Theater in de kerk
Nieuwe kapel naast multifunctionele zaal in oude ruimte
Een kerk uit de jaren 1960, toen de kerken in Vlaanderen nog afgeladen vol zaten. Dezelfde kerk vandaag, met een twintigtal gelovigen die de zondagse eucharistieviering bijwonen. Het is voor veel parochies en kerkfabrieken een moeilijke evenwichtsoefening om dat opnieuw in balans te krijgen. Enkele jaren geleden stelde de kerkfabriek van Veerle in Sint-Lenaarts in de Noorderkempen vast dat de kosten stegen terwijl almaar minder mensen er vierden. „Een oplossing drong zich op”, zegt Jos Van Gastel, voorzitter van de kerkfabriek. „Toen we de omzendbrief van minister-president Geert Bourgeois kregen over de herbestemming van kerken, stelden we ons de vraag of we onze kerk zo konden inrichten dat er ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden.”
„Drie jaar geleden kregen de plannen vaste vorm”, vult pastor Peter Gijsbrechts aan. „Daar ging natuurlijk een denkproces aan vooraf, waarin beslist werd de kerk niet af te breken of te verkopen. We wilden integendeel investeren in een hedendaagse invulling van het gebouw.”
Naast de oorspronkelijke kerk werd een nieuwe ruimte bijgebouwd die dienst doet als kapel voor de wekelijkse eucharistie- en woordvieringen. „Emmaüs, want die naam kreeg de ruimte mee, is een hedendaagse kapel die is uitgerust met moderne geluid- en beeldinfrastructuur”, zegt Peter Gijsbrechts. „Tot honderd mensen kunnen er een viering bijwonen. We kunnen spelen met de opstelling van de kapel, waardoor het gezelliger wordt en de pastor meer tussen de mensen staat.”
Voor grote vieringen, zoals de gezinsvieringen, wijkt de parochiegemeenschap uit naar de grote multifunctionele ruimte, die Olijfboom werd gedoopt. „Naast de acht gezinsvieringen vinden ook de eerstecommunie- en vormselcatechese plaats in de Olijfboom, een ruimte die zeer geschikt is voor interactie”, zegt Gijsbrechts.
Activiteiten van de parochie en de pastorale eenheid krijgen weliswaar voorrang, maar de Olijfboom staat ook open voor andere organisaties. „Met de kerk verbonden organisaties zoals Samana, KVLV en de Landelijke Gilde gebruiken de zaal voor hun vergaderingen”, zegt Jos Van Gastel. „Door de sluiting van de voormalige parochiezaal, intussen eigendom van de gemeente, is de Olijfboom de enige grote zaal in Sint-Lenaarts. Met als gevolg dat de harmonie hier repeteert en dat er onlangs vier voorstellingen van de lokale toneelvereniging plaatsvonden.”
In de eerste fase van de werken besteedde de kerkfabriek vooral aandacht aan de nieuwe gebedsruimte. „In de nabije toekomst kunnen we de multifunctionele zaal voort uitbouwen”, vervolgt Jos Van Gastel. „Welke investeringen we doen, hangt grotendeels af van wie de zaal gebruikt. Blijft de harmonie er repeteren en optreden, dan moeten we bijvoorbeeld iets doen aan de akoestiek. De beslissing om te investeren in isolatie hangt af van het aantal activiteiten dat er plaatsvindt. Het is enkel interessant wanneer er voldoende zijn.”
Voor de werken doet de kerkfabriek een beroep op de leerlingen van het VITO in Hoogstraten, wat de aanzienlijke kosten enigszins drukt.