Vaticaan werkt nieuwe richtlijnen uit voor priesteropleiding
Aartsbisschop Jorge Carlos Patron, de secretaris van de Congregatie voor de Clerus, bevestigt dat de congregatie volop bezig is met het uitschrijven van nieuwe richtlijnen voor de priesteropleiding. De huidige richtlijnen, vastgelegd in Ratio Fundamentalis, dateren uit 1985. De hervorming en versterking van de priesteropleiding waren een zorg van de vorige paus Benedictus XVI. Toch duurde het nog lang voordat daarvan echt werk werd gemaakt. De datum voor de afkondiging van de nieuwe richtlijnen, waarbij ook rekening moet worden gehouden met het kerkelijke recht, is nog niet bekend.
De nieuwe richtlijnen moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit van de priesteropleiding wordt verbeterd. Dat impliceert een versterking en de verdere uitbouw van de roepingenpastoraal, die niet alleen een taak is van de bisschop en zijn roepingenverantwoordelijken, maar van het hele volk van God. Met het oog op de preventie van seksueel misbruik zal nadrukkelijk bepaald worden dat de psychische volwassenheid van de kandidaten voor het priesterschap, die over een gevormde en evenwichtige persoonlijkheid moeten beschikken, een fundamenteel criterium wordt voor de toelating van kandidaten voor het seminarie.
Versterking van roepingenpastoraal
Filip Hacour, coördinator van roepingenpastoraal Vlaanderen en groepsbegeleider van seminaristen aan het Johannes XXIII-Seminarie: De versterking van de roepingenpastoraal is al langer een vraag van Europese roepingencoördinatoren. Ook op onze samenkomsten werd eerder al benadrukt dat dit niet alleen een verantwoordelijkheid van de bisschoppen en roepingenverantwoordelijken is, maar van alle gedoopten. Het hele godsvolk, alle gelovigen zijn geroepen om mee de Kerk op te bouwen en om elkaar te helpen om de weg die de Heer voor ons bereid heeft te ontdekken. Priesters hebben natuurlijk een belangrijke rol. Bij gedoopten is dit besef, dat al door Vaticanum II werd uitgesproken, nog niet echt doorgedrongen. Vooral ook in onze campagnes voor roepingenpastoraal beklemtonen wij dat elke gelovige geroepen is.
Inbreng humane wetenschappen
Filip Hacour: Sinds Vaticanum II is er een sterkere inbreng van de humane wetenschappen in de priesteropleiding. Daarbij wordt gestreefd naar een spirituele, een humane en een intellectuele vorming, evenals een stevige basis voor de uitbouw van pastorale vaardigheden. Doorheen de jaren drong het besef door dat het verstandig is om ook psychologen bij de priesteropleiding te betrekken en hun vaardigheden te erkennen en gebruiken. Vooral de laatste twintig jaar groeide grote openheid om psychologen nauw bij de selectie van roepingen en de verdere vorming te betrekken. Nu al gebeurt een selectie van de kandidaten en af en toe worden kandidaten die de priesteropleiding willen beginnen geweigerd.
Bron: Kathpress.at/I.Media