Ecokerk in het bisdom Gent
Hier kan je meer te weten komen over Ecokerk in het bisdom Gent:
- Onze doelstelling: waar willen naartoe?
- Visie en werking
- Onze jaarlijkse campagne
- Hoe begin je eraan in je eigen gemeenschap?
- Voorbeelden uit de praktijk in ons bisdom
- Ecokerkraad en diocesane initiatieven
- Contact en nieuwsbrief
- NIEUW Een klimaataffiche aan je raam: doe jij ook mee?
Doelstelling van Ecokerk in het bisdom Gent
Het vicariaat diaconie en caritas wil niet alleen gehoor geven aan de schreeuw van onze kwetsbare medemens, we zetten ook in op zorg voor de Schepping. We voelen ons hiertoe opgeroepen door paus Franciscus, die in zijn encycliek Laudato Si’ het begrip ‘integrale ecologie’ naar voor schoof.
‘Integrale ecologie’ duidt op de onlosmakelijke verbondenheid van vraagstukken over ecologie, gerechtigheid en vrede.
Zorg voor de Aarde en zorg voor onze naasten zijn niet van elkaar te scheiden en vereisen een gezamenlijke aanpak. Daarom is het bisdom Gent door een medewerker van het vicariaat en een vrijwilliger vertegenwoordigd in de interdiocesane stuurgroep van Ecokerk. Ecokerk is een deelorganisatie van het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede en kreeg van de Belgische bisschoppen een dubbele taak mee: enerzijds een Christelijke visie uitwerken rond ecologie en spiritualiteit en anderzijds zoeken naar wegen om deze visie in de praktijk te brengen. In het bisdom Gent wil het vicariaat diaconie en caritas helpen het ecologisch gedachtegoed van Ecokerk uit te dragen naar de parochies.
Voor meer informatie over Ecokerk, ook in de andere bisdommen, verwijzen we u graag door naar de Ecokerk website.
Met uw vragen, suggesties en feedback kan u terecht bij Aletta Rambaut, verantwoordelijke voor Ecokerk in het bisdom Gent.
Ecokerk - Visie
Voorgeschiedenis
In 2005 kreeg het Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede (NRV) van de Belgische bisschoppen de taak om enerzijds een christelijke visie uit te werken rond ecologie en spiritualiteit en om anderzijds te zoeken naar wegen om deze visie in de praktijk te brengen. Dit betekende de start van Ecokerk in Vlaanderen. Binnen het NRV maakt Ecokerk deel uit van een netwerk dat bestaat uit o.a. Broederlijk Delen, Caritas, Missio, ORBIT vzw, Pax Christi Vlaanderen, Welzijnsschakels en Welzijnszorg. De inbedding van Ecokerk in dit netwerk toont aan dat ecologie voor Ecokerk niet ‘los verkrijgbaar’ is. Het staat altijd in relatie met de strijd tegen armoede en onrecht.
3 pijlers
Ecokerk is actief op 3 assen:
- Ecospiritualiteit: het motiveren van een ecologische levensstijl en een ethiek van het genoeg, geïnspireerd door de Bijbelse en Christelijke bronnen en de sociale leer van de Kerk.
- Ecopraktijk: concrete tips voor een duurzame werking van parochies, gezinnen, organisaties en instellingen.
- Ecobeleid: deelname aan het maatschappelijk debat en politieke actie. Ecokerk steunt de politieke eisen van de lidorganisaties van het NRV en hun internationale netwerken.
Laudato Si’
Sinds 2015 is de encycliek Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij) van paus Franciscus het belangrijkste referentiedocument voor het werk van Ecokerk. Die encycliek stelt dat de vraagstukken verbonden met ecologie, gerechtigheid en vrede één geheel vormen en een gezamenlijke aanpak vereisen. Dat is wat paus Franciscus ‘integrale ecologie’ noemt. Vanuit die integrale visie en omwille van haar zorg voor ‘het gemeenschappelijke huis’ maakt Ecokerk deel uit van de ‘maatschappelijke inzet’ of de diaconie binnen de Kerk.
