Tekenen van de tijd - Bart Decancq [column]
Het leesniveau van de kinderen en jongeren blijft dalen, tonen internationale onderzoeken aan. Er wordt intens gezocht naar oorzaken en men poogt een oplossing te vinden die het tij alsnog kan keren. De leesvaardigheid hangt samen met de motivatie om te lezen.
Gemotiveerd zijn om te lezen, zorgt er voor dat je er ook beter in wordt.
Dat soort conclusie had ik ook kunnen bedenken. Sommige politici willen invloed uitoefenen op de taal die thuis gesproken wordt. Dat alles in de hoop dat het kinderen zou motiveren om meer te lezen. Misschien denkt u nu dat deze bedenking thuishoort in een ander weekblad?
Nu en dan krijg ik buitenlandse bezoekers en met enige fierheid kan ik hen tonen dat onze toeristische steden meer te bieden hebben dan winkels met chocolade of bier. Vooral onze gotische kerken vallen in de smaak en de grootsheid van de gebouwen doet je iets van mysterie ervaren. Maar ik merk dat het voor jonge mensen steeds moeilijker is om de symbolen en de kunstwerken te begrijpen.
Het tabernakel of de biechtstoel worden een vreemd soort meubilair en de taferelen op de brandramen lijken stripverhalen uit een ver verleden.
Het hoort bij velen niet meer tot de thuistaal om over God te spreken en het arsenaal aan woorden ontbreekt soms om de gedachten in zinnen te gieten. Er zijn er die gemotiveerd raken omdat ze inspiratie vinden in een spiritualiteit die ook voorbij deze tijd perspectief kan bieden. Een traditie waarin oude en nieuwe woorden in nieuwe zinnen worden gezet.
Het was één van de kerngedachten van het Tweede Vaticaans Concilie om de tekenen van de tijd te lezen. Als we die leesvaardigheid ontwikkelen, geraken we wellicht opnieuw gemotiveerd en zullen we er ook beter in worden.
• Bart Decancq is provinciaal van de salesianen van Don Bosco