Veilige bodem voor ieder kind
Familiezorg West-Vlaanderen vzw vraagt aandacht voor kwetsbare kinderen
Wat is er mooier dan kinderen die lachen, zingen, dansen en springen? Helaas heeft niet ieder kind evenveel reden om plezier te beleven. Daaraan wil Familiezorg West-Vlaanderen vzw iets veranderen. Tijdens een recente studiedag over de zorg voor kinderen in kwetsbare situaties organiseerde de thuiszorgdienst een symbolische ballonnenactie. De aanwezige medewerkers droegen een vangnet met daarin 248 ballonnen, waarbij elke ballon symbool stond voor een minderjarige in een kwetsbare thuissituatie.
„Van de 635 gezinnen met minderjarigen die een beroep doen op onze zorg is bij honderd gezinnen sprake van een verontrustende situatie”, zegt directeur Bart Deltour. „Dat is bijna één op de zes gevallen. Concreet zijn daarbij 248 minderjarigen betrokken, van wie 72 kinderen jonger dan zes en veertien jonger dan één. Vaak zijn het kinderen uit gezinnen met kansarmoede, huiselijk geweld of vermoedens van seksueel misbruik, van ouders met een verslavingsproblematiek of psychische aandoening of met relationele problemen.”
„Verzorgenden die aan huis komen zijn vaak de eersten die opmerken dat er iets fout loopt”, vervolgt Deltour. „Ze hebben een belangrijke signaalfunctie en kunnen een verschil maken. Zo zijn de tien minuten waarin een verzorgende een kind naar school brengt en in die korte tijdspanne een waterval van gevoelens, verhalen en zorgen hoort, van onschatbare waarde.”
„Het is vaak de kraamverzorgende die vaststelt dat een kind zich afwendt wanneer een hand te dichtbij komt”, zegt Christa Deprouw van kraamcentrum De Wieg. „De verzorgende [node:field_streamers:0] is vaak de eerste die een buil opmerkt of zich vragen stelt wanneer een kind smeekt niet te vertrekken. Zij of hij ziet het wanneer kinderen geen optimale kansen krijgen of hun integriteit in het gedrang komt. Die situaties kunnen zwaar doorwegen. Daarom is ondersteuning cruciaal.”
Met de ballonnenactie wil Familiezorg alle professionele en vrijwillige medewerkers een hart onder de riem steken zowel als het beleid oproepen een tandje bij te steken. Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen wijst in dat verband op het belang van samenwerking.
„Zorg voor kinderen behelst meer dan integrale jeugdhulp”, zegt Vanobbergen. „Ook diensten voor gezinszorg en kraamzorg zijn onmisbare partners. Het beleid levert inspanningen, maar onvoldoende om alle kwetsbare kinderen en jongeren voldoende zorg te bieden en bijgevolg blijft het belangrijk er keer op keer aandacht voor te vragen. Onze inzet is niet enkel onze morele plicht en hun existentiële recht, hij draagt ook bij tot het voorkomen van problemen in de toekomst.”
Ook in 2018 hoopt Familiezorg West-Vlaanderen vzw heel wat mensen te mogen opleiden tot verzorgende of zorgkundige. „Of iemand boekhouder, naaister, ingenieur, bakker, verkoper, huisvrouw, secretaresse of fabrieksarbeider is, iedereen die droomt van een beroep in de zorg kan zich kandidaat stellen”, zegt Linda Bonte van het opleidingscentrum. „Een opleiding duurt zo’n dertien maanden. Afgestudeerden kunnen meestal meteen aan de slag in de thuiszorg of de residentiële zorg. Het is onze droom dat geen enkel kind door de mazen van het net valt.”
Tussen 9 en 17 januari vindt in de regiohuizen van Familiezorg West-Vlaanderen vzw een infomoment plaats over de opleiding tot verzorgende of zorgkundige. Meer op www.familiezorg-wvl.be of neem contact op via 050 33 02 70.