Met Laudato Si’ hebben we als gelovigen een uniek instrument om met een eigen inbreng de dialoog en de samenwerking met de ruimere samenleving aan te gaan. Door middel van geloofwaardige initiatieven kunnen we als Kerk een grote impact hebben en trendsetters zijn in de transitie naar een duurzame en sociaal rechtvaardige wereld.
Je kan de encycliek integraal online lezen. Een papieren exemplaar, uitgegeven door LICAP, is te koop via Halewijn.
Ecokerk in actie
Ecokerk heeft een permanente werking doorheen het jaar en streeft ernaar haar thema’s en haar aanbod voortdurend onder de aandacht te houden. In het bisdom Gent worden de thema’s en het aanbod van Ecokerk behartigd en uitgedragen door het vicariaat diaconie en caritas. We werken hierbij samen met vrijwilligers en contactpersonen binnen de parochies, zowel vraaggestuurd als proactief.
Het is onze bedoeling ondersteuning te bieden en methodieken aan te reiken om zo het creëren van een lokaal draagvlak voor duurzaamheid en integrale ecologie te bevorderen.
Waar mogelijk gaan we in op uitnodigingen om vormingen, workshops of informatie te geven. We communiceren via de bisdomnieuwsbrief op donderdag, de E-connect van Ecokerk en via de website. Hierover kan je meer lezen bij contact.
Hoewel Ecokerk het hele jaar door actief is, zijn er twee belangrijke ‘verdichtingsmomenten’. Elk jaar – sinds 2015 – wordt op 24 mei de ‘verjaardag’ van de encycliek Laudato Si’ gevierd. In die periode lanceert Ecokerk haar jaarlijkse campagne. De voorbije jaren hadden de opeenvolgende campagnes van Ecokerk de klimaatproblematiek als voornaamste focus. Een greep uit het aanbod: “Het klimaat verandert ook mij” (2014-2015), “Klimaatnetwerk.be – elke groep een klimaatplan” (2016-2017) en “Het klimaat ligt op je bord” (2018-2019). Verwonderlijk is deze focus op de klimaatproblematiek niet. De voorbije decennia heeft de klimaatverandering de basiscondities voor het leven op aarde en de spelregels voor het menselijke handelen definitief veranderd. De transitie naar een uitstootvrije en klimaatbestendige wereld is simpelweg de grootste uitdaging waar de mensheid voor staat. Met de jaarlijkse campagnes wil Ecokerk aan bewustmaking doen en mensen aanzetten tot actie.
De Scheppingsperiode is een tweede belangrijk verdichtingsmoment. Deze periode begint met de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de Schepping (1 september) en eindigt met de feestdag van Franciscus van Assisi (4 oktober).
De Scheppingsperiode is een campagnetijd waarin Ecokerk inzet op de drie pijlers - ecospiritualiteit, ecopraktijk en ecobeleid.
Het aanbod voor liturgie, gesprek en bezinning (ecospiritualiteit) is een belangrijk instrument om rond onze thema’s vierend en bezinnend aan de slag te gaan. Tegelijk focussen we in de Scheppingsperiode op onze jaarlijkse campagne en moedigen we mensen aan om concrete stappen te zetten rond ecopraktijk: het verduurzamen van de werking, het verkleinen van de ecologische voetafdruk, een klimaatvriendelijk investeringsbeleid enz. ... We vestigen in die periode ook de aandacht op actuele problemen en vragen steun voor politieke thema’s en initiatieven waar we bij betrokken zijn (ecobeleid).
