‘Recht op een gezonde job’
Zaterdag werd Laudato Si’ in Antwerpen feestelijk geopend. Laudato Si’ is een innovatief socio-ecologisch initiatief dat een tiental sociaal kwetsbare mensen tewerkstelt. Het zet via hergebruik en recyclage ook in op zowel het milieu als op gemeenschapsopbouw in de wijk. Concreet zamelt Laudato Si’ tweedehandskleding en gebruikte spullen in, sorteert ze en biedt ze te koop aan, in samenwerking met Kringwinkel-Antwerpen. Daarnaast komt er een naai- en hersteldienst en een verhuis- en klusjesservice, in samenwerking met de daklozenwerking Kamiano van Sant’Egidio. Er is een gezellig koffiehoekje voorzien waar buurtbewoners met diverse achtergrond elkaar kunnen ontmoeten. De locatie wordt bovendien gebruikt voor de School van Vrede van Sant’Egidio op Antwerpen-Linkeroever.
De voormalige Sint-Lucaskerk ligt midden de zogenaamde Chicagoblokken op de Linkeroever.
Oud en nieuw verbinden
De Sint-Lucaskerk waar Laudato Si’ gevestigd is, dateert van de jaren 1970, toen het kersverse bisdom Antwerpen alsnog een kerkgebouw voorzag voor de nieuwe wijk die op de Linkeroever het licht zag. Nauwelijks een halve eeuw later is de populatie op die Linkeroever superdivers geworden. De dingen opsplitsen of stopzetten, is doorgaans makkelijker dan nieuwe verbanden opzetten, merkte bisschop Johan Bonny van Antwerpen tijdens het openingscolloquium op. Maar hier wordt oud en nieuw verbonden: de kerk van een oude maar levendige parochie met een initiatief dat de vele nieuwe Belgen die hier wonen aanspreekt. Hier reiken stad en periferie elkaar de hand; net als de linker- en de rechteroever, want er is ook stad op de Linker- en periferie op de rechteroever.
Het project draagt niet toevallig de naam van de encycliek waarin Franciscus duurzaamheid met solidariteit verbindt.
De encycliek Laudato Si’ is ongetwijfeld fundamenteel om te begrijpen wat paus Franciscus bekommert. Het is een wake-upcall, zei de nieuwe decaan van de Leuvense theologiefaculteit, Johan De Tavernier, waarbij de paus uitdrukkelijk de zorg voor onze schepping verbindt met sociale bekommernissen. Onze wegwerpcultuur wordt door deze paus zonder meer als zondig bestempelt. We moeten het heil echter niet langer verwachten van politici of grote leiders, zei psychiater Dirk De Wachter, maar wel van bottom-upinitiatieven als dit. Dit soort initiatieven houdt de wereld gaande. Het heil komt van de kleine goedheid – la petite bonté zoals Emmanuel Levinas het noemde - van nederige mensen, van kleine, concrete daden van barmhartigheid.
Het project kwam trouwens mee tot stand dankzij de steun van bedrijven, zoals onder meer Total.
Recht op gezond werk voor iedereen
Verrassend was de interventie van ererector Josse Van Steenberge van de Antwerpse Universiteit, die voorspelt dat we over 10 à 20 jaar resoluut zullen gaan voor het recht op arbeid. Geen ‘werkbaar werk’ want dit is even absurd als ‘eetbaar eten’, maar wel een ‘gezonde job’ voor iedereen. Van Steenberge is niet gewonnen voor het gewaarborgd inkomen. Met een gewaarborgd inkomen zeg je aan de mensen: hier wat centen, laat ons nu gerust. Je zegt er eigenlijk mee dat die mensen nutteloos zijn. De mens heeft volgens de specialist sociale economie echter nood aan de betekenis die hij kan putten uit een gezonde job. Het tiental nieuwe medewerkers van Laudato Si’ sprak Van Steenberge alvast niet tegen; voor hen begint het nu pas echt, nu hun nieuwe job echt van start is gegaan.
Lees meer over Sant’Egidio en de projecten van de gemeenschap.