Tijd voor verdieping? Ontdek interessante online initiatieven
Zelf een suggestie doen, kan in een reactieveld onderaan dit artikel of via mail. Alvast bedankt!
#18 Pasen in zandkunst
Heel inspirerend en toegankelijk voor kinderen zijn de filmpjes waarin een zandkunstenaar het verhaal van Palmzondag en Pasen vertelt. Bekijk ze hier en gebruik de vraagjes, opgesteld door CCV Brugge, om er dieper over na te denken.
#17 Godly Play in gebruiksklare filmpjes
Godly Play is een speelse manier om Bijbelverhalen, stilte en liturgische handelingen te verkennen met kinderen. De verhaalverteller maakt daarbij gebruik van spelmateriaal om het verhaal te illustreren en spreekt op die manier de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen aan. Vertelster Joke Vermeire volgde de opleiding tot Godly Play-verteller. In de Claraparochie in Eeklo wordt de methode geregeld gebruikt. Maar dat kan nu niet. Daarom vertelt Joke deze keer via filmpjes. Elke week komt er een nieuw filmpje online, in totaal 5. Ga ze snel ontdekken!
#16 Op virtuele pelgrimstocht
De werkgroep Pelgrimspastoraal van het bisdom Hasselt houdt jaarlijks een wandeling in de ochtend van Stille Zaterdag. Die tocht kan dit jaar niet doorgaan. Ter vervanging werd een wandelbezinning uitgewerkt, die mensen alleen of in gezinsverband kunnen doen. Ga een eindje stappen in jouw eigen buurt. Hou onderweg even halt om de aanzetten te lezen. En probeer je al stappend te verenigen met Jezus en alle mensen die lijden… http://www.pelgrimswandelingen.be/pelgrimeren-doorheen-de-goede-week-2/Je vindt de pelgrimswandeling hier.
#15 Kort commentaar bij de dagen van de Goede Week
Ben je de rode draad van de Goede Week even kwijt? Met deze korte commentaren van CCV Brugge vind je hem makkelijk terug. Het zal je helpen de online vieringen beter te volgen.
#14 Lezingen van de Goede Week met commentaar
Jean Bastiaens, directeur van het Bijbelhuis in Zevenkerken, schreef korte commentaren bij alle lezingen van de vieringen van de Goede Week. Bedoeling is om ze vooraf te lezen en de livestreams van vieringen met een voorbereid hart te kunnen volgen.
#13 Beeldmeditatie om helemaal stil te vallen
Scherven is de eerste beeldmeditatie in de reeks Als beelden spreken. Deze reeks van CCV Hasselt drukt de pauzeknop in om je te laten raken door wat je hoort en ziet en je wat zuurstof te geven vooraleer de snelle wereld weer verder draait. Bekijk de video - als je wil - helemaal alleen en gebruik de verwerkingstips om de meditatie helemaal te laten doordringen.
#12 Maak zelf een kijktafel
Een kijktafel is een catechetisch verhaal op een schaal. Enkele voorwerpen worden op een zinvolle en mooie manier bij elkaar gelegd en brengen zo een liturgisch moment tot leven. Op deze pagina van CCV Brugge ontdek je kijktafels voor de Goede Week.
#11 Franciscaanse vastenbezinningen
De franciscaanse vastenbezinningen van Tau zijn al een eind op weg, maar aansluiten of inhalen kan nog altijd. Tot aan Pasen wordt elke dag een fragment van het bekende Zonnelied van Sint-Franciscus gebruikt voor een meditatie. Je kan de meditaties via mail ontvangen.
#10 Peace Craft
Uitzonderlijk in deze coronatijden stelt Pax Christi de PeaceCraft game gratis ter beschikking. Met het spel, ontwikkeld voor jongeren, dompel je je onder in de leefwereld van mensen op de vlucht. Na het invullen van de vragenlijst wordt de toegangscode tot de game en een handleiding doorgemaild. Veel plezier!
Pax Christi stelt ook haar educatief materiaal tijdelijk gratis ter beschikking van leerkrachten die ermee aan de slag willen. Bekijk het aanbod.
