Versier eens een bijbel: de opgang van 'biblejournaling'
Biblejournaling kan je bescheiden houden - sleutelwoorden in de verf zetten - of je kan all the way gaan, door paginagrote tekeningen te maken. Dat kan met potloden, markeerstiften, verf, stempels, collages, wasco, enz. Op internet vind je honderden knappe voorbeelden uit de VS - vanwaar het komt overgewaaid - of uit Nederland. Op YouTube-video’s en blogs doe je inspiratie op, of op een speciale website. Momenteel loopt er zelfs een 40 daagse #biblejournalingchallenge.
Het is niet zomaar wat versieren of tekenen, bezweren bijbeltekenaars.
Het is een manier om met de Bijbel om te gaan, om hem te leren kennen en te verinnerlijken.
Een vorm van stille tijd
De Nederlandse experte Ineke Kits (49) geeft er workshops over, vooral aan vrouwen, zo blijkt. Ik merk dat veel cursisten het moeilijk vinden om stille tijd met God te houden. Dan is dit een heel mooie vorm om je op God te richten, zoals een ander dat misschien doet terwijl hij in de natuur wandelt. Zo zie ik biblejournaling ook: als een vorm van stille tijd, zegt Kits in een interview met de EO.
Wie op weg wil worden gezet, kan zogenaamde schrijfbijbels kopen, met veel meer witte marges op de pagina’s. Er zijn ook pakketten met tekengerei en stickers te koop.
In ons land kan je onder meer terecht bij Zwaan voor workshops en benodigdheden.
Ook digitaal
Je kan ook digitaal aan biblejournaling doen, waarbij je start met een internetversie van de bijbel. Op websites zoals Bible Journaling Digitally krijg je tips over hoe je dat doet. Het vereist wel flink wat vaardigheden met Photoshop of andere beeldbewerkingsprogramma’s. Hieronder een voorbeeld.