Vaticaan reageert op verankering abortus in Franse grondwet
Als eerste staat ter wereld verankert Frankrijk abortus in de grondwet als een recht van vrouwen. Tijdens een speciale zitting van de twee kamers van het Franse Parlement, heel symbolisch bij elkaar in het paleis van Versailles, behaalde het voorstel op maandag 4 maart een overweldigende meerderheid (780 voor/72 tegen).
Door de verankering in de grondwet wordt vermeden dat het recht op abortus, dat al in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Frankrijk was gelegaliseerd, wordt ‘overgeleverd aan de grillen van politici', aldus de Franse regering. Opvallend, nagenoeg alle parlementsleden van links en het centrum stemden voor, maar ook bij de parlementsleden van rechts en extreem-rechts steunde een meerderheid het voorstel. President Emmanuel Macron (foto) had de stap aangekondigd nadat in de Verenigde Staten het ruchtmakende arrest Roe vs Wade was opgeheven en het federaal recht op abortus was komen te vervallen.
Macron zei dat hij hoopt dat andere Europese landen Frankrijk volgen.
De Pontificale Academie voor het Leven in Rome bracht een verklaring uit na stemming. De academie sluit zich aan bij het standpunt van de Franse Bisschoppenconferentie van vorige week waarin stond dat abortus niet ‘uitsluitend vanuit het perspectief van de rechten van de vrouw’ kan worden gezien. De pauselijke academie benadrukte dat in het tijdperk van universele mensenrechten er geen ‘recht’ kan bestaan op het nemen van een menselijk leven.
Matthieu Rougé, bisschop van Nanterre, vroeg zich publiekelijk af of de verankering in de grondwet van abortus voortaan het recht van artsen op gewetensbezwaren uitsluit. ‘Een samenleving die de cultuur van de dood constitutionaliseert, of ze zich daar nu van bewust is of niet, verzwakt ook zichzelf’, legde hij ook uit. De Franse bisschoppen riepen na de stemming op tot een dag van gebed en vasten.