#9 Nieuwe christelijke radio
Een nieuw initiatief, bedacht door een Belgische jongeman om wat (mooie) verstrooiing te bieden tijdens de coronacrisis: een nieuwe online radio met christelijke (pop)muziek: Christelijk Jongeren Station.
#8 De 100 van Kerknet
Muziekliefhebbers raden we ook De 100 van Kerknet aan. Ruim 30 bekende en minder bekende kerkwerkers stellen hun favoriete muziekstukken voor. Met als resultaat een inspirerende lijst met soms verrassende muziek om te ontdekken of te herontdekken. Vaak klassiek maar niet alleen!
#7 Groep van Kerknet - Verbonden kerkgemeenschap
Kerknet lanceerde een nieuwe Facebookgroep met de naam ‘Groep van Kerknet - Verbonden kerkgemeenschap’. Je meld je eenmaal aan om lid te worden van de groep. Vanaf dan kun je berichten posten en reageren op berichten van andere leden. Op die manier bouwen we online aan een gelovige gemeenschap, nu we de fysieke verbondenheid voor een deel moeten missen.
Laat weten wat jou bezorgt, beweegt en moed geeft in deze uitdagende tijd! En wie weet, vind je langs deze weg ook concrete hulp voor mensen in nood.
#6 Bidden Onderweg
Bidden Onderweg is een gebedspodcast van de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten. Door het dagelijkse aanbod raak je minder snel het ritme kwijt. Gaandeweg ontstaat een verbondenheid met jezelf, met God en eventueel ook met andere gebruikers. Naast de podcast kun je ook op de Facebookpagina van Bidden Onderweg interessante insteken vinden. Zoals deze.
#5 Online school spirituele meesters
Ken je Kerknet Academie al? Onze online school werd gelanceerd met een pakket lesvideo’s over spirituele meesters. Topdocenten vertellen in video’s van 10 minuten over christelijke klassiekers als Ruusbroeck, Hadewijch, Augustinus, Beatrijs van Nazareth, Bernardus van Clairvaux en Clara van Assisi (merk op hoeveel vrouwen in dit rijtje staan!) Schrijf je in (gratis) en begin meteen te kijken.
#4 Ontdek de islam met dominicaan Emilio Platti
Op de website van de Belgische dominicanen kun je (onder meer) een videoreeks volgen van gesprekken met dominicaan Emilio Platti over de islam. Platti woonde lange tijd in Egypte en leerde de islam niet alleen in theorie maar ook in praktijk kennen. Die ervaring en ook het boek What is islam? van Shahab Achmed vormen het vertrekpunt voor de gesprekken in de video’s.
Hieronder alvast de eerste in de reeks van 3 video’s, telkens van een 8-tal minuten.
#3 Lees de Bijbel
Altijd verzucht dat je ooit de Bijbel in zijn geheel wilde lezen? Dit is het moment om ermee te beginnen. Belangrijk: sla de korte inleiding aan het begin van elk Bijbelboek niet over. Je hebt die gids echt nodig om te weten wat je leest. Ook de filmpjes van The Bible Project kunnen hierbij erg behulpzaam zijn (de meeste filmpjes hebben Nederlandse ondertitels).
Hieronder alvast de inleiding van The Bible Project bij het begin van Genesis, het eerste van de ruim 70 dunnere en dikkere Bijbelboeken die je te gaan hebt. Goed begonnen, is half gewonnen!
#2 Bidden met Taizé
De oecumenische broedergemeenschap van Taizé in Frankrijk livestreamt haar avondgebed in deze periode dagelijks. Bid mee via de Facebookpagina.
#1 Werken aan vergeving in je relatie(s)
In twaalf impulsen reikt de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) het gedachtegoed van Monbourquette aan gezinnen en families aan. Met een paar krachtlijnen, levensechte voorbeelden en praktische tips bieden deze impulsen een houvast om zelf op weg te gaan in de vernieuwende en helende dynamiek van vergeving. Het lees- en doewerk ontdek je op de microsite van IDGP.
Zelf een suggestie doen, kan in een reactieveld onderaan dit artikel of via mail. Alvast bedankt!