Wanneer het onheil toeslaat
Diocesaan Noodfonds geeft steun aan wie daar dringend nood aan heeft
In het weekend van 4 februari vindt in alle parochiekerken in het bisdom Gent de jaarlijkse omhaling plaats voor het Diocesaan Noodfonds. „Niet toevallig in de eerste maanden van het nieuwe jaar”, zegt Peter Vande Vyvere. „Zo beschikken we voor de rest van het jaar over de nodige middelen om waar nodig meteen ondersteuning te bieden.”
In september 2017 volgde Peter Vande Vyvere vicaris Luk De Geest op als bisschoppelijk gedelegeerde voor diaconie en caritas. Zo kwam ook het beheer van het Diocesaan Noodfonds onder zijn bevoegdheid. Dat doet hij echter niet in zijn eentje. Nog in september maakte Philip Machiels de overstap als diensthoofd van de rekendienst van het bisdom Hasselt naar een baan als bisschoppelijk gedelegeerde voor financiën, patrimonium en personeel in het bisdom Gent.
„Bedoeling is dat we samen de werking van het Noodfonds opvolgen”, legt Peter Vande Vyvere uit. „Voor kleinere aanvragen geraken we er samen met de bisschop wel uit. Krijgen we een vraag voor omvangrijker steun, dan leggen we die steeds voor aan de bisschopsraad om tot een gedragen beslissing te komen.”
En waar gaat die steun zoal naartoe? „Allereerst gebruiken we de middelen van het fonds om acute noden te helpen lenigen in crisissituaties en bij rampen”, licht Philip Machiels toe. „Zo steunden we afgelopen jaar het werk de kleine zusters van Nazareth in Libanon. Ook Caritas International en het Consortium 1212, dat diverse humanitaire organisaties omvat, konden rekenen op onze steun.”
„In geval van rampen gebeurt het ook dat we naderhand bijkomende steun geven voor de wederopbouw”, vult Peter Vande Vyvere [node:field_streamers:0] aan.
Naast crisishulp verleent het Diocesaan Noodfonds ook structurele hulp. „Zo werken we al jaren samen met een diaken uit het aartsbisdom Košice, in Slowakije”, zegt Vande Vyvere. „Hij lanceerde er een project van taallessen voor kinderen van Roma. De samenwerking groeide door de aanwezigheid van de Romagemeenschap in Gent en na een bezoek van de bisschop en mijn voorganger aan Slowakije.”
Zowat 95 procent van de giften van het noodfonds is bestemd voor het buitenland. Toch kunnen ook projecten in het eigen bisdom aankloppen voor steun. „Al hebben ook die vaak een internationale uitstraling, omdat ze te maken hebben met ondersteuning van migranten of vluchtelingen”, zegt Vande Vyvere. „Zo kreeg ik onlangs een vraag van een parochie. Enkele vluchtelingengezinnen uit de omgeving werden in een centrum opgenomen in afwachting van hun mogelijke uitwijzing. Dankzij de parochie worden de kinderen nu elke dag met de taxi naar school gebracht. Ook projecten zoals De Tinten in Gent en VLOS in Sint-Niklaas konden al op ons rekenen.”
Bij al die steun is het het bisdom alvast niet te doen om zelfpromotie. „We komen niet, zoals bij De Warmste Week, met het nodige vertoon onze check afgeven”, zegt Philip Machiels.
Bovendien kan een fonds maar geven wat het krijgt. „Onze voornaamste bron van inkomsten is de jaarlijkse omhaling in de parochies”, zegt Machiels nog. „We staan er bovendien op dat wat we van de gelovigen krijgen, daadwerkelijk wordt gebruikt waarvoor het bestemd is en we denken zelf actief na welke projecten we steunen. Al komen de vragen doorgaans vanzelf. Crisissen en rampen zijn er, jammer genoeg, in overvloed.”
Meer info bij Peter Vande Vyvere via peter.vande.vyvere@kerknet.be of 09 269 20 34. U kunt het Noodfonds ook steunen op rekening BE55 7370 4859 7144 van het bisdom Gent. Vermeld bij de mededeling „Steun Noodfonds”.