Paus verwijst naar Belgische theoloog Adolphe Gesché. Wie was hij?
De paus verwees in zijn speech in Leuven opvallend naar UCL-theoloog Adolphe Gesché (1928-2003). Onbekend bij het grote publiek, werd Adolphe Gesché tijdens zijn leven algemeen erkend in theologische kringen in Franstalig België, maar ook tot ver buiten onze grenzen. Vanaf de jaren 1960 tot aan zijn dood in 2003 was deze priester van het aartsbisdom hoogleraar aan de UCLouvain. In 1992 werd hij lid van de Internationale Theologische Commissie.
Gesché was ervan overtuigd dat theologie niet in de eerste plaats voor theologen is, maar ten dienste staat van alle mensen die willen nadenken over hun leven en bestaan.
De moderne wetenschap en filosofie, maar ook de literatuur, waren voor hem een echte ‘theologische vindplaats’. Zijn magnum opus omvat zeven boeken, getiteld Dieu pour penser (God om over na te denken), gepubliceerd van 1993 tot 2003, het jaar van zijn dood. De onderwerpen die aan bod komen, zijn achtereenvolgens het kwaad, de mens, God, de kosmos, het lot, Christus en de zin van het bestaan.
Lees ook
Seminarie
Adolphe Gesché, geboren in Brussel, trad in toen hij al een Leuvens diploma in Letteren en Wijsbegeerte op zak had. Na drie jaar Theologie aan het seminarie van Mechelen keerde hij terug naar Leuven om zijn studie af te ronden. Daar behaalde hij een doctoraat in de Theologie.
Hij werd tot priester gewijd in 1955, was een tijdlang legeraalmoezenier en vervolgens parochie-vicaris in Schaarbeek. Vanaf 1962 was hij professor Moraaltheologie aan het Seminarie van Mechelen, in1969 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de UCL. Vanaf dan ontwikkelde Adolphe Gesché geleidelijk zijn denken op het gebied van de dogmatische theologie. Hij trok heel wat studenten aan voor de Franstalige theologische faculteit, die als laatste verhuisde naar Louvain-la-Neuve.