
De Vraagbaak: Hoe jongeren brengen bij wat God wil voor elk individu?
Geen vast plan, wel luisteren
Het Rijk Gods heeft misschien eerder te maken met het samenleven van iedereen, dan met een voor elk individu uitgeschreven plan. Iedereen moet de vrijheid hebben om aan die droom mee te werken. Een mens ontdekt enkel gaandeweg zijn eigen roeping, die doorheen de tijd ook kan veranderen. Soms ontstaan roepingen bij onverwachte gebeurtenissen. Welke taak hebben volwassenen dan tegenover jongeren?
Heel dichtbij blijven staan, en voortdurend goed luisteren naar zorgen en bekommernissen, en een beetje wegwijzen zonder in een richting te duwen.
Kristl Van Cleemput
Daarbij is het essentieel de talenten van jongeren te onderkennen, deze te verwoorden, en hen te bemoedigen.

God is anders
Anderzijds moeten we rekening houden met wie God is: Hij kan overal binnen geraken met Zijn goedheid. Volwassenen moeten God bij jongeren, zowel in goede als in kwade dagen, ter sprake durven brengen.
Je hart keren naar God toe vergt altijd een zekere inspanning.
Joris Geldhof
Ook jongeren moeten leren die inspanning op te brengen, ondanks ons voortdurend verlangen naar een zeker comfort. God spreekt ons soms tegen, roept ons op om ons te keren naar de zorgen van de A/ander. Zowel Christus als de heiligen inspireren ons daarbij: ook zij hebben inspanningen geleverd om hun hart open te stellen voor God en van daaruit heel hun leven te heroriënteren.
Zoeken naar jezelf?
Veel jongeren zitten al in een moeilijke situatie. Geloof is geen wondermiddel. Als we met jongeren, met mensen op weg gaan, komt het er op aan echt te zien waar zij staan, hen te beluisteren in wat zij op hun hart hebben. Maar enkel zoeken naar jezelf, je eigen plaats, gezelligheid, me-time, is niet de oplossing.
Ik denk dat God Iemand is die daar fundamentele vragen bij stelt.
Joris Geldhof
Wie je zelf bent, kan je nooit helemaal te weten komen; wel wat je rol is voor anderen. Samen met anderen, in we-time, kunnen we meehelpen aan Gods droom, ook als de zaken niet lopen zoals we willen. Denk maar aan een kamp of meerdaagse met jongeren: daar zijn mooie én moeilijke momenten, maar je leert er uiteindelijk hoe samenleven werkt.
God versus eenzaamheid
Elke mens is tegelijk fundamenteel eenzaam, en het vergt een zekere veerkracht om ervaringen op te doen die deze eenzaamheid doorbreken. Ook hier komt het Bijbelse en christelijke godsbeeld om de hoek kijken: God is degene die altijd nabij is, die ons nooit alleen laat. Dat is iets wat we als mensen niet kunnen.