(tekst gaat verder onder de foto)
Werking
Vandaag is Ecokerk actief in het ruime kerkveld van bisdommen, parochies, middenveldorganisaties, geloofsgemeenschappen, onderwijs, etc.. Om de werking van Ecokerk te verankeren, wordt gestreefd naar de uitbouw van goed functionerende diocesane steunpunten: er worden vruchtbare relaties onderhouden met de diocesane beleidsploegen en diensten, zoals de pers- en communicatiediensten, het CCV en lokale Ecokerk-coördinatoren. Ten einde een groter draagvlak te creëren en de interdiocesane samenwerking te bevorderen, werd een Ecokerk stuurgroep opgericht waarin niet alleen elk Vlaams bisdom vertegenwoordigd is, maar ook de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB) en andere partnerorganisaties, zoals TAU, Franciscaanse Spiritualiteit Vandaag.
Van in het begin werd Ecokerk opgevat als een oecumenisch initiatief.
Voor meer informatie over de geschiedenis, werking en visie van Ecokerk, verwijzen we u graag door naar de Ecokerk website.
Onze jaarlijkse campagne
Hier bieden we een overzicht van de huidige en voorgaande campagnes van Ecokerk. Deze campagnes worden jaarlijks in mei gelanceerd.
2023: Genees de aarde en alles wat ademt en leeft
Met de campagne voor de scheppingsperiode van 2023, legt Ecokerk de focus op 'alles wat ademt en leeft', de rijke biodiversiteit van onze wereld die helaas sterk bedreigd is door toedoen van de mens. Het beschermen en herstellen ervan is deel van de 7-sprong naar integrale ecologie.
De lofzang werd een angstkreet
Voor christenen is de aarde een geschenk van God. Samen met de andere levende wezens vormen we een universele familie. Alles wat ademt en leeft, zingt de lof van God. En in dat koor van de schepping kan geen enkele stem gemist worden. We hebben het recht niet om stemmen tot zwijgen te brengen. Nochtans is dat wat gebeurt. 'De lofzang werd een angstkreet,' schreef paus Franciscus.
Naast klimaat, is het verlies aan biodiversiteit één van de grote crisisthema's in de wereld. Het internationaal biodiversiteitsrapport van 2019 waarschuwde dat 1 op de 8 planten- en diersoorten in de komende decennia dreigen uit te sterven als gevolg van menselijke activiteiten.
De onderlinge afhankelijkheid van levende wezens voor elkaars voortbestaan, geldt ook voor ons, mensen. Als we verder het web van het leven vernietigen, is er ook geen toekomst meer voor de mens. En opnieuw zijn het de armsten die als eersten het gelag betalen van de stervende ecosystemen en de ineenstorting van de soortenrijkdom op aarde. We zijn toe aan een dringend herstel van onze relatie met de aarde en de levende wezens. Dat maakt deel uit van de ‘ecologische bekering’ waartoe Laudato Si’ oproept.
Alles is met elkaar verbonden
Deze campagne past in de ruimere campagne “Met een 7-sprong naar integrale ecologie”.
Want de natuur is geen aparte sector. Natuurbescherming volstaat niet als we niet het hele groei- en consumptiemodel dat de aarde opsoupeert, omgooien. Het gaat om een systeemverandering.
Als we dus willen werken aan de genezing van de aarde en alles wat ademt en leeft, moeten we het opnieuw hebben over de zeven Laudato Si-doelen:
Een antwoord geven op de "schreeuw van de Aarde"
Een antwoord geven op de "schreeuw van de armen"
Een ecologische economie
Een eenvoudige levensstijl
Ecologische opvoeding
Ecospiritualiteit
Betrokkenheid van de gemeenschap en participatieve actie
In actie voor alles wat ademt en leeft
De campagne nodigt uit om elkaar mee te nemen in hoopvolle acties die ons op het pad leiden naar een gezonde, leefbare aarde, met overvloedig leven en toekomst voor al wat leeft, onszelf inbegrepen.
Voor dit alles kan je rekenen op een uitgebreid aanbod om zelf met je groep of gemeenschap aan de slag te gaan rond de 7 Laudato Si’-doelen, in liturgie, gesprek en bezinning, en ook praktisch, in de tuin, in je omgeving, in je dagelijkse keuzes en de organisatie van je werking.
