Vrijdag de 13de? Geen paniek!
In het jodendom was 13 nog een geluksgetal. Maar toch. 12 staat voor heelheid en volledigheid: een dag bestaat uit tweemaal 12 uur, een jaar uit 12 maanden. Hoe zou het getal dat dit afgeronde geheel overstijgt, en zo deze goddelijke ordening verstoort, dan goed kunnen zijn? In de volksmond werd gesproken over een duivelsdozijn.
In het Nieuwe Testament krijgt het getal ook een negatieve bijklank. Bij het Laatste Avondmaal was Jezus een laatste keer samen met zijn 12 leerlingen. Samen dus 13 personen.
De interpretatie maakte van Judas nummer 13, de onheilsbrenger. En op welke dag stierf Jezus nadat hij verraden was? Juist.
Er zijn nog andere voorbeelden in de kerkgeschiedenis die van vrijdagen en 13-en ongeluksbrengers maken. Het einde van de Tempelridders, bijvoorbeeld. In het jaar 1307 beval de Franse koning Philippe IV alle leden van de orde aan te houden. Ze waren hem te machtig geworden. Het bevel stond in een brief die op vrijdag 13 oktober moest geopend worden.
Maar het huidige ongemak bij de datum komt uit de Verenigde Staten. Een zekere Thomas William Lawson maakte de datum populair met een roman getiteld Vrijdag de dertiende. Hij verbond de ongeluksdatum met extreme koersschommelingen op de beurs. In 1929 gebeurde het ook: niet op de 13de van de maand, maar wel op een vrijdag. Vandaag leeft het schrikbeeld verder in films, games, muziek.
Moet je je dan echt zorgen maken op een vrijdag de 13de? Statistisch gezien brengt de dag niet meer pech dan een andere.
Verzekeringsmakelaars zien zelfs een lichte afname van ongevallen op de ongeluksdag; wellicht omdat sommige mensen extra opletten.
Ben jij paraskevidekatriafoob? Dan kunnen we je al geruststellen: dit jaar is het alweer de laatste.
Bron: Katholisch.de