluut aan de vluchtelingen zich proberen te integreren en daarvoor niet alleen nieuwe talen moeten leren, maar ook een nieuwe samenleving en culturen leren kennen. Hun aanwezigheid noemde hij een zegen in de landen waar jullie wonen en waarvan jullie de wetten en cultuur hebben leren respecteren. In ruil daarvoor hebben ze ook geleerd hoe ze moeten geven, door zich in te zetten voor anderen in nood. Uw goede voorbeeld en inspanningen helpen de angst en vrees voor vreemdelingen weg te nemen.
De paus besloot zijn toespraak met een citaat van Jezus: Ik was een vreemdeling en jij verwelkomde Mij, en benadrukte dat dit een weg is die wij allemaal samen met moed en volharding moeten bewandelen om samen te werken aan een betere toekomst.
Bekijk de video met de hoogtepunten uit de toespraak van de paus.