Campagnemateriaal
Voor elke campagne wordt nieuw materiaal uitgewerkt:
- Een affiche om in de kerk, vergaderzaal, parochiezaal... op te hangen. Je kan steeds affiches verkrijgen bij Aletta Rambaut.
- Een (digitale) campagnemap met daarin materiaal voor de vier zondagen van de Scheppingsperiode, een uitgewerkte klimaatwake, een uitgewerkt gebedsmoment voor de Wereldgebedsdag voor de Schepping, materiaal voor een meditatief gesprek rond Laudato Si'. Dit alles en nog veel meer kan je downloaden via de website van Ecokerk.
- De campagnetekst: Genees de aarde en alles wat ademt en leeft!
- Een aanbod voor de vormselcatechese
Voorgaande campagnes
De campagnes van 2022 en 2021 stonden allebei in het teken van integrale ecologie, zoals te lezen is in de campagnetekst van 2022.
Hoe begin je eraan in je eigen gemeenschap?
We willen met ons hele bisdom gehoor geven aan de oproep van paus Franciscus:
Welk soort wereld willen we nalaten aan wie na ons komt, aan de kinderen die opgroeien? (Laudato Si')
Daartoe willen we allemaal op onze eigen manier ons deel doen, waarbij onze hoofdtaak als kerkgemeenschap vooral kan zijn om een bron van hoop te zijn in deze tijd van negatieve nieuwsberichten, polarisatie en verzuring. We scharen ons helemaal achter de oproep van de bisschoppen:
"We horen te weinig het goede en hoopvolle verhaal doorklinken dat het kan: de overgang naar een nieuw soort welvaart die het welzijn van alle volkeren op aarde ten goede komt. Het kan: als we armoede bannen, de aarde eerlijk delen, de economie hervormen, de natuur beschermen en met z’n allen gaan leven binnen de ecologische grenzen van een gezonde planeet." (Oproep van de Belgische bisschoppen op 1 september 2019)
Iedereen is geroepen tot de zorg voor de Schepping en iedereen kan wel iets bijdragen. De drie pilaren van Ecokerk (ecospiritualiteit, ecopraktijk en ecobeleid) sluiten perfect aan bij de drie taken van de kerk:
- Verkondiging: nodig iedereen uit voor een brainstormsessie. Kijk daarbij verder dan enkel de eigen achterban: zorg voor de Schepping is een gedeelde zorg van iedereen en een thema dat heel erg leeft. Op deze manier kunnen mensen de kerkgemeenschap opnieuw leren kennen, als een plaats met aandacht voor de natuur. Organiseer natuurwandelingen of stiltepaden met momenten van bezinning. Breng als catechist de zorg voor de Schepping binnen bij de voorbereiding voor de eerste communie of het Vormsel.
- Liturgie: maak ruimte voor de Schepping tijdens de eucharistievieringen in de Scheppingsperiode (1/9-4/10), organiseer een klimaatwake met de andere levensbeschouwingen in je omgeving, verspreid gebedsintenties voor de Schepping
- Diaconie: wandel mee in de klimaatmarsen, plant één of meerdere Laudato Si'-bomen, breng duurzaamheid binnen bij de kerkfabrieken en vzw's van de parochie
Ter inspiratie een reportage over de boomplantactie van bisschop Lode Van Hecke:
Zorg voor de Schepping is een thema dat hand in hand gaat met de zorg voor de naaste; waarbij iedereen zich aangesproken kan voelen en haar talenten kan inzetten.
De volgende stap is dan: hoe maken we dit concreet? Wat zijn de eerste stappen die je als parochie kan zetten?
Samen voor een duurzame toekomst
Hieronder geven we enkele tips om rond Ecokerk te werken in jouw parochie. Laat je hiervoor ook zeker inspireren bij de voorbeelden uit de praktijk: vele parochies gaan al met Ecokerk op weg en zijn al concreet aan de slag.
