Pelgrim zoekt vrouw
Wandelroute in Koersel toont zeven vrouwen uit de Bijbel
Koersels Kapelleke. Het is een bijzondere plek in het natuur- en wandelgebied van de Vallei van de Zwarte Beek, in de omgeving van Beringen. Het landschap kent er een rijke afwisseling van bos, heide, landduinen en vennen en is bijgevolg een idyllische plek voor wandelaars. Terzelfder tijd is het ook een spirituele plek. Koersels Kapelleke groeide in de loop van de geschiedenis immers uit tot een bedevaartplek met een kapel, een Mariapark en een bron. Begin deze maand kwam daar een spirituele wandelroute bij.
„Wandelaars kunnen al stappend zeven sterke vrouwen ontmoeten uit de Bijbel en onderweg ontdekken wat zij voor ons vandaag kunnen betekenen”, zegt Benny Janssen, priester in de pastorale eenheid Tabor Beringen, die de tocht van anderhalve kilometer uitstippelde, samen met de diocesane werkgroep pelgrimspastoraal. „Op die manier willen we ook onze dankbaarheid tonen voor de inzet van zo veel vrouwen in de Kerk.”
Dankbaarheid, het is ook het fundament waarop Koersels Kapelleke werd gebouwd. Volgens de overlevering riep boer Jan Swartebroukx in 1826 in doodsnood Onze-Lieve-Vrouw aan, dronk van de dichtbijgelegen bron en genas. Uit dank voor de wonderbaarlijke genezing plaatste hij een staak of een paal met een eigenhandig uitgesneden Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Al snel ontstond er een heuse volkstoeloop en een nieuw Mariaoord was geboren. Tot op de dag van vandaag bezoeken talrijke mensen de kapel en drinken ze van het bronwater. Fietsers en wandelaars op doortocht stoppen er geregeld om even te verwijlen en stil te vallen bij Maria.
De wandelroute toont het verhaal van zeven vrouwen uit de Bijbel, afgebeeld op degelijke borden en met tekeningen van Willy Sabo, diaken in de pastorale eenheid. Dat het eerste bord handelt over het thema Danken, is niet verwonderlijk. We maken kennis met Myriam, de zus van Mozes. Ze staat er afgebeeld, een tamboerijn in de hand, en nodigt uit te dansen van dankbaarheid. De bijbehorende tekst verwijst naar een vers uit de Bijbel, geeft wat toelichting en sluit af met een overweging die ons doet nadenken op weg naar het volgende paneel.
Zoals bij Ruth, bij wie we moeten denken aan de talrijke vrijwilligers in de parochies, die trouw blijven aan hun engagement en die veel meer doen dan hun plicht. Of zoals het thema Moed opduikt bij het verhaal van het Joodse meisje Esther en we spontaan denken aan de vele vrijwilligers van Broederlijk Delen of Welzijnszorg, mensen die de moed hebben op te komen tegen onrecht en die hun stem durven te verheffen.
De andere vrouwen en thema’s laten we u zelf ontdekken in Koersels Kapelleke. Het is alleszins een mijmering waard op doortocht naar Pasen.
Vrouwen in de Bijbel, nog tot 1 oktober aan het Koersels Kapelleke in Beringen (Fonteintjesstraat 30).