Rouwkamp leert jongeren omgaan met verlies van dierbare
Missing You ontstond 15 jaar geleden in het Leuvense vanuit de vereniging Ouders Van een Overleden Kind (OVOK). De ouders kwamen tot het besef dat er voor hén wel een organisatie was, maar niet voor de broers en zussen van het kind.
Woordvoerster Els Rogier • Wij proberen jongeren die met een verlies te maken krijgen op verschillende manieren te ondersteunen. We bieden informatie over rouwverwerking en organiseren praatgroepen en andere activiteiten, in samenwerking met bijvoorbeeld OVOK, IJD of Kom op tegen Kanker. Voorts verwijzen we door naar partnerverenigingen en één keer per jaar organiseren we een ontmoetingsdag.
En in juli dus voor het eerst een rouwkamp. Een primeur voor België.
Els Rogier • Inderdaad. We trekken met dertig kinderen, jongeren en jongvolwassenen tussen 6 en 30 jaar naar de Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode. Onder begeleiding van professionelen en getrainde vrijwilligers kunnen ze tijdens het kamp over hun verdriet en gevoelens praten.
Het allerbelangrijkste is dat we daarvoor een veilige omgeving creëren.
Daarnaast staan er natuurlijk ook gewone kampactiviteiten op het programma: sport, spelletjes en uitstappen.
Verschillende leeftijden, dus ook een verschillende aanpak?
Els Rogier •We werken met drie verschillende leeftijdsgroepen. In de jongste groep zitten kinderen van 6 tot 12. Een tweede groep is voor jongeren van 12 tot 16. Van 16 tot 30 kan men terecht in een groep voor jongvolwassenen. Voor die laatste groep blijft het kamp beperkt tot een midweek, omdat sommigen al werken en zich niet altijd even makkelijk kunnen vrijmaken.
Welke activiteiten rond rouwverwerking voorzien jullie?
Els Rogier •Het spreekt voor zich dat we met de oudste groep meer verbaal werken. Wat niet belet dat we hen ook iets creatiefs laten doen, bijvoorbeeld geblinddoekt een kleibeeld maken. Dat kan emoties losmaken die ze niet onder woorden kunnen brengen. Met de kinderen zijn de activiteiten vooral op beweging gericht. We vragen hen om zich in te leven in een dier en op die manier emoties te uiten.
Op het eind van de dag brengen we alle groepen bij elkaar voor een warm ritueel.
Het kamp zelf ronden we af met een creatief slotmoment waarop ook de families zijn uitgenodigd.
Jullie krijgen alvast hulp van twee bekende namen.
Els Rogier • Zangeres Hannelore Bedert en acteur Joris Hessels zijn meter en peter geworden van Missing You. Zij willen op het kamp een workshop begeleiden en ook aanwezig zijn op ons afsluitmoment. Hopelijk brengt Hannelore dan haar nummer Afspraak, een nummer dat ze schreef voor haar overleden nicht Catherine. We hebben gemerkt dat veel jongeren dit nummer in het hart dragen. In een filmpje dat sinds deze week op onze website staat, leggen Hannelore en Joris uit waarom ze Missing You steunen.
Muziek is voor veel jongeren een uitlaatklep, ook in het geloof zullen velen wellicht steun vinden.
Els Rogier • Dat klopt, maar dat is iets waar we op voorhand niet naar vragen. We merken het sowieso wel.
Antwoorden op de vraag 'Waar is je mama of papa nu?' zijn vaak christelijk geïnspireerd.
Dat is niet bij alle jongeren zo. We staan trouwens open voor elke overtuiging.
Wellicht hebben jongeren ook veel aan onderlinge gesprekken.
Els Rogier • Ja, omdat ze veel bij elkaar herkennen. Iemand die nog maar enkele maanden geleden een ouder is verloren, zal van iemand die dat jaren geleden meemaakte kunnen horen dat het helemaal niet abnormaal is wat hij of zij denkt of voelt. Verscheidene medewerkers en vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen: jongeren die naar praatgroepen kwamen en die zijn blijven hangen in de organisatie van Missing You. Zij weten als geen ander wat er in kinderen omgaat en dat rouwverwerking niets te maken heeft met sommige clichés.
Welke clichés bedoel je dan?
Els Rogier • Het aanvaarden of het een plaats geven.
Verdriet is niet iets dat je op de schouw zet.
Zulke termen klinken ook te veel als een einde. Daarmee bedoelen we niet dat je je hele leven ongelukkig moet zijn, maar dat het ook gewoon beter kan gaan, zonder dat het helemaal weg gaat. We zien dat het verdriet jaren later soms weer naar boven kan komen bij belangrijke momenten, bijvoorbeeld afstuderen, een eerste job, zelf ouder worden van een kind...
Is er al veel interesse voor het rouwkamp?
Els Rogier • We krijgen momenteel vooral veel vragen. Ik verwacht dat heel wat mensen pas laat zullen beslissen om in te schrijven. Dat is begrijpelijk: het is moeilijk om nu al te zeggen of men in juli klaar zal zijn voor zo'n kamp, of dat er men er dan nood zal aan hebben.
Op de website van Missing You vind je meer informatie.
Hieronder vind je een filmpje over de ontmoetingsdag van oktober 2015.