Provocatieve kunst van Jafeth Gomez roept vragen en visioen op
Negen Colombianen komen naar België om de campagne 2016 van Broederlijk Delen een gezicht te geven. Een van hen is de veelzijdige schilder Jafeth Gomez. Hij exposeert de komende weken in Gent en Elst-Brakel. Tertio-redacteur Emmanuel Van Lierde interviewde de kunstenaar in zijn thuisland. Het gesprek maakt deel uit van een uitgebreide dossier dat Tertio deze week brengt over de nieuwe campagne van Broederlijk Delen.
Samen met familie en vrienden richtte Jafeth Gomez in zijn stad Popayán het culturele centrum Wipala op. Hun ontmoetingshuis herbergt een winkel, een café en een galerie, maar de kunstenaars en academici van het collectief staan ook in voor socioculturele projecten. Ze begeleiden inheemse gemeenschappen om muurschilderingen te maken die hun identiteit uitdrukken, geven workshops en gidsen bezoekers door hun koloniale, witte stad.
Provoceren door hoop te brengen
In België toont Gomez zijn cyclus De terugkeer van de kolibrie. Het vogeltje symboliseert de inheemse kosmologie. Het biedt de kunstenaar de mogelijkheid om meer nog dan vroeger het thema ecologie in zijn werk te bespelen. Maar ik weiger het negatieve in de verf te zetten. Ik zoek positieve insteken. In een context van vernieling en geweld provoceer ik door hoop te brengen”, onderstreept de kunstenaar.
Visioen van een harmonieuze samenleving
In crisistijden hebben mensen opnieuw een visioen nodig over het samenleven in harmonie, oppert Gomez. Kunstenaars gebruiken hun fantasie om een andere wereld te creëren en voor te houden. We reiken geen oplossingen aan, maar stellen vragen en verwijzen symbolisch naar alternatieven voor onze chaotische wereld. Hoe bouwen we het leven weer op na alle verwoesting? I
Ik zie veel veerkracht bij onze mensen. Ze verliezen hun hoop niet en dat komt door hun spiritualiteit.
Daardoor behielden ze hun droom over het goede leven, het 'buen vivir'.
Herwaardering van de inheemse spiritualiteit
De inheemse spiritualiteit is volgens de schilder niet toe aan een herontdekking, maar aan een herwaardering. De inheemsen behielden hun levenswijsheid, maar die werd al te lang genegeerd. Ze verdient eindelijk onze waardering. Daarom voelde ik me aangesproken door het verzoek om net als andere kunstenaars een hedendaagse versie te maken van het paneel De rechtvaardige rechters uit Het Lam Gods. Hoe groeien recht en rechtvaardigheid van onderuit, in plaats van te worden opgelegd van bovenaf?
Het doel van het christendom is mensen bevrijden, niet hen lasten opleggen. Het is een godsdienst van de liefde en de menswaardigheid.
Kunst helpt ons de juiste vragen te stellen en provoceert ons om vastgeroeste structuren die onrecht in de hand werken, open te breken, besluit Gomez.
Lees het volledige artikel op de site van Tertio
Bron: Tertio