Space for Grace ondersteunt opnieuw vernieuwende projecten
17 geloofsgemeenschappen kregen na een tweede projectoproep van Space for Grace het goede nieuws dat zij ondersteund worden bij de uitwerking van hun innovatieproject. Space for Grace geeft niet alleen financiële steun maar brengt de geselecteerde projecten ook samen in ‘learning communities’ waar ze begeleiding krijgen van experts en professoren Praktische Theologie leer- en experimenteerkansen om te werken aan een dynamische toekomst. In de eerste twee online-ontmoetingsmomenten eind maart en midden april leerden de nieuw geselecteerde projecten elkaar kennen. Het belooft opnieuw een boeiend traject te worden, zegt projectcoördinator Raf Lust.
Space for Grace
Het Space for Grace-programma werd eind 2019 opgestart in Vlaanderen, Nederland en Duitsland vanuit de overtuiging dat geloofsgemeenschappen toekomst hebben als ze hun identiteit duidelijker definiëren en de confrontatie met de postseculiere samenleving durven aan te gaan. Space for Grace draagt innovatie en vitalisering hoog in het vaandel, net als monitoring en evaluatie. Een belangrijke inspirator hierbij is de Duitse pastoraaltheoloog Matthias Sellman, die zeven ontwerpmodules voor een toekomstbestendige parochie formuleerde. Hij is een van de leidende onderzoekers in het internationale Space for Grace-programma. Sellmans boek Parochie van de toekomst - 7 uitdagingen werd in 2021 uitgegeven door Halewijn, i.s.m. IPB en UCSIA.
Geselecteerde projecten
Waar de geselecteerde projecten van de eerste cyclus vooral inzetten op communicatie en het uitbouwen van een missionaire en onthalende Kerk, liggen de klemtonen van de nieuw geselecteerde projecten vooral op ketenzorg, laagdrempeligheid, presentie, intergenerationeel samenwerken, inclusiviteit, professionalisering van de vrijwilligerswerking en Laudato Sí, zegt Raf Lust. De betrokken geloofsgemeenschappen situeren zich in heel Vlaanderen: Gent, St.-Truiden, Bellegem, Aalst, Kleine Brogel, Hoogstraten, Mechelen, Waregem, Erembodegem, Buizingen, Mol-Balen, Heverlee, Zandhoven, Duffel en Leuven. Inhoudelijk zijn ze opnieuw erg divers. Raf Lust: Van verbindend mensen samenbrengen en onvoorwaardelijk inspireren tot het uitwerken van een brede doopcatechese vanuit fresco’s. Van het inrichten van een kerkhoek tot het begeleiden en versterken van vrijwilligers. Van het experimenteren met digitale vormen van kerk zijn tot het met jongeren een eigen plek bouwen in de kerktuin.
Zowel een kerktuin als een zingevingsplek inrichten als mensen hun geloofsgroei zelf in handen laten nemen.
Ketenzorg als laagdrempelig zingevingsproject voor psychisch kwetsbare en chronisch zieke mensen, maar ook als samenwerking tussen een gezins-en jongerenbeweging en een woonzorgcentrum. Presentie vanuit de herbestemming van een kerkgebouw, maar net zo goed door met een caravan naar de wijken en de pleinen te gaan. De plaatselijke geloofsgemeenschap volop de rijkdom van het belevingscentrum laten ervaren, maar ook toeristen raken met de spirituele taal van de aanwezige kunstwerken.
Lees meer over alle projecten die geselecteerd werden voor Space for Grace.
Een volgende projectoproep
Later dit jaar volgt een derde projectoproep. Op dit ogenblik denken we na over een aanbod van innovatiecoaches, die geïnteresseerde geloofsgemeenschappen met een vernieuwend project kunnen helpen bij het uitwerken van hun projectaanvraag, legt Raf Lust uit. Dit coachingaanbod kan ook geselecteerde projecten ondersteunen bij hun implementatie.
Meer info via de website of via projectcoördinator Raf Lust: M 0479 29 93 12 en E raf.lust@spaceforgrace.be