Zo willen bisschoppen gezin en kerk dichter bijeen brengen
Hoe kunnen de gedachten en impulsen van Amoris laetitia voor de Kerk in ons land vruchtbaar zijn? De Belgische bisschoppen willen actie ondernemen op 3 domeinen:
1. Huwelijksvoorbereiding
Het is niet meer vanzelfsprekend te geloven, net zo min als kerkelijk te huwen, stellen de bisschoppen vast. Daarom lanceren ze een huwelijkscatechumenaat, analoog aan de voorbereiding voor volwassenen die christen willen worden.
De lat moet niet hoger liggen dan nodig, maar een degelijke en intense voorbereiding is wel nodig.
Concreet vragen de bisschoppen een aanpak op maat, maar met voor iedereen toch minimaal drie vormingsmomenten; over de betekenis van christen-zijn, van het christelijk huwelijks- en gezinsleven en over de huwelijksliturgie zelf.
Een huwelijksvoorbereiding die beleefd wordt als een catechumenaat, is een vreugdevolle ervaring voor de kandidaten én voor de hele kerk, schrijven de bisschoppen.
2. Begeleiding van gehuwden en gezinnen
De pastorale brief erkent de veelkleurigheid van gezinnen in onze samenleving en ook de grote zorgen die ze soms hebben. De pastorale zorg moet openstaan voor alle soorten gezinnen en altijd vertrekken van wat positief is, en die aspecten waarderen en bevorderen. Ook pastorale verantwoordelijken die in het sociale veld actief zijn - met mensen in armoede of in de gevangenis - krijgen met gezinnen te maken en moeten hen in die zin begeleiden.
In de voorbereiding op initiatiesacramenten (doopsel, vormsel) moet het hele gezin betrokken worden.
In jeugdpastoraal, godsdienstonderwijs en andere plaatsen waar jonge mensen zoeken naar geloofsverdieping, moet aandacht zijn voor christelijke gezinswaarden.
3. Omgang met gebrokenheid
De bisschoppen beseffen dat een huwelijk niet altijd stand houdt. Paus Franciscus stelde in Amoris laetitia een weg van onderscheiding voor, en die omarmen de Belgische bisschoppen met overtuiging. Heel onze pastoraal moet gericht zijn op begeleiden, onderscheiden en integreren. Het richtsnoer is dat van een persoonlijke en gemeenschappelijke 'onderscheiding'.
Ze besluiten met een citaat uit Amoris laetitia (37): We worden geroepen om aan gewetensvorming te doen, maar niet om onszelf ervoor in de plaats te willen stellen.
Lees verder:
- Hilde Pex (IDGP): 'Brief is bemoedigend én belangrijk'
- Bisschoppen schrijven pastorale brief over huwelijkspastoraal
Ontdek ook ons dossier over Amoris Laetitia en de gezinssynode
Bekijk de video: Bisdom Antwerpen aan de slag met Amoris Laetitia