Vertellen onder één hoed
Vorming Spreken in de liturgie maakt voorgangers en lectoren goedgebekt
Vanavond zijn de cursisten van de vorming Spreken in de liturgie te gast in de Sint-Leonardusparochie in Aartselaar. Het CCV, partner voor christelijk vormingswerk in het bisdom Antwerpen, organiseerde ze dit werkjaar voor het eerst. „In onze opleidingen voor gebedsleiders en voorgangers zit wel een lesmoment over stemgebruik en mimiek, maar de cursisten wilden proeven van meer”, zegt Annemie Bruyland, educatief medewerker bij CCV. „Daarom werkten we met de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier een volledig jaarprogramma uit.”
„Het is met spreken zoals met mode”, zegt Maarten Van Rompaey, docent muzische vorming aan de Lierse academie en begeleider van de vorming Spreken in de liturgie. „Vroeger werd een lector geacht zo monotoon mogelijk te praten om niets in te boeten aan verstaanbaarheid. Dat werkt vandaag niet meer. Intonatie is belangrijk wil je het publiek bij de les houden.”
Het gezelschap dat Van Rompaey zowel in Lier als in het Antwerpse onder zijn hoede nam, is best verscheiden. Van lector of uitvaartvoorganger tot vormselcatechist of godsdienstleerkracht. Hij neemt er de schriftlezingen uit Kerk & leven bij. „Die gebruik ik als leidraad. Ik daag de cursisten uit de teksten tot zich te nemen, een stelling uit te kiezen en ze tijdens de homilie te actualiseren. Het komt erop aan het juiste beeld of de juiste metafoor te vinden en te verwoorden. Als verteller moet je erop toezien dat het publiek de verhaallijn blijft volgen en dat je niet al te veel nuanceert.”
Vijf cursisten betreden de kerk. In het laatste trimester oefenen ze de opgedane kennis in de klas afwisselend in de kerkgebouwen van hun eigen parochie. Tony Verbeeck steekt de loef af. Via de micro heet hij zijn medecursisten [node:field_streamers:0] welkom in zijn thuishaven. „Ik kon je op elke plek in de kerk perfect verstaan”, prijst Maarten Van Rompaey.
De zondag die volgt op deze sessie viert de Kerk het feest van de heilige Drie-eenheid. Frederika Brackeniers neemt alvast de eerste lezing voor haar rekening. Zodra ze de juiste afstand tot de microfoon heeft gevonden, klinkt haar stem helder. Kristin Huybrechts bereidde een overweging bij Drievuldigheidszondag voor. Ze articuleert voorbeeldig, maar is onzeker over de inhoud. De anderen moedigen haar aan en zoeken een manier om de tekst bondiger en krachtiger te maken. „Het refrein dat je herhaalt ‘De cirkel is rond’ vind ik wel bijzonder”, zegt Van Rompaey. Want refreinen, zo blijkt, benadrukken wat je zeggen wil en brengen rust in het voordragen.
Ook Hilda Sas laat zich inspireren door hetzelfde evangelie. ‘Van Jeruzalem naar Galilea, van de macht naar de dienstbaarheid’, is de rode draad in haar overweging, die ze met een aanstekelijk enthousiasme brengt. „Ik leerde langzaam te lezen en rustig ademend aan de microfoon te staan”, zegt ze.
Hilde Van Noten verloor zopas een goede vriendin. Ze oefende thuis een beklijvende getuigenis in die ze vanavond met de groep delen wil. „In deze cursus leerde ik niet enkel mijn uitspraak en voorkomen verbeteren, maar ook loskomen van mijn tekst en – zoals Maarten het graag uitdrukt – het publiek onder mijn hoed houden.”
Tony Verbeeck begon zijn loopbaan als misdienaar bij uitvaarten. Hij overweegt nu ook gebedsdiensten voor te gaan. „Deze cursus bracht me zelfzekerheid bij”, zegt hij. Dat merken we als hij even later twee verhalen uit zijn mouw schudt. Maarten Van Rompaey geeft hem nog enkele tips mee. „Maar je had ons van het begin tot het einde onder je hoed”, klinkt het.
In september start een nieuwe vorming Spreken in de liturgie, in Lier zowel als in Oostmalle. Meer informatie via annemie.bruyland@ccv.be of 03 287 35 86.