Synode 2024 wordt niet ‘nu of nooit’ voor hete hangijzers
Uit het syntheseverslag van de eerste zitting van de Synode over synodaliteit (oktober 2023) haalde paus Franciscus tien thema’s die studiegroepen nu moeten onderzoeken om de volgende sessie vooruit te helpen. Hij somde ze op in een brief aan kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van het secretariaat van de synode, die donderdag werd gepubliceerd.
Tegelijkertijd werden twee nieuwe documenten van het synodesecretariaat voorgesteld. Het eerste document bevat ‘5 perspectieven om theologisch te verdiepen met het oog op de tweede zitting’. Het tweede gaat over de oprichting van de studiegroepen waarvan sprake. Het Secretariaat-Generaal van de Synode is belast met het samenstellen daarvan.
De paus roept in zijn brief op om bij die studiegroepen pastors en deskundigen van alle continenten te betrekken en ‘niet alleen rekening te houden met bestaande studies, maar ook met relevante ervaringen van het Volk van God’. Het is de bedoeling dat de Studiegroepen een eerste verslag van hun bevindingen aanbieden aan de synode en ernaar streven hun mandaat in juni 2025 afronden.
Dat betekent dus dat het op de synode in oktober 2024 nog niet ‘erop of eronder’ is voor de hete hangijzers als het verplichte celibaat, de wijding van viri probati of het vrouwelijk diaconaat.
Het Vaticaan haalt de angel uit de besprekingen en geeft ze op die manier meer kans van slagen. Tegelijk zal hier en daar de zorg weerklinken of van uitstel uiteindelijk geen afstel zal komen. Hoeveel geduld is er nog nodig?
Dit zijn de 10 thema's waarover de studiegroepen zich zullen buigen:
- Aspecten van de relatie tussen de Oosterse Katholieke Kerken en de Latijnse Kerk (SR 6)
- Luisteren naar de roep van de armen (SR 4 en 16)
- De zending in de digitale omgeving (SR 17)
- De herziening van de Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis in missionair synodaal perspectief (SR 11)
- Enkele theologische en canonieke zaken met betrekking tot specifieke ambtsvormen (SR 8 en 9)
- De herziening, in een missionair synodaal perspectief, van de documenten die betrekking hebben op de relatie tussen bisschoppen, gewijd leven en kerkelijke verenigingen (SR 10)
- Aspecten van de persoon en het ambt van de bisschop (criteria voor de selectie van kandidaten voor het bisschopsambt, rechterlijke functie van de bisschoppen, aard en verloop van de ad limina-bezoeken) vanuit missionair synodaal perspectief (SR 12 en 13)
- De rol van pauselijke vertegenwoordigers vanuit missionair synodaal perspectief (SR 13)
- Theologische criteria en synodale methodologieën voor gedeelde onderscheiding van controversiële leerstellige, pastorale en ethische kwesties (SR 15)
- De receptie van de vruchten van de oecumenische reis in kerkelijke praktijken (SR 7)
Het secretariaat-generaal van de synode heeft als taak om ‘de contouren van het werk voor te bereiden door het mandaat van de groepen te specificeren, in het licht van mijn aanwijzingen’.
Bron: Vatican News