Paus zendt bisschop van Antwerpen als oecumenische gezant
Paus Franciscus en de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby hebben woensdagavond in de kerk van San Gregorio Magno al Celio tijdens een merkwaardige vesperdienst een krachtig getuigenis afgelegd van het verlangen van beide kerken naar de eenheid van de christenen. Op het einde van de viering werd bisschop van Antwerpen Johan Bonny gezonden om te getuigen van het verlangen naar de eenheid van de christenen en een gemeenschappelijk geloofsgetuigenis. Met de in Antwerpen residerende anglicaanse bisschop Robert Innes vormde hij een van negentien paren van een anglicaanse en een katholieke bisschop uit dezelfde stad die als oecumenische gezanten werden gezonden
Historisch-culturele verdeeldheid
De vestpersdienst, een initiatief van het Anglicaanse Centrum in Rome, herdacht de 50ste verjaardag van de historische ontmoeting tussen paus Paulus VI (1963-1978) en de toenmalige anglicaanse aartsbisschop Michael Ramsey. De dienst vond plaats in het benedictijnenklooster waar de heilige Augustinus, die de Angelsaksen kerstende, ooit prior was.
In zijn homilie verwees de paus naar de onderlinge verdeeldheid, de meningsverschillen en de geschillen tussen de christelijke Kerken en vooral met de anglicaanse Kerk. Hij merkte op dat die verdeeldheid veel meer het gevolg is van historische en culturele redenen, dan van echte theologische meningsverschillen. God als herder, wil de eenheid van zijn volk. Maar grotere eenheid kan slechts worden bereikt met de hulp van zijn genade.
Laat ons bidden dat de Heer ons toelaat om van hieruit een nieuwe impuls te geven aan gemeenschap en gezamenlijke geloofsverkondiging. Paus Franciscus.
Vriend en reisgenoot
Aansluitend bij de plechtigheid ondertekenden beide kerkleiders een verklaring waarin benadrukt wordt dat beide Kerken vrienden en reisgenoten zijn op de pelgrimstocht die zij samen ondernemen en waarop zij geconfronteerd worden met dezelfde problemen en de gaven, die de Heer aan de andere geschonken heeft, leren waarderen. Paus Paulus VI en de anglicaanse primaat Michael Ramsey ondertekenden hier in Rome op 24 maart 1966 al eens een gezamenlijke verklaring.
De nieuwe anglicaans-katholieke verklaring looft de vooruitgang die in de afgelopen halve eeuw in de dialoog tussen beide Kerken is geboekt. Maar ze erkent ook nieuwe meningsverschillen, vooral over de wijding van vouwen en inzake opvattingen over seksualiteit, die een ernstige belemmering vormen op het pad naar volledige eenheid. Dat mag het gemeenschappelijke gebed echter niet in de weg staan.
Niet alleen kunnen we samen bidden, maar we moéten ook samen bidden, onder meer door voor de wereld samen te getuigen van het gemeenschappelijke geloof in Jezus.Wij kijken ernaar uit om volledig verenigd te zijn in de verkondiging van het Evangelie.
Bron: Zenit/SIR