De Vraagbaak: Wie is Jezus voor jou? [podcast]
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Google Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
De Weg, de Waarheid en het Leven
Aan deze omschrijving denkt Hans bij de vraag wie Jezus voor hem is. In zijn leven ervaart hij steeds meer dat dit waar is: Jezus’ levenswijze is een recept voor een gelukkig leven. Zo geeft Jezus’ oproep om iemand graag te zien die je niet zo graag hebt, leven: je afvragen hoe je die persoon door Jezus’ ogen kan zien, schenkt diepe vreugde.
“Die waarheid bij Jezus is een soort waarheid die door ervaring bevestigd wordt.” (Hans Geybels)
Het gaat dus niet om een dogmatische waarheid. Als je je vijand effectief probeert te beminnen, zal je ervaren: dat is waar, dat is mooi.
Verbondenheid met de Vader
Kristl denkt ook op de eerste plaats aan de ‘Ik ben’ uitspraken die Jezus ons in het Johannesevangelie meegeeft. Wat daarin bijzonder treft, is dat Jezus voortdurend zegt hoe groot Zijn verbondenheid met de Vader is. Die verbondenheid is er ook voor ons. Zo zeggen we in het begin van het Onze Vader niet ‘mijn’, maar ‘onze’ Vader.
“Dat drukt een grote verbondenheid uit van mezelf tot de Vader, maar ook met een hele gemeenschap op aarde, nu en vroeger.” (Kristl Van Cleemput)
Historische Jezus…
“Ik vind het heel belangrijk dat ons geloof niet gebaseerd is op mythologie.” (Hans)
De soms onmogelijke dingen die Jezus is komen prediken, kunnen wel degelijk, want Hij heeft het laten zien. Het besef dat het bij Hem gaat om spiritualiteit die ons leven kan omvormen, kan effectief een impact hebben op ons leven. Als je bijvoorbeeld ruzie hebt met je echtgenoot of echtgenote, kan je daarvan weglopen; maar je kan ook stilstaan en jezelf afvragen wat Jezus zou doen. Daardoor kan je terug in dialoog gaan en uitdrukken dat/wat je zelf fout hebt gedaan.
… en gezalfde Christus
De titel ‘Christos’ hangt samen met het feit dat Jezus de Gezalfde is, uitgekozen om ‘Koning’ te zijn… maar Zijn koningschap is niet van deze wereld. Het gaat erom dat Jezus ons begeleidt, stuurt, inspireert in onze alledaagse beslissingen. Dat kan je zelf ervaren. Bij voorbeeld als je iemands huis binnenkomt waar kruisen hangen of iemand een kruisje ziet dragen; dan zie je meteen ook hoe belangrijk het symbool van het kruis voor hem of haar is.
“Op die manier kan ik Jezus wat mee pakken, dat Hij niet alleen aan de buitenkant zit, maar ook vanbinnen.” (Kristl)
Vrijheid
Je laten raken door Jezus geeft veel vrijheid, al is het ook een opgave want je moet steeds weer zelf gaan uitzoeken wat Jezus zou doen in jouw plaats. Daarvoor is een zekere vertrouwdheid met de figuur van Jezus belangrijk. Het lijkt ook niet altijd veel voor jezelf op te leveren, en toch: het maakt je gelukkig.
Hierbij kunnen we denken aan het verhaal van Jezus en de overspelige vrouw. Jezus stelt de omstaanders voor een spiegel, maar Hij geeft ook aan de vrouw een opdracht: ga heen en zondig niet meer. Een hele opdracht… ook voor ons.