Poverello koopt begijnhofkerk van Tongeren voor 1 euro
Zonder de steun van vrijwilligers en sympathisanten zou Poverello dit historische pand nooit kunnen of durven kopen. Johan Van Eetvelde
De kleine kerk werd tot 1999 beheerd door franciscaanse minderbroeders. Van hen nam Poverello in 1995 al het klooster over om er een sociaal restaurant te beginnen.
Toen de erfpacht van de paters over het kerkje afliep, werd de stad Tongeren eigenaar. Die doet het nu weer van de hand. Op 2 februari werd Poverello door het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling uit 3 kandidaten gekozen. Nu volgen nog onderhandelingen over de bestemming en de restauratie. Die wordt geschat op 2,5 miljoen euro, waarvan tot 80% met subsidies kan worden betaald.
Franciscaanse geest hersteld
De kerk kan een grote meerwaarde zijn voor onze werking, zegt verantwoordelijke Johan Van Eetvelde. Kerk en klooster vormden vroeger al een geheel.
In de franciscaanse geest van toen kan er opnieuw een wisselwerking ontstaan tussen sociaal engagement en bezinning. Johan Van Eetvelde
Het plan is om er een eenvoudig Poverellogebed te houden, toegankelijk voor iedereen, midden in de toeristische buurt. Hopelijk ontstaat zo ook meer gevoeligheid voor mensen die in onze prestatiegerichte samenleving uit de boot vallen, klinkt het. Ook tentoonstellingen, concerten en conferenties behoren tot de mogelijkheden.
60 warme maaltijden per dag
Poverello is het geesteskind van de Vlaamse dokter Jan Vermeire. Die wilde in de jaren 70 het evangelie heel concreet beleven door zijn leven te delen met mensen aan de rand van de samenleving. In 1978 opende hij een eerste sociaal restaurant in de Brusselse Marollen. In Tongeren worden dagelijks 60 warme maaltijden geserveerd met de hulp van een 50-tal vrijwilligers.
Dan toch geen café
Bewoners van het geklasseerde begijnhof zijn veelal tevreden over de toewijzing van de paterskerk aan Poverello. Ze kennen ons al van het sociaal restaurant, dat zich aan de buitenkant van het begijnhof bevindt. Toen we daar 20 jaar geleden begonnen, was er meer ongerustheid over mogelijke drukte of overlast. Nu weten ze dat we onze zaken goed beheren.
De kerk blijft een rustplek. Anders was het wellicht een café geworden. Johan Van Eetvelde