Titanenwerk duurde tien jaar
Nand Doms en Johan Ooms schrijven boeiende geschiedenis neer van heropbouw van Sint-Katharinakerk in Hoogstraten en restauratie van haar kunstschatten
Met zijn bijna 105 meter hoge toren is de Sint-Katharinakerk een van de symbolen van Hoog- straten. Maandag 23 oktober 1944, de allerlaatste dag van het wapengekletter van Wereldoorlog II in de Kempense stad, had heuglijk moeten worden, maar schreef een van de zwartste bladzijden uit haar geschiedenis. In de vroege ochtend, omstreeks halfvijf, weerklonken enkele oorverdovende knallen in het centrum van Hoogstraten. Een lading dynamiet volstond om de trotse bakstenen kerktoren in puin achter te laten.
Nand Doms en Johan Ooms schreven de geschiedenis van de verwoesting en de wederopbouw van de kerk en haar toren neer in En gij zorgt voor de heropbouw! De titel verwijst naar een uitspraak van toenmalig kardinaal Van Roey die in november 1944 Jozef Lauwerys bij diens aanstelling als deken van Hoogstraten de opdracht meegaf kerk en toren opnieuw op te bouwen.
Geen eenvoudige klus, vermits kerk en toren niet enkel vernield werden, maar er ook weinig overbleef van de brokstukken. In hun haast om de vluchtende Duitsers achterna te gaan, zetten Engelsen en Amerikanen de grote middelen in om de wijk Vrijheid op te ruimen. Een deel van het puin werd naar Weelde gebracht, om het treinstation aldaar opnieuw operationeel te krijgen. Intussen waren ook heel wat Hoogstratenaren op schattenjacht gegaan in het puin. De overheid zag zich zelfs genoodzaakt nachtwachten aan te stellen om het weinige dat restte te beschermen.
Het boek van Doms en Ooms is een eerbetoon aan deken Jozef Lauwerys die het titanenwerk in amper tien jaar klaarde. In 1954 werd de kerk opnieuw in gebruik genomen en vier jaar later stond ook de toren weer te pronken op de Vrijheid.
„Uit onze jeugd herinneren we ons de deken als een wat norse, weinig toegankelijke en in zichzelf gekeerde figuur”, zeggen de auteurs. „Tijdens het schrijven gingen we beseffen wat een energie de man in de heropbouw stak. Voor het parochiale werk bleef geen tijd over. Hij bepleitte de zaak bij de hogere overheid en zamelde overal fondsen in. Geen tegenslag of hindernis kon hem van zijn taak afbrengen.”
En gij zorgt voor de wederopbouw! van Nand Doms en Johan Ooms is verkrijgbaar bij VVV Hoogstraten, Vrijheid 149.