- Snuister in het aanbod van Ecokerk
Je moet het warm water niet meer uitvinden: er is een groot aanbod van Ecokerk om mee aan de slag te gaan. De website van Ecokerk biedt een schat aan informatie rond diverse thema's: concrete tips voor wat u met uw team, gezin, bedrijf of organisatie kan doen om duurzamer en milieubewuster te gaan leven en functioneren. Thema’s die aan bod komen, zijn o.a. energie, voedsel, biodiversiteit en mobiliteit.
- Zet Ecokerk op de agenda van de parochieploeg
We raden u aan eens een volledige vergadering te wijden aan ecologie, duurzaamheid en zorg voor de Schepping.Maak er het enige agendapunt van, zodat u er met uw team al uw aandacht, energie en creativiteit kan in investeren.
Een dergelijke prioritaire behandeling van Ecokerk lijkt ons zeker aangewezen in de beginfase, maar kan – bij voorkeur – ook jaarlijks herhaald worden. Een goede periode voor een bijeenkomst in het teken van Ecokerk is de Scheppingsperiode (1 sept. – 4 okt.) of de maand mei. In mei vieren we de verjaardag van de encycliek Laudato Si’ en wordt jaarlijks de nieuwe campagne van Ecokerk gelanceerd.
- Organiseer een vergadering voor iedereen uit de gemeenschap
Het is belangrijk dat de zorg voor de Schepping niet enkel valt op de toegewijde vrijwilligers. Dit is een thema dat iedereen aanbelangt! Daarom kan het nuttig, hoopgevend en inspirerend zijn om de hele gemeenschap uit te nodigen voor een vergadering of brainstorm. Daarop kunnen volgende vragen aan bod komen:
Ecokerk stelde voor de parochies, gemeenschappen, gezinnen een checklist op, met thematisch geordende vragen. De checklist kan helpen om alles eens op een rijtje te zetten, te kijken wat al gebeurt en te ontdekken wat nog kan gebeuren. Het is een uitstekend uitgangspunt om discussies te concretiseren, pijnpunten te identificeren en actieplannen op te stellen. De checklist kan je hier downloaden.
- Wat willen we doen? (diaconie)
- Wie willen we bereiken? (verkondiging)
- Hoe willen we dit biddend ondersteunen? (liturgie)
- Stel doelen op
Stel haalbare doelstellingen en schuif enkele realistische prioriteiten naar voor. Begin met kleinschalige, symbolische initiatieven die bijdragen aan het creëren van een draagvlak voor de Ecokerk thema’s en aan de bewustmaking rond ecologie en duurzaamheid. Een mooi voorbeeld is het planten van een Laudato Si’ boom, het organiseren van een (meditatieve) natuurwandeling of het verspreiden van de Ecokerkaffiches en flyers. Promoot deze initiatieven, geef er ruchtbaarheid aan en vraag de nodige aandacht in kerkelijke, sociale of andere media.
- Denk ook eens aan vastgoed
Het kan ook de moeite lonen om het gesprek aan te gaan met de mensen van de kerkfabriek in jouw parochie. Kerkelijk patrimonium heeft doorgaans niet de reputatie uitermate duurzaam te zijn. Daar kan zeker nog veel vooruitgang geboekt worden. Dit is echter doorgaans een dure operatie die bovendien bemoeilijkt wordt door strikte regelgeving. Het is dus belangrijk de nodige informatie te vergaren bij de bevoegde instanties. Ondanks de uitdagingen, is dit absoluut het overwegen waard. Opties die kunnen overwogen worden – voor kerkgebouwen of ander patrimonium – zijn het plaatsen van zonnepanelen, het opvangen en aanwenden van hemelwater, het creëren van groene stilteplekken, etc.
Ook hierbij kan je beroep doen op Ecokerk: sinds 2022 heeft Ecokerk een projectmedewerker in dienst die werkt rond de verduurzaming van kerkelijk vastgoed.
We zijn bereikbaar voor alle vragen, en kunnen onder andere met het volgende een aanbod op maat uitwerken: Neem contact op met ons!
