Vrijdag visdag! Maar waarom?
Eeuwenlang zagen katholieken af van vlees of vrijdag. Die weekdag herinnert namelijk aan de dag waarop Jezus Christus gekruisigd werd, in de herinnering geboekstaafd als Goede Vrijdag. Het derven van vlees was een wekelijks vastenpuntje, waarmee men zich tegelijk kon bezinnen over andere vleselijke of lichamelijke verlangens of zelfs verslavingen.
Vis heeft in de christelijke cultuur heel andere connotaties dan vlees.
Het Griekse woord voor vis (ichtus) is een acroniem voor Christus. De vis staat dus symbool voor Christus.
Sinds het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) kent de katholieke Kerk heel wat minder verplichtingen tot vasten en werd de wekelijkse vastendag afgeschaft. Vooral in de veertigdagentijd voor Pasen gelden vrijdagen nog als dagen van grotere soberheid aan tafel en wordt er liever vis geserveerd dan vlees. Vlees is in principe uit den boze, al worden goede daden en verstilling minstens even belangrijk gevonden.
Hoe dan ook, heel wat restaurants stellen nog altijd vis voor als dagschotel op vrijdag. En wist je dat McDonald’s in 1962 de Filet-O-Fish invoerde om de teruglopende inkomsten elke vrijdag het hoofd te bieden? Zo konden katholieken met een gerust gemoed hun favoriete eettent bezoeken.