'Ik verkondig u een vreugdevolle boodschap'
„In zijn evangelie vertelt Lucas het verhaal van de geboorte van Jezus. Het is een schamele gebeurtenis. Maria en Jozef zijn bescheiden mensen. Ze moeten hun kindje zelfs te slapen leggen in een kribbe, „omdat er voor hen geen plaats was in de herberg”. Een gebeurtenis, zo te zien, zonder veel betekenis. Je zou er achteloos aan voorbijgaan. Het is een engel die de ogen opent.„Ik verkondig u een grote vreugde: heden is u een Redder geboren, Christus de Heer.” Toch opmerkelijk: er is zo weinig te zien en al zeker geen spektakel. Enkel een woord van Godswege kan ons doen begrijpen wat daar gebeurt.
Tot vandaag ontroert dit verhaal van Jezus’ geboorte velen. Het is ook zo herkenbaar. De geboorte van een kind is trouwens altijd iets ontroerends en aangrijpends. Een kind is weerloos. Als het geen herkenning, geen hulp en genegenheid krijgt, is het verloren. En op haar beurt verwijst de weerloosheid van een kind naar de weerloosheid van zo vele anderen die op de dool zijn en dreigen verloren te lopen. Het kind verwijst naar armen, vreemdelingen, gekwetsten. Het verwijst naar hen die op de vlucht zijn, zo talrijk vandaag. Het verwijst naar allen die zijn aangewezen op de goedheid van anderen, naar allen die zoeken naar een plaats in de herberg. Volgens mij blijft het kerstverhaal daarom zo mensen aanspreken, zelfs zij die geen banden meer hebben met de Kerk of het geloof. Het kerstverhaal raakt gevoelige snaren in het mensenhart. Er is natuurlijk ook de Kerstman die het straatbeeld en de kerstsfeer probeert te bepalen. Maar de Kerstman ontroert niet. Hij is niet in staat de diepmenselijke betekenis van Kerstmis te belichamen.
Nochtans gaat het in het kerstverhaal niet zomaar om de ontroering wegens een weerloos kind. Het gaat om veel meer. „Heden is u een redder geboren, Christus de Heer.” Het gaat om de komst van de Messias, om de geboorte van Hem die de kerkgemeenschap belijdt als de Heer, Gods eigen Zoon. Dat kun je natuurlijk slechts zien met [node:field_streamers:0] de ogen van het geloof. Daarom is de boodschap van de engel zo centraal in het kerstverhaal. Zonder die boodschap zouden we voorbijgaan aan de gebeurtenis. Het is de engel die de ogen en de oren opent. Je kunt louter menselijk ontroerd worden door wat er zich afspeelt, maar dan nog raak je niet aan het geheim van Kerstmis. Enkel het geloof leert ons te zien en te begrijpen.
Het gaat hier natuurlijk niet om een louter verstandelijk begrijpen. Het is een begrijpen met je hele hart en je hele wezen. Zoals je ook moet liefhebben met heel je hart. Het is open en gevoelig worden voor de dingen van God, voor zijn aanwezigheid in ons leven. Want dat is de boodschap van Kerstmis, dat „het Woord is vlees geworden”, dat God naar ons toe is gekomen, ja, dat Hij één van de onzen is geworden. En dat ons leven en de hele geschiedenis van de mensheid daardoor fundamenteel een nieuwe wending hebben gekregen. Het gaat niet enkel om de weerloosheid van een kind, maar om de weerloosheid van God die vraagt of er voor Hem een plaats is in deze wereld. Dat is de boodschap van Kerstmis, dat alles anders kan worden als wij Hem erkennen en aanvaarden. Dat is het waarvoor diezelfde Jezus zich later zal inzetten, dat Gods Rijk mag komen en zijn wil mag geschieden. Want dat zal inderdaad een bron zijn van goedheid en vrede onder de mensen.
Van ganser harte wens ik u allen die vrede van Kerstmis.”