- Vorming over Laudato Si', Ecokerk, onze checklist voor jouw parochieploeg
- Conferentie-avond voor de parochie
- Begeleiden van een brainstorm over de mogelijkheden in jouw gemeenschap
- Hulp bij het uitwerken van een passend gebedsmoment in de Scheppingsperiode
- Andere vragen rond ecospiritualiteit, ecopraktijk of ecobeleid?
Contacteer Ecokerk in het bisdom Gent.
Voorbeelden uit de praktijk in ons bisdom
In ons bisdom zijn al heel wat parochies aan de slag gegaan uit bezorgdheid voor de Schepping. De zorg voor de Schepping wordt op veel plekken in ons bisdom al concreet gemaakt in daden van solidariteit, gebed, catechese, wandelingen... Hieronder geven we een aantal mooie voorbeelden uit ons bisdom.
- Gent: Wij(k)water - recuperatie van hemelwater op vijf Gentse kerkdaken
- Aalst: Zonnepanelen op de kerk van Sint-Paulus en O.L.V. Ten Rozen
- Ninove: Ecokerk in Ninove
- Wachtebeke en Lochristi: Ecokerk in de H. Bavoparochie
- Erembodegem: ecologische stiltetuin 'De Hemelse Gaarde'
Wij(k)water - studie over de opvang van hemelwater in Gent
Dit project is ontstaan uit een bezorgdheid om meer te doen met het hemelwater dat op de vele Gentse kerkdaken neervalt. Uit een mooie samenwerking tussen het Gents Milieu Front, stad Gent, bisdom Gent, Ecokerk en andere organisaties kwam een studie over de mogelijkheden voor de recuperatie en eventuele infiltratie van het regenwater van vijf Gentse kerkdaken. Er werd gekeken welke methode het beste was om het regenwater op te vangen, te bewaren en te hergebruiken. Dat leverde diverse resultaten op: bij de ene kerk werd het water beschikbaar gesteld voor de buurtbewoners om hun moestuinen mee te begieten, bij de andere kerk wordt het opgevangen water gebruikt om de toiletten van het schooltje naast de kerk door te spoelen.
Wij(k)water is een project van Gents MilieuFront in samenwerking met Stad Gent, Farys, Join for Water, Ecokerk en Aquaflanders. Het werd gerealiseerd dankzij het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer van de Koning Boudewijnstichting.
Download de volledige publicatie ‘Wij(k)water. Opvangen, hergebruiken en infiltreren van hemelwater bij kerken’ in pdf.
Een papieren versie kan je gratis bestellen door een mailtje aan aletta.rambaut@bisdomgent.be.
De bijlage ‘rekenblad regenwaterput’ vind je hier.
Bekijk andere kerken met hemelwaterrecuperatie of andere duurzame parochieprojecten op onze website bij #ik7mee.
In het filmpje hieronder ontdek je alles over deze samenwerking:
Zonnepanelen op de kerk Sint Paulus en Onze Lieve Vrouw Ten Rozen - Aalst
Sinds 2018 wordt de elektriciteit voor onze Sint-Paulus en Onze-Lieve-Vrouw ter Rozenkerk grotendeels door zonnepanelen geproduceerd. Uniek aan het project is, dat parochianen en buurtbewoners mee investeerden in de installatie. De 36 hoogrendements zonnepanelen zijn goed voor een vermogen van ruim 10,6 KW, en zullen naar schatting ongeveer twee derden van het jaarlijkse stroomverbruik leveren.
Samenwerking met burgercoöperatieve
Ze werden begin februari geplaatst door de burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, ‘Denderstroom cvba’. Deze coöperatieve haalt via het uitschrijven van aandelen kapitaal op bij burgers en investeren dat geld in installaties op andermans dak en dus ook op het dak van onze kerk. De coöperatieve ‘Denderstroom’ wordt onze stroomleverancier, en rekent voor de stroom een vergoeding aan die lager ligt dan de prijs van de stroom die men via het net zou aankopen. Zo ontstaat er een drievoudig voordeel: voor de kerk, voor de participerende burgers waaronder een aantal van onze parochianen én voor het milieu.
