Samenwerken aan een nieuw ‘wij’
Werkgroep Interreligieuze dialoog in Heusden-Zolder pleit voor nieuw middenveld
In een aantal Limburgse gemeenten vindt jaarlijks een Open Gebedshuizendag plaats. Het Agentschap Integratie en Inburgering wil op die manier dialoog en respect bevorderen tussen de verschillende geloofsgemeenschappen in onze provincie. Op uitnodiging van de lokale werkgroep Interreligieuze Dialoog kwam Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) daarvoor recentelijk op bezoek in de moskee Sultan Ahmet in Heusden-Zolder. In de gewezen mijngemeente kent de interreligieuze dialoog al een lange geschiedenis. „Er zijn meer wegen om tot God te komen”, zegt Ward Ceyssens, diaken in de federatie Heusden. „Enkel in het wederzijdse respect dat er meerdere wegen zijn, kan het interreligieuze contact voor ieder verrijkend zijn en onze eigen geloofstraditie verdiepen.”
Limburg is niet enkel een multiculturele, maar ook een multireligieuze provincie. De mijngeschiedenis in de provincie is daar uiteraard niet vreemd aan. Werken in de mijn kon slechts in zorg voor elkaar. Ondergronds had iedereen immers dezelfde kleur, zwart. Heusden-Zolder telt diverse religieuze gemeenschappen: protestanten, islamieten, katholieken en alevieten. „Wederzijdse erkenning en respect is het fundament van onze interreligieuze dialoog”, zegt Ward Ceyssens. „Uit wederzijds respect groeit immers vertrouwen en dat is een onmisbare voorwaarde voor dialoog en gezamenlijke activiteiten. Als je elkaar vertrouwt, groeit er een duurzame samenwerking die schokken kan doorstaan.”
De interreligieuze werkgroep organiseert dan ook verscheidene activiteiten die bruggen moeten slaan tussen de geloofsgemeenschappen. Een vredeswake, de Open Gebedshuizendag of elkaar bezoeken bij religieuze feesten – het zijn jaarlijks weerkerende initiatieven. „Daarnaast nemen we samen deel aan manifestaties die het samenleven aanmoedigen”, zegt Erkan Konak, voorzitter van de Turkse moskee Selimiye. „We organiseren burgerfora over maatschappelijke onderwerpen en nodigen iedereen uit om daaraan deel te nemen. Vanuit die kracht kunnen we ook opkomen voor gemeenschappelijke belangen. Over onze verschillen heen hebben we gelijklopende maatschappelijke zorgen, zoals de zorg voor onze gezinnen en hun toekomst.”
„We zijn overtuigd dat er een nieuw middenveld moet groeien dat werkt aan een nieuwe ‘wij’”, vult Ward Ceyssens aan. „Vandaag dreigen mensen van diverse afkomst van elkaar te vervreemden en zelfs tegen mekaar opgezet te worden. Het is een uitnodiging aan onze overheden en aan het gemeentebestuur om sterker in te zetten op de uitbouw van onze multiculturele gastvrije samenleving. Met andere woorden, niet enkel inzetten op het binnen de perken houden van bepaalde kwesties, maar voornamelijk op het mobiliseren en positief betrekken van medeburgers op alle beleidsniveaus waar iedereen kansen krijgt. Diversiteit is een rijkdom als er voldoende zorg is voor dat wat ons verbindt. Dat vraagt een grote openheid van iedereen.” (td)