Theoloog wordt pelgrim: volg Bert Roebben op zijn camino
Meteen naar het dagboek #fulltimepilgrim (nieuwste post bovenaan).
Er zijn er die van de harde realiteit wegvluchten in geweld. Anderen berusten in verbittering. Nog anderen houden zich moedig maar node staande. We moeten op zoek naar een nieuw kwetsbaar wij, stelde Bert Roebben in zijn boek Volharden in de broosheid. Daarin neemt hij de lezer mee van onzekerheid en angst naar hoop, en wel te midden van die angst en onzekerheid.
Allemaal mooie woorden? Om ze kracht bij te zetten, geeft Roebben zich nu zelf over aan zijn grootste kwetsbaarheid. Met alleen het hoogst nodige op zak, gaat hij een maand lang op stap. Voor enkele nachten heeft hij op voorhand verblijf geregeld. De rest zal hij onderweg moeten zoeken. De pelgrim zal moeten volharden in zijn broosheid.
Een lange pelgrimstocht ondernemen, was een droom die de theoloog al lang koesterde. Hij kon een sabbatical nemen op de universiteit in Bonn en knoopte op Pinksterzondag zijn wandelschoenen aan. De bedoeling is om in een maand 600 km af te leggen en aan te komen in Vézelay, middeleeuwse parel van de Morvan, waar relieken van Maria Magdalena rusten in de 11de-eeuwse basiliek.
Prof en studenten, samen pelgrim
Als professor aan de universiteit van Bonn wil hij bovendien de ervaring delen die hij toekomstige godsdienstleerkrachten aanreikt met het project SpiRiTex. De studenten stappen deze week drie dagen lang twee aan twee in hun eigen buurt en ‘s avonds wordt daarover in de grotere groep uitgewisseld. De prof zal zelf via zijn smartphone van ergens op zijn route deelnemen aan de uitwisseling.
Pelgrimsdidactiek, noemt Roebben het. En daarvan kunnen we allemaal wat leren.
Roebben: De grondhouding van de gelovige – en zeker ook van de pelgrim – is vertrouwen: kome wat komt. Dat wil ik me meer eigen proberen te maken onderweg.
Verdriet van België
Van jong en oud kreeg Roebben gebedsintenties mee. Het deed hem eens te meer stilstaan bij de kwetsbaarheid die vaak schuilgaat onder een laagje vernis. Het doet mensen zichtbaar deugd die kwetsbaarheid te kunnen delen en daaruit kracht te halen. Roebben: Wanhoopsdaden en geweld tegen de samenleving zijn de extremen, maar hoeveel wanhoop leeft er niet in onze samenleving, nog versterkt door corona? Er zal heel wat inhaalwerk te leveren zijn wanneer dit voorbij is, niet alleen economisch, maar zeker ook mentaal. Ik neem al dat 'verdriet van België' mee en wil alvast vanuit het christelijk geloof zin en hoop aanbieden.
Intussen heeft de professor zijn eerste stortbuien en opklaringen letterlijk en figuurlijk in de kleren en is hij op weg naar Dinant. Nog ergens een coronatest ondergaan en dan kan hij een van de volgende dagen de grens met Frankrijk oversteken.
Volg Bert Roebben op zijn tocht naar Vézelay via #fulltimepilgrim op Facebook of via deze pagina (we vullen de posts hieronder aan, laatste post eerst) en groei mee in het ‘nieuw kwetsbaar wij’.
Dagboek #fulltimepilgrim