Samba en free podium
Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen wil kansarme jongeren door zinvolle vrijetijdsbesteding emanciperen
De jaarlijkse campagne van Welzijnszorg loopt stilaan op haar einde. Voor die campagne werkt de vierdewereldbeweging samen met organisaties die net als zij de strijd tegen armoede aanbinden, zoals het Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen (ROJM).
„In 1978 staken enkele Mechelse jongeren van diverse origine de koppen bij elkaar om een antwoord te bieden op het gebrek aan vrijetijdsaanbod voor allochtone jongeren”, zegt Mohamed Ouamari van ROJM. Het succes van het initiatief in Mechelen viel de gemeentebesturen van Willebroek en Vilvoorde op en zij vroegen op hun beurt de jongeren in hun gemeente een antenne op te richten. „We richten ons specifiek op kansarme jongeren die maatschappelijk achtergesteld zijn”, vervolgt Ouamari. „Denk daarbij aan schoolachterstand, een zwakke positie op de arbeidsmarkt en barre woonomstandigheden. Wil je de situatie van die jongeren verbeteren, dan moet je rekening houden met al die factoren.”
ROJM kiest voor een integrale benadering die vertrekt van een zinvolle vrijetijdsbesteding, maar beperkt zich niet tot dat segment. „Het jeugdcentrum is actief op terreinen als onderwijs, tewerkstelling, justitie en hulpverlening”, zegt Ouamari.
De activiteiten die ROJM organiseert, worden vaak door de jongeren zelf aangedragen. „Zij bepalen grotendeels wat in het jeugdcentrum gebeurt”, geeft Mohamed Ouamari aan. „De begeleiders luisteren naar hun vragen, ideeën en problemen. Zo krijgen de jongeren een actieve en rechtstreekse invloed op de activiteiten en kweken we verantwoordelijkheid en nauwe betrokkenheid van de jongeren bij het jeugdcentrum.”
ROJM organiseert een divers gamma aan activiteiten die zowel inspelen op ontspanning, onderwijs als tewerkstelling. „In verschillende scholen in Mechelen, Willebroek [node:field_streamers:0] en Vilvoorde proberen we een brugfunctie in te vullen”, vervolgt Ouamari. „Dat kan zowel huiswerkbegeleiding inhouden als conflictbemiddeling. Het doel is steeds obstakels weghalen die onze jongeren hinderen. Aanvullend organiseren we elke woensdagavond een informatiemoment waarop allerhande onderwerpen worden besproken, van geschiedenis tot actualiteit.”
Een jaarlijks weerkerend evenement is het voetbaltornooi Samba tijdens de opendeurdag die telkens plaatsvindt in de lente. „In een verkiezingsjaar – dus ook volgend jaar – sluiten we een opendeurdag af met een politiek debat waaraan de belangrijkste lokale politici deelnemen”, preciseert Ouamari.
De zogenoemde jobclub begeleidt werkloze jongeren op de arbeidsmarkt. „We willen hen moreel en logistiek begeleiden in de zoektocht naar werk”, legt Mohamed Ouamari uit. „Op moreel vlak betekent dat aanmoedigen, maar ook opvangen na een teleurstelling. De logistieke begeleiding bestaat onder meer uit het mee opstellen van een cv en het helpen bij het schrijven van sollicitatiebrieven. Samen met de VDAB geven we sollicitatietraining en organiseren we jaarlijks in het jeugdcentrum een jobbeurs waarop tal van werkgevers aanwezig zijn. Onze grote troef is de laagdrempelige manier waarop we werken.”
ROJM stimuleert de jongeren ook om artistiek aan de slag te gaan. Elk jaar is Showtime een soort free podium dat de deelnemers in contact brengt met de culturele wereld.
„Onze aandacht voor kansarme jongeren betekent niet dat we een gesloten vereniging zijn”, besluit Mohamed Ouamari. „Onze werking staat open voor iedereen, ongeacht achtergrond of ideologie. Wederzijds respect is een belangrijke stap in de richting van een multiculturele samenleving. Maandelijks bereiken we op deze manier ongeveer 3.500 jongeren.”