Luc Van Lierde van Denderstroom bevestigt: "Het unieke aan het model van Denderstroom is dat de volledige investering en uitbating op onze kosten gebeurt en dat de afnemer van de zonne energie enkel zijn dak ter beschikking stelt en een vaste bijdrage betaalt per trimester, met een serieus prijsverschil tov huidige leveranciersprijzen. Na 20 jaar wordt de installatie eigendom van de afnemer. We hopen dat dit model nog heel wat andere eigenaars van grote daken aantrekt, kerkgebouwen of andere."
Het feit dat onze amper 25 jaar oude kerk niet zo hoog is, een geschikt dak heeft en en niet als onroerend erfgoed beschermd is, maakte het mogelijk om deze zonnepanelen te plaatsen. Zo werd onze kerk een van de eerste in het bisdom Gent die groene stroom levert.
Officiële inhuldiging door minister Bart Tommelein en bisschop Luc Van Looy
Aangezien het project door deze samenwerking met een burgercoöperatieve een primeur voor Vlaanderen was, kreeg de ingebruikname ook een officiële omkadering en werden Vlaams Energieminister Bart Tommelein en onze bisschop Luc Van Looy bereid gevonden om op maandag 21 mei, tweede Pinksterdag, de officiële inhuldiging van deze installatie bij te wonen en kleur te geven.
"Investeren in hernieuwbare energie kost geld, maar brengt ook op! Niet alleen voor ons klimaat, maar ook financieel. Op een spaarboekje krijg je nauwelijks rendement, wie investeert in zonnepanelen krijgt makkelijk 3 tot 6 procent", benadrukte minister Tommelein in zijn toespraak.
"Als kerk willen we hierin een voortrekker zijn. Via Ecokerk nemen we initiatieven in het ruime veld van ecologie en klimaatactie. We worden hiertoe ook opgeroepen door de encyliek Laudato Si' ", antwoordde bisschop Van Looy, "We zouden nog veel meer zonnestroom willen opwekken. Hier konden we dit vlot doen. Deze kerk is van de kerkgemeenschap. Maar van de meeste kerkgebouwen zijn niet wij eigenaar, maar de steden en gemeenten. We nodigen hen graag uit om meer projecten als deze mogelijk te maken.”
Bekijk het verslag op TV Oost en VRT Nieuws
Bekijk andere kerken met zonnepanelen of andere duurzame parochieprojecten op onze website bij #ik7mee.
Ecokerk Ninove
De Sint-Corneliusparochie heeft naar aanleiding van de encycliek Laudato Si' en de oproep door Ecokerk al heel wat initiatieven georganiseerd, van een boomplantactie tot een carwash met gerecupereerd hemelwater. Je leest er alles over op de microsite van Ecokerk Ninove.
Als smaakmaker geven we graag dit interview van parochieassistent Tim Van Nieuwenhove mee. Hij wordt geïnterviewd door Ninof Media over de opstart van een lokale Ecokerkwerking.
Wachtebeke en Lochristi: Ecokerk in de H. Bavoparochie
In de H. Bavoparochie zijn al verschillende stappen ondernomen om te werken rond Ecokerk in de parochie:
- De spits werd afgebeten met de oprichting van een Eco(denk)groep, die samengeroepen werd om het thema van ecologie nog meer ter sprake te brengen binnen de parochie;
- Er is een Laudato Si'-boom geplant (zie foto hierboven);
- Er werd overgeschakeld naar LED-lampen in de kerk van Beervelde;
- De nieuwe parochiekring in Lochristi wordt volledig ecologisch gebouwd (zonnepanelen, warmtepomp, etc);
- Lees meer over de ecologische stappen van de H. Bavoparochie op de website van Ecokerk.
