Vredeseilanden vervelt tot Rikolto
Een makkelijke beslissing was het niet, geeft Jan Wyckaert, directeur van Vredeseilanden in België, ruiterliijk. We hebben een bekende merknaam en een alternatief bedenken dat overal ter wereld uitgesproken kan worden en in geen enkele taal rare betekenissen heeft, is geen simpele opdracht. Maar na lang wikken en wegen hebben we samen met onze collega's wereldwijd beslist de sprong te wagen.
Eerste praktische reden
De eerste reden voor de naamsverandering is een praktische. Jan Wyckaert: Tot nu gebruiken we de naam Vredeseilanden alleen in België. Overal elders is dat VECO, wat staat voor Vredeseilanden Country Office. Anderstaligen krijgen 'Vredeseilanden' immers niet uitgesproken. En VECO dateert nog van de fusie tussen Vredeseilanden (VE) en Coopibo (CO) in 1997. Die dubbele naam (Vredeseilanden/VECO) schept echter vaak verwarring.
Tweede inhoudelijke reden
We zijn sinds dit jaar geen Belgische organisatie meer, maar een internationale organisatie, gaat Wyckaert verder. Vroeger werd ons werk in Afrika, Azië en Latijns-Amerika aangestuurd vanuit een hoofdkantoor in België, door Belgen dus. Nu gebeurt dat door een internationaal team. Dat klopt beter met onze waarden en sluit ook beter aan bij de realiteit. We hebben overal sterke teams met lokale mensen die in hun context zoeken naar antwoorden op dezelfde vraag: wat eten we morgen? Hoe zorgen we dat iedereen toegang heeft tot betaalbaar, kwaliteitsvol voedsel?
Lees verder onder de afbeelding.
Meer solidariteit
Rikolto is Esperanto en betekent ‘oogst’. Het woord weerspiegelt wat we doen, zegt Wyckaert.
Enerzijds ondersteunen we boeren om betere oogsten te hebben. Anderzijds oogsten we nieuwe ideeën om op een eerlijker manier zaken te doen in de voedingssector.
Solidariteit is meer dan ooit het uitgangspunt. Daarom blijven we geld inzamelen voor ons werk wereldwijd, onderstreept Jan Wyckaert. Maar we geven tegelijk al jaren een veel diepere invulling aan solidariteit: door ook in ons land te werken aan een voedingssector die rechtvaardiger, transparanter en milieuvriendelijker werkt. Door ervoor te zorgen dat ieder kind op school duurzaam en gezond kan eten. Als het ons menens is om arme landen te laten groeien, moeten we onze eigen ecologische impact drastisch terugdringen.
Geleidelijke overgang
De naam Vredeseilanden is een bekend merk in Vlaanderen en zal dan ook nog een hele tijd meegaan. Rikolto wordt nu al gebruikt als de ngo zich internationaal voorstelt. In België wordt gekozen voor een geleidelijke overgang.
Nieuw logo
Het typische manneke-logo – afgeleid van de Mens van Vitruvius, de beroemde Mens-in-een-cirkel van het Italiaanse renaissancegenie Leonardo Da Vinci - blijft ook in het nieuwe logo centraal staan. In het campagneweekend van 12, 13 en 14 januari 20018 zullen opnieuw duizenden vrijwilligers overal de bekende sleutelhangers en balpennen verkopen.