Samen lezen in alle stilte
Lieselotte De Snijder richtte Slow Reading Club op
Met z’n twintigen samenkomen in een boekenwinkel of koffiebar om vervolgens gedurende een uur in stilte een boek naar keuze te lezen. Dat is wat Lieselotte De Snijder met haar Slow Reading Club doet. De club is een stille leesgroep voor onder meer mensen die thuis slechts moeizaam tijd vinden voor een boek of snel afgeleid zijn door hun smartphone. „De Slow Reading Club is een medicijn tegen afleiding en prikkels”, legt Lieselotte De Snijder uit. „Een uur aandachtig lezen vraagt immers om de nodige concentratie.”
Enkele jaren geleden lanceerde Lieselotte De Snijder haar Slow reading Club in Hasselt. „Het idee kwam van een vriendin die online over het concept las”, zegt De Snijder. „Eerder plaatsten we al een boekenruilkast in de Kadettensteeg in Hasselt, waar mensen een boek konden achterlaten of meenemen. Toen ik verhuisde, startte ik in samenwerking met boekhandel Barboek een leesgroep met maandelijkse bijeenkomsten in Leuven.”
De Slow Reading Club nodigt mensen uit om samen te lezen. „Ik merk dat ik het zelf moeilijk vind om tijd te maken voor een leesmoment”, legt De Snijder uit. „Mede omdat ik al veel moet lezen door mijn huidige job als communicatieverantwoordelijke voor het Davidsfonds en mijn vorige baan bij uitgeverij Clavis vind ik die balans soms niet. Voor veel van onze vaste deelnemers is de Slow Reading Club dan ook een leesafspraak met zichzelf.”
Boekbespreking
„Voor en na onze leessessies is er beslist ruimte voor conversatie, maar dat is niet het opzet van de Slow Reading Club”, zegt De Snijder. „Mensen hebben de kans om na te praten of komen in groep naar onze bijeenkomsten. Toch is er geen concrete interactie wat betreft de inhoud van de boeken. De meeste mensen komen ook voor het lezen zelf en niet voor de boekbespreking achteraf. Er zijn voldoende alternatieven voor wie graag de inhoud van een bepaald boek wil bespreken met andere lezers. Ik merk bij mezelf dat ik lezen voor het plezier aangenamer vind dan een boek te moeten lezen waarover ik achteraf slimme dingen moet zeggen. Bovendien wil ik, als ik dan toch tijd maak voor een boek, ook zelf kunnen kiezen welk boek ik lees.”
De achtergrondmuziek gaat uit en de vliegtuigmodus van smartphones wordt ingeschakeld. „Mensen komen voor de stilte”, legt Lieselotte De Snijder uit. „Tijdens een uurtje Slow Reading Club kun je met je volledige aandacht bij je boek blijven. Doordat je niet afgeleid wordt door bijvoorbeeld sociale media, heb je achteraf het gevoel dat je veel aandachtiger hebt gelezen. Alsof ze een uur lang hebben gemediteerd, ontwaken veel lezers na zestig minuten stilte. Het concept is zo eenvoudig, maar brengt wel een bepaalde kracht met zich mee en net dat maakt het zo mooi.”
Het concept slow reading (traag lezen) komt overgewaaid uit Nieuw-Zeeland en maakt deel uit van de slow trend. Die trend pleit ervoor om in een wereld waarin alles almaar sneller gaat, tijd te nemen voor dingen die je graag doet. „Ook in steden zoals Londen en San Fransisco bestaan stille leesclubs”, besluit De Snijder. „Wekelijkse bijeenkomsten in een koffiezaak zijn daar een wijdverspreid concept.”
Meer informatie vindt u op www.facebook.com/ slowreadingclubleuven.