Uitstap in Hageland? Ontdek erfgoed van parochie Sint-Donatus
De parochie Sint-Donatus ontstond in het najaar 2019 uit zes parochies in Tielt-Winge. Met de samenvoeging ging ook een vernieuwing gepaard, waarbij stuurgroep en kerkraad samen met diaken Luc Claeys manieren zochten om meer evangeliserend en toegankelijk te zijn. Een van hun ideeën was om het religieus erfgoed in de kijker te zetten. Deze zomer zijn volgende plekken op gezette tijden vrij te bezoeken.
#1 Sint-Joriskerk in Sint-Joris-Winge
Deze kerk vlakbij koopcentrum Gouden Kruispunt is een van de twee zondagskerken van de parochie. Op de parking voor de kerk vermeldt een oorlogsmonument de namen van de 12 gesneuvelde soldaten en 2 vermoorde burgers uit WOI en van 11 burgers die om het leven kwamen in de Tweede Wereldoorlog. Vóór het monument liggen Philip Veugelen en Georges Mars begraven. Beiden werden bij razzia’s in 1943 en 1944 opgepakt en kwamen om in concentratiekampen.
Als kostbare kunstschatten biedt deze kerk de bezoeker eerst en vooral de stilte aan en de koelte van het gebouw. Je krijgt ook het verhaal achter een beeldje van Sint-Joris te horen.
Elke zondag in juli en augustus open tussen 11 en 17 uur. Wil je de eucharistie bijwonen, raadpleeg dan even de kalender op de website.
#2 Sint-Mattheuskerk Meensel-Kiezegem
De dorpskern van Meensel, uitgebouwd langs de baan Binkom-Diest, wordt gedomineerd door het merkwaardig slanke volume van de Sint-Mattheuskerk, de oudste bebouwing van dit landelijke straatdorp en één van de kleinste kerken van het Hageland. Ze is volledig opgetrokken uit bak- en zandsteen in de loop van 16de tot de 18de eeuw.
Het kruisbeeld in de sacristie stamt uit de 18de eeuw en een devotiebeeldje van Sint-Barbara en een apostel uit de 16de eeuw. Bezienswaardig is ook het barokaltaar en de Louis XV-orgelkast.
De gemeente Meensel-Kiezegem is getekend door de Tweede Wereldoorlog. In haar op ware feiten gebaseerde roman De tragedie van Swerthout-Wittebeek schrijft Karolien Joossens het relaas neer van een zoon van een collaborerende familie die wordt neergeschoten door het verzet, waarop de familie twee razzia’s organiseert. Daarbij wordt nagenoeg de hele mannelijke bevolking opgepakt. Slechts 8 gevangenen keren na de oorlog levend terug uit de concentratiekampen. In het boek krijgen de mensen en plaatsen fictieve namen, maar het gaat over historische personen in Meensel-Kiezegem. Een bezoek aan de kerk is dan ook ideaal te combineren met Museum 44.
Elke zaterdag en zondag in juli en augustus open tussen 10 en 17 uur.
#3 Pastorietuin Sint-Donatus met Mariakapel
De pastorietuin van Sint-Donatus is vrij te bezoeken. In de tuin vond onder meer de wederopgebouwde Kapel van de Bedrukte Moeder een nieuwe bestemming, nadat ze dreigde te verdwijnen door verkaveling van de grond waar ze eerst stond. De eigenaars schonken de kapel aan de parochie en steen per steen werd ze weer opgebouwd. Oorspronkelijk werd ze gebouwd ter herdenking van het 10-jarig zusje van de latere burgemeester Jenne Broos, dat stierf na een traumatische wraakactie van Duitse troepen.
In samenwerking met FERM kwam er in de pastorietuin bovendien een Troostplek. Diaken Luc Claeys woont met zijn gezin in de pastorie: We zijn blij om op die manier ruimte te kunnen geven voor troost.
Elke dag in juli en augustus open van zonsopgang tot zonsondergang.