Zingevingswerker in Zennedal
Elien Swinnen doet jongeren nadenken over zingeving en geloofsbeleving
Ze woont samen met haar twee nog studerende zussen in Gent, is afkomstig uit het Limburgse Hechtel-Eksel en werkt sinds januari als zingevingswerker in Buizingen voor de pastorale zone Halle. In het Zennedal, in de schaduw van de Don Boscokerk, vond ze haar plekje. Elien Swinnen is 25 en houdt wel van onderweg zijn.
Haar persoonlijke zoektocht bracht haar enkele jaren geleden naar Bolivia waar haar leven een dieper niveau kreeg. „Ik worstelde zoals de meeste jongeren op die leeftijd met belangrijke levensvragen. Ik wilde van de wereld een betere plek maken. Naïef, ongetwijfeld, maar in dat jaar in Zuid-Amerika ben ik mezelf tegengekomen. Pas toen kon ik terugkeren naar het warme nest met een rugzak vol dromen en gesteund door de woorden van mijn gastgezin: ‘Que dios te guie, te cuide y te proteja siempre’, in het Nederlands vertaald ‘Dat God je mogen leiden, je verzorgen en je altijd beschermen’”.
Bolivia werd voor Elien Swinnen een belangrijke halte op haar levensweg. „Een verrijking”, vindt de gewezen Chiroleidster. Ze wil mensen en voornamelijk jongeren de kans geven om na te denken over zingeving. Die kans kreeg ze na haar opleiding sociaal cultureel werk in Gent in de pastorale zone Halle waar ze sinds kort halftijds aan de slag is als zingevingswerker.
„Toen bekend raakte dat Don Bosco Groot-Bijgaarden het bezinningscentrum Oase ging afbouwen, zagen we als Don Bosco Buizingen een opportuniteit om dat project over te nemen en onder te brengen in onze kamplokalen”, legt parochiecoördinator Els Paridaens uit. „Het is een project van evangelisatie waarmee we hopen jongeren samen te brengen voor ontmoetingsdagen en bezinningsmomenten. We vertrouwen dat nu toe aan Elien.”
De opdracht van de zingevingswerker is duidelijk: jongeren op een toegankelijke manier in contact brengen met zingeving en geloofsbeleving. Een ontmoetingsplek creëren waar mensen zin krijgen om binnen te lopen, te proeven van zingeving, maar ook door te luisteren naar hen. „Ik heb op mijn jeugdige leeftijd ook niet overal een antwoord op, maar we kunnen wel samen [node:field_streamers:0] zoeken naar een antwoord. Als ik zaadjes kan planten in een vruchtbare bodem, dan komen er wel mooie bloemen tevoorschijn”, zegt Swinnen enthousiast. „Momenteel leg ik contacten met bijvoorbeeld scholen om zingevingsdagen te organiseren. De meditatietuin aan de kerk en de kerk zelf zijn daarbij beslist een meerwaarde. Voorts wil ik werken met de eerstecommunicanten en hun ouders, of de groep jongeren van de Lange Weg, dat zijn zij die zich voorbereiden op hun vormsel op zeventien jaar. Ik sta immers dicht bij hun leefwereld. In mijn vrije tijd ben ik actief bij I See Clouds, een jongerencollectief dat creatief talent ondersteunt en podiumkansen biedt aan jonge muziekgroepen. Dat ik gitaar, piano en cello speel, zie ik ook als een voordeel”, lacht ze.
Toch staat Elien Swinnen met beide voeten op de grond en is ze niet blind voor de realiteit. Geloofsbeleving overbrengen bij jongeren is geen sinecure. „Maar ik ben wel hoopvol. De voorbije jaren kwam ik ook op onverwachte momenten mensen tegen die me inspireerden, noem ze gerust wegwijzers. Dat wil ik met jongeren delen in open gesprekken. Ik vulde ook de vragenlijst in van de bisschoppen over de komende jongerensynode. Uit die resultaten bleek dat veel jongeren toch een open en nieuwsgierige houding hebben tegenover geloof en spiritualiteit. Spiritualiteit zit voor mij ook in de schoonheid van kleine dingen: kaars ontsteken, muziek maken en met diverse jongeren praten over hun geloofsbeleving. Daar probeer ik elke dag opnieuw aan te werken: het kleine eren en de schoonheid leren waarderen.”