Vlaanderen solidair met pater Ivo en ex-kindsoldaten in Congo
Scheutist Ivo Vanvolsem werkt al jarenlang in Kananga, waar hij onder meer ex-kindsoldaten een kortstondige vorming geeft zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen. De uitbraak van corona in de hele wereld was en is voor regio’s met een gebrekkige gezondheidszorg een grote bedreiging.
Pater Ivo wist dat hem maar één ding te doen stond: de mensen helpen om zichzelf te beschermen. Met mondmaskers.
Met twee balen katoen en evenveel handnaaimachines gingen de jongeren aan de slag. Al gauw waren er naaimachines en stof te weinig. Pater Ivo deed een oproep via Kerknet, en niet tevergeefs!
Maandag 12 oktober vertrok vanaf Melsbroek een Airbus van het Belgisch leger volgestouwd met humanitaire goederen naar Kinshasa. Een groot deel van de lading - in totaal 2.000 kg - was bestemd voor het project van pater Ivo: een twintigtal naaimachines, honderden meters stof, kilometers naaigaren, medisch (beschermings)materiaal, educatief materiaal en andere nuttige hulpgoederen. Vrijwilligers en hulporganisaties zoals Helpingnet in Geel zamelden de goederen in en bereidden de zending voor.
Hierdoor krijgt dit unieke project, dat de kinderen toekomst geeft en tegelijk de bevolking beschermt tegen COVID 19, een nieuwe impuls, zegt Marti Waals, die de verzending leidde. De goederen werden intussen van Kinshasa per luchtvracht vervoerd naar Kananga, waar het team van pater Ivo klaarstond om alles in ontvangst te nemen en zo snel mogelijk de activiteiten in het naaiatelier te hervatten.
Tekst gaat verder onder de foto's.
Mede dankzij eerdere verzendingen werden al 15.000 mondmaskers gemaakt, die voor een sociale prijs onder de meest kwetsbaren worden verspreid. En pater Ivo krijgt navolging in Mbuji Mayi, waar een project met de naam ALFA in 1.300 alfabetiseringsklasjes voor (jong)volwassen eveneens mondmaskers zal produceren.
Corona in Afrika
Hoewel in de Kasaï-provincie nog maar enkele gevallen van corona werden vastgesteld, blijft de bevolking voorbereid op het ergste. In hoofdstad Kinshasa weten de gezondheidscentra maar al te goed wat corona kan aanrichten. Hier werden 8.000 van de in totaal 10.000 gevallen vastgesteld.
Al bij al bleven grote rampen in de meeste landen van Afrika echter uit.
De ziekenhuizen werden niet overspoeld door patiënten in ademnood. Telde de wereld op 29 september 1 miljoen gerapporteerde overlijdens, in Afrika lag de teller toen op 35.954. Dat maakt dat Afrika - goed voor 17 % van de wereldbevolking - slechts 3,5 % van de gerapporteerde covid-19-doden had. Daar zijn een aantal verklaringen voor:
- corona treft vooral ouderen zwaar en Afrika heeft een veel jongere bevolking
- een warm en vochtig klimaat vermindert transmissie
- gebrekkige rapportage: veel besmettingen en overlijdens worden nooit vastgesteld
- mogelijk speelt immuniteit als gevolg van eerdere besmettingen en vaccins op jonge leeftijd een rol
Toch blijven dit maar gedeeltelijke verklaringen.
Een belangrijke hypothese is dat het dragen van mondmaskers de virale lading aanzienlijk vermindert, waardoor mensen wel besmet maar minder zwaar ziek raken.
En in veel delen van Afrika wordt het advies om ze te dragen, veel strikter opgevolgd dan bijvoorbeeld in Europa. De bevolking beseft goed dat het virus nog niet weg is en dat het gevaar nog niet geweken is.