Tertio-analyse: emiraten brandpunt in menselijke broederlijkheid
Sinds 2010 wordt de eerste week van februari gewijd aan interreligieuze harmonie – de World Interfaith Harmony Week – en sinds vorig jaar is 4 februari bovendien de Internationale Dag voor Menselijke Broederlijkheid. De gedroomde aanleiding voor een analyse in Tertio over interreligieuze dialoog. Op 4 februari 2019 ondertekenden paus Franciscus en grootimam van de Al-Azhar-universiteit in Caïro Ahmed el-Tayeb in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) het document Menselijke broederlijkheid. Voor wereldvrede en samenleven, een mijlpaal, niet alleen in de relaties tussen het christendom en de islam, maar ook als blauwdruk voor een cultuur van dialoog en samenwerking tussen religies. In augustus 2019 werd in Abu Dhabi vervolgens het Hoog Comité voor Menselijke Broederlijkheid in het leven geroepen om de idealen van het document dat in Abu Dhabi getekend werd, te bevorderen. Fratelli Tutti, Franciscus’ encycliek over broederlijkheid en sociale vriendschap uit 2020, is een verre uitloper van die historische ontmoeting.
Abrahamitische familie
Een ander belangrijk uitvloeisel van de ontmoeting tussen de paus en de grootimam in Abu Dhabi is de bouw van het zogenaamde Abrahamitische familiehuis, waarvan de opening gepland is voor dit jaar. Op het Saadiyat-eiland in Abu Dhabi worden vlak bij elkaar momenteel een kerk, een moskee en een synagoge gebouwd. (…) Uit respect voor de ondertekenaars van het document over menselijke broederlijkheid zal de kerk Sint-Franciscuskerk genoemd worden en de moskee de Imam Al Tayeb-moskee. De synagoge krijgt de naam Moses ben Maimon synagoge, een verwijzing naar de joodse filosoof Maimonides (1135-1204).
Op het terrein komt naast de drie gebedshuizen ook een cultureel centrum dat tot doel heeft de bezoekers aan te sporen tot broederlijkheid en solidariteit.
Politieke akkoorden
Het historische bezoek van paus Franciscus aan Abu Dhabi werd in november 2019 gevolgd door de overhandiging van een Thorarol aan sjeik Mohammed bin Zayed al Nayhan, de kroonprins van Abu Dhabi. De rol was opgedragen aan de stichter van de VAE. De ceremonie en de creatie van de eerste joodse gemeenschap in de VAE sinds eeuwen, vormt de hoofdbrok van de film A’men-Amen-Amen van Tom Gallagher. Het is tegen die achtergrond dat in augustus 2020 de zogenaamde Abraham-akkoorden tot stand kwamen over een normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Israël, eerst met de VAE en nadien met Bahrein, Soedan en Marokko. Ze worden beschouwd als de belangrijkste verwezenlijkingen inzake buitenlands beleid van toenmalig premier Benjamin Netanyahu en van toenmalig VS-president Donald Trump. De ambassadeur van de VAE in Washington, Yousef Al Otaiba, had Netanyahu een normalisering van de betrekkingen met de Arabische wereld in het vooruitzicht gesteld in ruil voor het tijdelijk opgeven van diens plan om een deel van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. De akkoorden werden getekend op 15 september 2020 in het Witte Huis. Sindsdien hebben al talloze Israëlische toeristen de Emiraten bezocht. En begin deze week reisde de Israëlische president Isaac Herzog naar de VAE voor en eerste officiële bezoek.
- Lees de integrale bijdrage van Ludwig De Vocht in Tertio-Analyse n.a.v. Internationale Dag voor Menselijke Broederlijkheid in Tertio nr. 1.147 van morgen woensdag 2 februari 2022.
- Lees de Open Brief van Pax Christi en het Centrum voor Vredesethiek van de KU Leuven n.a.v. de Werelddag van de Broederlijkheid.
- Voor een gratis proefnummer van of een abonnement op Tertio.