Sneak Peek: Kerstmis in de kunstcollectie van Vaticaanse Musea
Precies 800 jaar geleden plaatste de heilige Franciscus voor het eerst levende figuren in de kerststal, maar lang voordien was het tafereel al een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. Een van de vroegste kerststallen ooit dateert uit de 4de eeuw en is te vinden op een sarcofaag bewaard in het Pio Cristiano Museum. Op het stenen grafmonument is het kind in de kribbe afgebeeld met Maria, een ezel en een ster.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Zuster Emanuela Edwards, verantwoordelijk voor educatieve activiteiten voor de pontificale collecties, geeft een voorproefje van de speciale rondleiding op de zaterdagen voorafgaand aan Kerstmis. ‘Het is een initiatief voor iedereen: gezinnen met kinderen, toeristen, pelgrims en mensen met zintuiglijke, motorische en verstandelijke beperkingen. We doen dit sinds vorig en ontvingen heel positieve reacties. Een mooie voorbereiding op het kerstfeest, vinden ze het.’
Een ander topwerk is de 14de-eeuwse Aanbidding van de herders door Bartolo di Fredi. Hier ligt de Heer niet in een kribbe maar in een sarcofaag en is gewikkeld in een lijkwade, een vooruitwijzing naar Pasen. De Madonna is in het zwart gekleed alsof ze in de rouw is. ‘We worden opgeroepen om te mediteren over het feit dat dit kind een missie heeft’, legt zuster Edwards uit. ‘En de hemel, vertegenwoordigd door de engelen, verheugt zich over deze gebeurtenis.’
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Kunst uit de Nederlanden
Het bezoek gaat verder in de prachtige Galerij van Wandtapijten, waar nog een Aanbidding van de Herders is afgebeeld op een kostbaar kleed. Het is van de School van Rafaël. Het wandtapijt werd in de 16de eeuw gemaakt in het atelier van de Brabantse tapijtwever Pieter Van Aelst uit Brussel. Jozef wijst naar het Christuskind aan zijn nederige bezoekers. De herders brengen geschenken. Het licht van Christus verlicht de hele stal.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De rondleiding eindigt in climax in de Sixtijnse Kapel. Wil je het ook eens meemaken? Rep je naar Rome of zet het al in je agenda voor volgend jaar.
Bron: Vatican News