Paus staat voor drukste jaar tot nu toe – een blik in zijn agenda
Zoals het er naar uitziet, staat paus Franciscus voor zijn drukste jaar tot nu toe. In het eerste halfjaar staan al vijf officiële pausreizen gepland, naast de verdere hervorming van de Romeinse Curie en de conferentie over misbruik binnen de kerk, eind februari.
Het pauselijke werkjaar start officieel met de ontvangst van het diplomatieke corps van het Vaticaan. Het wordt uitkijken naar de boodschap van Franciscus. Vorig jaar greep hij de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mensen aan voor een sterk pleidooi.
Van 23 tot 27 januari is er meteen al een hoogtepunt: de Wereldjongerendagen in Panama.
Amper weer uitgepakt, vertrekt de paus op 3 februari voor twee dagen naar de Verenigde Arabische Emiraten. De reis staat in het teken van de interreligieuze dialoog en solidariteit. Franciscus is de eerste paus die het land aandoet.
De rest van februari wordt gedomineerd door twee belangrijke bijeenkomsten. Van 18 tot 20 februari buigt de Raad van Kardinalen zich verder over de hervorming van de Romeinse Curie. Aansluitend, van 21 tot 24 februari, komen alle voorzitters van de nationale bisschoppenconferenties samen om te bekijken hoe minderjarigen en kwetsbare volwassenen beter kunnen worden beschermd tegen misbruik.
Eind maart, van 30 tot 31 maart, reist Franciscus naar Marokko. Hij zal er de steden Casablanca en Rabat bezoeken. De reis komt 34 jaar na het historische bezoek van paus Johannes Paulus II aan Marokko. Het was toen de eerste keer dat de paus na een officiële uitnodiging een moslimland bezocht.
Na een rustige aprilmaand, met uiteraard de vieringen rond Pasen (21 april) stapt de paus in mei opnieuw op het vliegtuig. Van 5 tot 7 mei vertoeft hij in Bulgarije en Macedonië. In Bulgarije bezoekt hij Sofia en Rakovski, in Macedonia onder andere Skopje, geboorteplaats van Moeder Teresa.
Reizen voor de tweede jaarhelft liggen nog niet vast, maar aan uitnodigingen geen gebrek. Uit een twintigtal landen kwamen de voorbije jaren (officiële) uitnodigingen, en vaak ook de bevestiging van de paus dat hij zou komen – ‘als ik dan nog leef’, zoals hij bij een dergelijke invitatie ooit opmerkte. Vooral Japan wordt meer en meer genoemd. Franciscus heeft er overigens een bijzondere band mee. Als jonge jezuïet droomde Jorge Mario Bergoglio ervan om als missionaris naar Japan te worden gestuurd, maar zijn gezondheid was daarvoor te zwak.
Bij de planning van de verschillende reizen dit voorjaar wordt duidelijk rekening gehouden met het zware (jaar)programma: er worden per dag minder activiteiten en bezoeken gepland dan tijdens vorige reizen.