‘Samen in het slijk staan’
Welzijnsschakel Komaraf helpt kansarmen in Keerbergen, de rijkste gemeente van Vlaams-Brabant
„Op een aantal plaatsen in het aartsbisdom Mechelen-Brussel stelt Welzijnszorg de komende dagen en weken haar campagne Samen solidair tegen armoede voor. De organisatie bestaat intussen vijftig jaar en helpt samen met heel wat mensen armoede uitsluiten. Solidariteit is daarbij steevast de rode draad. „Om die grote droom – een samenleving zonder armoede – waar te maken, hebben we iedereen nodig”, klinkt het bij Welzijnszorg.
Solidariteit komt vaak bovendrijven wanneer mensen noden van anderen zien. Sommigen willen zelfs ook mee verantwoordelijkheid dragen. Greet De Roye (63) uit Keerbergen was jarenlang wijkagent in Heverlee en ontdekte er al snel verdoken armoede. „Ik sprak kansarmen aan en hielp hen bij de doorverwijzing naar de juiste instanties”, legt ze uit. „Geregeld zag ik ook deurwaarders langskomen. En ja, dat leidde soms tot schrijnende situaties. Armoede kan werkelijk iedereen overkomen. Toen ik met pensioen ging, wist ik het zeker: voor die mensen wil ik opkomen. Voor hen wil ik de strijd tegen armoede aangaan. Paus Franciscus roept alle christenen op naar de periferie te trekken, naar de rand van de samenleving, om er de armen bij te staan. Zij prijken immers in het hart van de Kerk. We praten veel over armoede en hier en daar doen we misschien iets om ons geweten te sussen, maar zelf in het slijk gaan staan, lukt niet zo makkelijk.”
Armoede in Keerbergen, het lijkt tegenstijdig. De gemeente is met een gemiddeld inkomen van 26.526 euro per jaar per inwoner de op één na rijkste plek in België en veruit de rijkste gemeente in Vlaams-Brabant, zo blijkt uit de meest recente statistieken van de federale overheidsdienst Economie. „Nochtans zijn er ook in onze residentiële gemeente verbijsterend veel mannen en vrouwen die verdoken en in moeilijke situaties proberen te overleven”, weet Greet De Roye. „In steden ontmoet je de armen op straat. In Keerbergen vond ik ze niet meteen. Drie jaar geleden organiseerden we vanuit de parochie voor het eerst een ‘kerstvriendenmaal’ voor alleenstaanden. We bereikten al meteen een veertigtal personen. Het werd een warm en gezellig feest, waarbij de aanwezigen voornamelijk vriendschap ervoeren. ‘De mooiste kerst van ons leven’, klonk er geregeld. Er groeide die namiddag [node:field_streamers:0] iets bijzonder. De deelnemers wilden dan ook vaker samenkomen en zo ontstonden de zomerbarbecues en nadien ook onze uitstappen.”
„Dankzij de goede samenwerking met het OCMW kwamen almaar meer mensen opdagen: ouderen, eenoudergezinnen en vluchtelingen. Stilaan kwamen de verhalen naar boven en leerden we de kansarmen in Keerbergen kennen”, vervolgt De Roye. „Hun verhalen gaven niet enkel een beeld van de vele moeilijkheden waarmee kwetsbare personen te kampen hebben, ook van wat armoede met een mens doet. Armoede is veel meer dan een gebrek aan geld. Het veroorzaakt sociale uitsluiting. Mensen in kansarmoede ervaren dagelijks dat ze er niet bij horen. Bovendien leven ze in slecht geïsoleerde en ongezonde woningen, ver van het openbaar vervoer. Omdat we zo veel vragen kregen waarop we geen antwoorden konden geven, traden we onlangs toe tot Welzijnsschakels. We hopen zo gestructureerd en met een gedegen vorming mensen meer kansen te geven.”
Welzijnsschakel Komaraf in Keerbergen werd begin deze maand boven de doopvont gehouden. Die start werd alvast opgepikt door het gemeentebestuur en door sociale bewegingen. „We zullen beslist de problemen aankaarten en samen met organisaties en diensten bekijken hoe we oplossingen kunnen bieden”, zegt Greet De Roye trots. „We bereiken vandaag zowat tachtig kansarmen, maar dat is volgens mij slechts het topje van de ijsberg. Door er voor hen luisterend te zijn en door hen de gelegenheid te geven om ervaringen te delen en activiteiten te organiseren, groeit hun zelfvertrouwen en kan de binding met onze samenleving vergroten. Daaruit put ik vandaag al heel wat kracht.”
Ook Cindy Liekens (43) uit Keerbergen is opgetogen. De moeder van twee kinderen is ervaringsdeskundige en torst al een tijdlang een zware rugzak. Ondanks alles wil ze zich inzetten voor Welzijnsschakel Komaraf. „Je weet niet altijd waar je hulp kunt vinden, maar door naar elkaar te luisteren, leren we van elkaar”, zegt ze. „Bovendien krijgen we als vrijwilliger de vereiste begeleiding en vorming van Welzijnsschakels. Je ziet soms niet aan mensen dat ze in armoede leven.”
„We willen kansarmen uit hun isolement halen en ze hun waardigheid teruggeven”, besluit Greet De Roye. „Al zouden we ons eigenlijk overbodig moeten kunnen maken.”
Startmomenten Welzijnszorg Vlaams-Brabant op 27 september om 14 uur in Muntpunt Brussel (Munt 6), 3 oktober om 18.30 uur in De Zandloper in Wemmel (Kaasmarkt 75) en 7 oktober om 18.30 uur in het Provinciehuis in Leuven (Provincieplein 1).