Reis naar Alvi’s wortels
Dertig jongeren uit Zandhoven trekken volgende zomer naar Colombia. Ze zetten zich er actief in voor drie projecten
Twee jaar geleden contacteerde de burgemeester van het Colombiaanse dorp Villarrica de pastoor van Zandhoven met de vraag of die kon meehelpen bij de heropbouw van het dorp. Dat was herschapen in een spookdorp door de oorlog die meer dan vijftig jaar het land teisterde. Dat de burgemeester van Villarrica de vraag stelde aan de pastoor van Zandhoven, was geen toeval. Pastoor Alvi Vasquez is immers in Vilarrica geboren.
„Villarrica moet letterlijk en figuurlijk worden heropgebouwd”, zegt Alvi Vasquez. „De meerderheid van de dorpsbewoners is echter arm, waardoor de wederopbouw tergend traag verloopt. Ik wil mijn geboortedorp graag helpen en stapte daarom naar de jeugdbewegingen van Zandhoven met de vraag of zij belangstelling hadden om mee te helpen bij de heropbouw. De reacties waren meteen erg enthousiast.”
„Toen pastoor Vasquez onze scoutsgroep vroeg mee te werken, zag ik het meteen zitten om me te engageren voor het project”, zegt Thomas Willekens. „Het is dan ook zonder meer een unieke gelegenheid om naar Zuid-Amerika te trekken en daar mensen te helpen.”
Ter plaatse zetten de mensen uit Zandhoven de schouders onder drie projecten. „In Villarrica woont een tiental ouderen samen in een rusthuis dat echter weinig voorzieningen heeft”, zegt Alvi Vasquez. „Nieuwe richtlijnen die in 2020 van kracht worden in Colombia zouden leiden tot sluiting van het rusthuis. Twee jeugdige architecten zullen samen met jongeren van de technische school het rusthuis verbouwen zodat het voldoet aan de nieuwe normen.”
Enkele jongeren van Villarrica willen een jeugdbeweging oprichten, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Mensen uit de leidingploegen van diverse jeugdbewegingen van Zandhoven zullen de lokale parochie ondersteunen bij de opstart van [node:field_streamers:0] een eigen jeugdwerking, door vorming te geven en ervaringen uit te wisselen.
„Ik werk mee aan het derde project”, zegt Thomas Willekens. „De leerlingen van de middelbare school krijgen les Engels, maar op een bescheiden niveau omdat de leerkrachten zelf amper Engels praten. We geven de leerlingen les en bieden ook ondersteuning aan de leerkrachten, zodat ze in de toekomst op een hoger niveau taalles kunnen blijven geven.”
Voorlopig wordt de reis van volgende zomer een eenmalig project. „We hopen echter er een langlopende samenwerking met Villarrica te kunnen van maken”, zegt Sophie Ghielens. Samen met Alvi Vasquez en Frederik Jochems richtte ze de vzw Colomb18 op om op langere termijn te kunnen werken. „Voor de reis straks houd ik me vooral bezig met het papierwerk, zoals de vaccinatiestatus nakijken en verzekeringen in orde brengen.”
De verwachtingen zijn hooggespannen. „Ik sta te popelen om te vertrekken”, zegt Sophie Ghielens. „Hopelijk wordt het een succes en kunnen we de volgende jaren daarop voortbouwen. Sommigen vroegen alvast of ze bij een volgende reis kunnen aansluiten.”
„Ik kijk ernaar uit mijn Spaans van onder het stof te halen”, lacht Thomas Willekens die als Erasmusstudent enkele maanden in Madrid verbleef. „Ik denk dat zo’n reis enorme voldoening kan schenken wanneer je ziet dat mensen daadwerkelijk worden geholpen. Nu al is het project opmerkelijk groepsverstrekkend in Zandhoven. Je werkt samen met mensen die je anders gewoon op straat ontmoet. Ik denk dat hier banden voor het leven gesmeed zullen worden.”
In de aanloop naar de reis komen de deelnemers maandelijks samen voor Spaanse les en om de lokale cultuur beter te leren kennen. „Je merkt nu al dat we als een sterke groep naar Colombia reizen”, besluit Sophie Ghielens.