Erembodegem: ecologische stiltetuin 'De Hemelse Gaarde'
Het labyrinth in de Hemelse Gaarde
De Hemelse Gaarde ontstond rond de droom om de aanwezige tuin rond de Sint-Amanduskerk Ten Bos (Erembodegem) in te richten, open te stellen en actief te gebruiken en te onderhouden als stilte- en bezinningstuin met bijhorende meditatieve wandelingen.
Met het project sluiten we aan bij onze werking rond integrale ecologie. De plek kreeg de naam ‘Hemelse Gaarde’. ‘Gaarde’ doet denken aan ‘boom-gaard’, aan de ‘tuin van Eden’, aan de ‘aarde’ waartoe we behoren en die we dienen te koesteren en te onderhouden, aan de ‘aard-ingsplek’ die Ten Bos voor velen is
Meer over de Hemelse Gaarde, met werkmap met illustraties.
Ecokerkraad en diocesane initiatieven
Drie keer per jaar komen we samen in een open vergadering voor alle geëngageerden uit in ons bisdom, zowel vanuit de katholieke kerk als van andere christelijke kerken.
Wat is het doel van deze Ecokerkraad?
- De verbinding zijn tussen de lokale kerkplek en het bisdom op ecologisch vlak: wat gebeurt er allemaal rond ecologie en ecospiritualiteit? Wat kan jouw gemeenschap inspireren om meer rond dit thema aan de slag te gaan?
- Samen ons bisdom groener en duurzamer maken: waar droom jij van om onze kerk groener te maken? Laten we het samen realiseren!
- Op termijn ook samen evenementen organiseren, zoals een diocesane klimaatwake, een boomplantactie, een educatief bezoek aan een duurzame kerkplek…
Of om het met de woorden van paus Franciscus te zeggen:
De dringende uitdaging om ons gemeenschappelijk huis te beschermen, moet de hele mensenfamilie bij elkaar brengen in een duurzame en integrale ontwikkeling. Want wij weten dat dingen kunnen veranderen. (LS 13).
Je kan de link hiervoor krijgen door een mailtje te sturen naar Aletta Rambaut, de medewerker van Ecokerk in het bisdom Gent. Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten, of je nu verbonden bent met een parochie of niet. De Ecokerkraad is een open bijeenkomst waarbij we alle mensen van goede wil uitnodigen om samen aan de dringende uitdagingen voor ons gemeenschappelijk huis te werken.
Lees hier het verslag van onze eerste bijeenkomst.
Diocesane initiatieven
Vorig jaar kwamen we voor het eerst samen om een groene, inspirerende plek in ons bisdom te verkennen. Met aandacht voor stilte, gebed, lokale producten, groen en natuur gingen we op stap. We wandelden van het station van Erembodegem via de kerk naar de kerk van Ten Bos, waar een ecologische stiltetuin is aangelegd. Het artikel over deze wandeling kan je hier lezen: Op naar de Hemelse Gaarde!
Contact en nieuwsbrief
De contactpersonen voor Ecokerk in het bisdom Gent zijn
Peter Vande Vyvere
Bisschoppelijk gedelegeerde Diaconie en Caritas
Bisdomplein 1, 9000 Gent
peter.vande.vyvere@bisdomgent.be
+32(0)9 269 20 34
Aletta Rambaut
Ecokerk bisdom Gent
Bisdomplein 1, 9000 Gent
+32(0)9 235 78 35
Wilfried Van Hove
Ecokerk bisdom Gent
Bisdomplein 1, 9000 Gent
wilfried.vh@proximus.be
+32(0)497 97 18 22
De contactgegevens voor Ecokerk nationaal vind je op onze website en op Facebook.
Het nieuws vanuit Ecokerk in het bisdom Gent verschijnt in twee nieuwsbrieven:
- De nieuwsbrief van het bisdom Gent - meer informatie en inschrijven
- De E-connect van Ecokerk
E-connect zoomt tweemaandelijks in op de vrijwilligers die handen en voeten geven aan de werking van Ecokerk, lokaal of in de regionale werkgroepen. Lees de jongste editie.