Thomas helpt vluchtelingen met muziektherapie
Het is donderdagavond en dat betekent dat er in Sanapolis in Sijsele een uurtje muziektherapie voor Oekraïense kinderen op de agenda staat, onder leiding van Thomas Deleu (45).
In de polikliniek AZ Alma verblijft vandaag een tachtigtal vluchtelingengezinnen uit Oekraïne.
Om 19 uur komt een tiental kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf het lokaal binnengestormd. Het duurt even voor Thomas van start kan gaan. ‘Een dergelijk gevarieerde groep krijg je niet zomaar op een-twee-drie stil’, geeft de muziektherapeut toe. En toch lukt het de Bruggeling, die samen met Chris Deleu vzw Crea Thera International oprichtte, gedurende een uur, samen met de kinderen te zingen en te musiceren. Waarna ze uitgelaten de zaal verlaten.
(Lees verder onder de foto)
‘Het verhaal van Crea Thera begint eigenlijk in Bosnië-Herzegovina’, vertelt Thomas. ‘In 2006, elf jaar na de genocide in Srebrenica in Oost-Bosnië, kreeg ik de kans deel te nemen aan een zomerkamp in de getraumatiseerde gemeenschap aldaar. Kinderen, jongeren en volwassenen konden er deelnemen aan creatieve, therapeutische workshops die vooral muzikaal, maar soms ook beeldend opgevat waren.
We bereikten er deelnemers uit alle bevolkingsgroepen.
Uiteindelijk bleef ik tien jaar in Bosnië. Ik leerde er Nela Deleu, mijn huidige echtgenote, kennen. Ook onze zoon Gabriel, inmiddels tien jaar, werd ginds geboren.
Terug naar België
In 2016 keerde Thomas Deleu terug naar België, maar dat betekende allesbehalve het einde van Crea Thera. Integendeel zelfs. Nog datzelfde jaar ging de organisatie aan de slag met het pilootproject Music Home.
'De focus lag op empowerment van vluchtelingen door samen muziek te maken in drie West-Vlaamse opvangcentra.’
Sinds 2022 verzorgt Crea Thera muziektherapeutische workshops in het nood-opvangcentrum Klein-Kasteeltje in Brussel, in het opvangcentrum van Fedasil in Poelkapelle en tot juni 2023 ook in het noodopvangcentrum van het Rode Kruis in Sijsele. ‘En dus ook wekelijks op donderdagavond in Sanapolis in Sijsele’, zegt de Bruggeling, die zijn inzet voor Crea Thera combineert met een baan als muziektherapeut in AZ Alma in Eeklo.
Libanese jongeren
Ook in Libanon is Crea Thera actief. ‘Een hele generatie jongeren in Libanon, onder wie heel wat Syrische vluchtelingen, groeit op onder moeilijke omstandigheden en is bijzonder kwetsbaar. Zoals alle jongeren hebben ze aandacht en respect, erkenning en validatie nodig. Ze willen vooral gezien worden.
Als mens gezien worden vanuit het hart bevordert gezonde interacties met anderen en maakt het oplossen van problemen, verbinding en ondersteuning mogelijk.
Met het project I see you willen we ook voor die jongeren iets betekenen. We zijn nu vooral op zoek naar financiële middelen om ook dat project in 2024-2025 te kunnen voortzetten.’
Grote vechtlust
Waarom de muziektherapeut het liefst met vluchtelingen werkt? ‘Ik bewonder hun grote vechtlust en overlevingsdrang. Vooral niet-begeleide minderjarige vluchtelingen zijn heel kwetsbaar. Ze worden vaak genegeerd, verkeerd begrepen of ongelijk behandeld. Vaak is er ook sprake van traumatische invaliditeit. Dat leidt tot een bedreiging van hun psychologische integriteit en tot verwarring over hun eigen innerlijke betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Op zoek naar hun identiteit hebben ze vaak maar weinig grond onder de voeten. En toch merk je bij hen een krachtig verlangen om te leven.
Weet je, muziek maakt geen onderscheid tussen mensen en dat is de grote meerwaarde ervan.
Bovendien is het een uitstekende katalysator voor opgekropte emoties en frustraties. De vele creaties laten zien dat er van muziek een ongelofelijke kracht uitgaat en dat er zelfs in de diepste ellende altijd een bron van hoop is.’
Info via 0471 55 08 22, chris_deleu@hotmail.com ofwww.creatherainternational.com