De Vraagbaak: Hoe omgaan met een zwaar dilemma?
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Apple Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
Onderscheiden
Om bij een zwaar dilemma de juiste of beste keuze te maken, is een proces van onderscheiding (alleen of in groep) nodig. Daarbij neem je tijd voor reflectie en gebed om het dilemma en de gevolgen van elke mogelijke keuze van alle kanten te bekijken. Dit proces heeft christelijke wortels: het is ignatiaans, en speelde aanvankelijk een grote rol in gemeenschappen die voor een belangrijke beslissing stonden.
“Een zwaar dilemma zit letterlijk op het lijf: je voelt dat.” (Hans Geybels)
Sinds de 17e eeuw leggen we de nadruk op de ratio, maar bij een dilemma kent ons lichaam het antwoord vaak al; we moeten er alleen naar leren luisteren. Zo kan je jezelf bij een zware beroepskeuze afvragen: wat voel ik daarbij? Van daaruit kan reflectie ontstaan. Dit vraagt tijd.
Niet naar de mond praten
Bij onderscheiding is het ook belangrijk advies te vragen aan derden. Een anekdote over Jean-Paul Sartre leert ons dat je best niet te rade gaat bij mensen die je naar de mond praten. Het is verder belangrijk dat derden kunnen luisteren, eerder dan (meteen) met wijze raad of oplossingen aan te komen. Soms komt iemand, door dingen te kunnen uitspreken, zelf stilaan tot een beslissing.
“Voor mijzelf ga ik heel graag de rust en de stilte binnen van een kerk.” (Kristl Van Cleemput)
Ook gebed is belangrijk: bidden dat de Geest in jou zou werken, opdat je zelf met een open houding op het spoor kan komen van de beste keuze.
Volksdevotie
Op bedevaartsplaatsen als Halle merk je het: heel veel mensen komen er een kaarsje branden, soms ook om heel moeilijke keuzes te maken of te overwegen. Niet zelden hebben deze mensen geen band meer met kerk en geloof, maar herinneren ze zich uit hun jeugd waar ze terecht kunnen. En dat is vaak bij Maria.
Salomonsoordeel
Ook in de Bijbel vinden we inspiratie. Zo is er het verrassende maar wijze oordeel van koning Salomo wanneer twee vrouwen een kind komen opeisen als hun eigen kind. Het oordeel is absurd, maar Salomo spreekt het uit om de echte moederliefde naar boven te laten komen. Jezus trekt dan weer, aan het begin van Zijn openbare leven, 40 dagen naar de woestijn.
“Waarvoor was dat anders dan om na te denken over: wat moet Ik doen met mijn leven?” (Hans)
Hij moet immers geweten hebben dat Hij, door Zijn radicale boodschap, hetzelfde lot zou ondergaan als Johannes De Doper, die onthoofd werd. Uiteindelijk is Jezus voor een radicale keuze gegaan.
Tijdens Zijn verblijf in de woestijn wordt Hij bovendien door de duivel bekoord met macht, aanzien, geweld en verslaving. De vraag bij een onderscheiding is ook: kiezen we voor deze zaken, of gaan we naar de kern van het dilemma? Een weloverwogen keuze is dus niet eenvoudig, zeker als je er zelf voor staat. Een panellid voelt zich dan ook gezegend omdat hij met een wijze vrouw gehuwd is: zij is een erg goed, empathisch en tegelijk objectief klankbord voor hem.