Toekomstige trouwers en pasgehuwden te gast in bisschopshuis
„Wel is het een mooi moment om even stil te staan bij je relatie. Dat is in onze gejaagde samenleving niet altijd vanzelfsprekend”, vinden Guillaume Damman en Lotte Colpaert uit Lichtervelde. Het tweetal is tien jaar samen en geeft elkaar op 29 juli het jawoord. Samen met negen andere koppels, één uit elk dekenaat van het bisdom, zijn ze komende vrijdagavond 17 februari te gast in het bisschopshuis in Brugge. „We kijken er naar uit om andere koppels te ontmoeten die op hetzelfde punt staan in hun relatie en te horen hoe zij de voorbereiding op hun huwelijk beleven”, zegt Guillaume.
Ook Annelies De Ruyck en Nick Verschoore worden vrijdag op het bisschopshuis verwacht. „In tegenstelling tot sommige andere genodigden is het tweetal inmiddels anderhalf jaar gehuwd en de trotse ouders van een zoon van zes maanden. „Tuur wordt in april gedoopt”, zegt Annelies De Ruyck. „We vinden het waardevol hem in de christelijke traditie op te voeden en hem christelijke waarden en normen bij te brengen. Het doopsel is daartoe een eerste stap en voor ons een verbintenis om onze intenties waar te maken. We waren vorig jaar in februari al uitgenodigd in het bisschopshuis, maar de coronapandemie stak stokken in de wielen. Ook wij zijn benieuwd te horen hoe anderen hun prille huwelijk of de voorbereiding erop beleven.”
Kers op de taart
Omdat beiden gelovig zijn, kozen Annelies De Ruyck en Nick Verschoore bewust voor een kerkelijk huwelijk. „Een verbintenis voor God heeft voor ons een meer definitief karakter dan het jawoord in het gemeentehuis. Waar het wettelijk huwelijk ons veeleer een eerste stap leek, was het kerkelijk huwelijk zowat de kers op de taart, waarbij we onze liefde voorgoed bezegelden.”
Ook Guillaume Damman en Lotte Colpaert zijn overtuigd van de meerwaarde van een kerkelijk huwelijk. „Na een relatie van tien jaar kennen we elkaar behoorlijk goed”, zegt Lotte Colpaert. „Toch vinden we het belangrijk onze liefde te laten bezegelen voor God en de gemeenschap. Op het moment van het huwelijk willen we de zegen over onze relatie vragen van God, onze familie, vrienden en kennissen. Wat we samen delen, willen we niet als vanzelfsprekend beschouwen. Een kerkelijk huwelijk is een mooi moment om dankbaar te zijn voor wat was, is en nog zal komen. Omdat Guillaume al van jongs af aan actief is in de kerkgemeenschap van Wijnendale en Torhout vindt ons huwelijk plaats in de kerk van Wijnendale, een plek die voor hem als een tweede thuis aanvoelt.”
Geen toeters en bellen
„Vrienden die voorheen trouwden, waarschuwden ons dat de voorbereiding van een huwelijk niet te onderschatten is”, zegt Guillaume Damman. „We waren dus al een beetje op ons hoede, maar schrokken alsnog van de vele zaken waarmee je rekening moet houden. Het vastleggen van een feestzaal bijvoorbeeld gebeurt doorgaans bijna twee jaar voordien. Toch proberen we ons niet te verliezen in allerhande praktische beslommeringen. We willen het eenvoudig houden en passen voor al te veel toeters en bellen. Op onze huwelijksdag draait het om ons tweeën. De meeste praktische zaken zijn inmiddels geregeld en de meer inhoudelijke zaken, zoals het samenstellen van de huwelijksviering, treden stilaan meer op de voorgrond. Onze dag krijgt dus almaar meer vorm. Vorig jaar hadden we al een eerste voor- bereidend gesprek met deken Michel Roggeman, die in onze huwelijksviering zal voorgaan. Samen bespraken we ook al enkele praktische zaken. De deken gaf ons toen ook een vragenlijst mee om na te denken over onze relatie en onze keuze voor een kerkelijk huwelijk.”
Parochies en dekenaten of andere organisaties en bewegingen die op zoek zijn naar originele ideeën om samen met koppels Valentijn te vieren, of de schoonheid en de kwetsbaarheid van de liefde in al haar variaties, kunnen terecht bij CCV Brugge via 050 44 49 53 of via brugge@ccv.be.