Acteur Jasper Heyman: ‘Als kind wilde ik later Jezus worden’
Als lid van de Ketnetband en het personage Noah in Campus 12 is Jasper Heyman geen onbekende voor het jonge volkje. In het tweejaarlijkse muziekspektakel De Passie speelt hij de figuur van Johannes. Door corona kon de editie van 2020 in Sint-Niklaas niet doorgaan. Uiteindelijk besloten cast en crew om er een film van te maken, te zien op TV Oost op 2 april, in Siniscoop op woensdag 5 en vrijdag 7 april (Sint-Niklaas, gewone ticketverkoop) en op Kerknet vanaf 7 april.
#1 Wat is jouw naam?
Jasper Heyman • Voor de vormselcatechese zochten we ooit de betekenis op van mijn naam. Sindsdien weet ik dat ik genoemd ben naar een van de drie koningen. Mijn naam betekent: ‘schatbewaarder’. Dat vind ik wel mooi. Momenteel sta ik op de filmset Net als in de film (verwacht voor oktober 2023, ndr.) met veel bijna-naamgenoten: er was nog een Jesper, een Casper en een Caspar. Vier schatbewaarders dus. Dat moet dus een schat van een film worden. Net als 'De Passie', trouwens!
#2 Waarom twijfel je?
Als kind zag ik ooit Lodewijk, de koningspinguïn, een voorstelling van Dimitri Leue. De pinguïn – de waggelaar, de twijfelaar – stelt bestaande patronen in vraag. Hij redeneert: 'Een pinguïn is een vogel, een vogel kan vliegen, dus ik kan vliegen.' Dat de andere pinguïns hem raar vinden, deert hem niet. Hij heeft voor- en tegenstanders, maar zelf denkt hij – een beetje naïef misschien – dat het allemaal zo moeilijk niet hoeft te zijn.
Ik zie mezelf ook wel een beetje als die pinguïn, misschien omdat ik graag tapdans!
Ik stel ook graag patronen in vraag en nodig gesprekspartners (soms tot vervelens toe, besef ik) uit om wat ze beweren eens van een andere kant te bekijken. Niet iedereen vindt dat leuk. Ik doe het ook niet om te bekritiseren, maar stellige beweringen lokken bij mij onwillekeurig een ‘waarom’ uit.
#3 Waarom begrijp je Me niet?
Mensen voelen zich soms aangevallen als ik hen bestook met mijn waarom-vragen. Toen ik dat in de gaten kreeg, heeft het me lang beziggehouden, want ik bedoel die vragen helemaal niet kwaad. Waarom begrepen mensen dat niet?
Je ziet, ik herken me wel een beetje in de vraag van Jezus. Of ik Hem begrijp? Zeker niet alles, hoe zou dat ook kunnen? Ik probeer te accepteren dat ik niet alles in het leven zelf in de hand heb en dat de dingen voor een stuk lopen zoals ze moeten lopen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt aan een betere wereld, dan wordt er veel lijden vermeden.
#4 Heb je Mij lief?
Jezus staat voor mij symbool voor vrede en liefde. In die zin kan ik de vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Toen ze me als kind vroegen wat ik later wilde worden, zei ik volgens mijn moeder (doet kinderstemmetje na): ‘Jezus!’ Misschien had een toneeltje op de eerste communie daar iets mee te maken. Met de figuur van Johannes in De Passie kom ik daar toch weer dichtbij!
'Vat Johannes eens in één woord voor mij samen,' vroeg ik toen ik gecast werd voor die rol. ‘De liefdevolle leerling’, zei regisseur Stefan Van Guyse. Daarvoor zwichtte ik meteen. In onze bewerking stelt Johannes ook voortdurend de waarom-vraag aan Jezus. Hij wil hem begrijpen, precies vanuit die sympathie. En zo komt die rol wel heel dicht bij mezelf.
#5 Waarom huil je?
Ik huil nog niet zo lang, naar mijn gevoel. Meestal is het om mooie dingen en huil ik van ontroering. Zoals tijdens de musical Zodiac vlak na corona in een gevangenis in Scheveningen. Mensen terug hun passie zien uitleven en als publiek weer samenkomen, het maakte me emotioneel. En dan nog zo’n specifieke setting en mooie boodschap om zorg te dragen voor elkaar en voor de planeet.
Ik moet een heel gelukkige kindertijd hebben gehad, want op de toneelschool vond ik het bijzonder moeilijk om de emotie ‘verdriet’ op te roepen. Al vond ik uiteindelijk ook wel mijn omwegen. Op de lagere school werd ik wel eens gepest – dat heb je als je om een of andere reden opvalt – maar mijn moeder ving me super goed op. Ze leerde me strijdvaardigheid en was er echt voor mij (nog steeds!) Uiteindelijk hebben onder andere die pesters van toen me sterker gemaakt.
#6 Heb je je ooit veroordeeld gevoeld?
Tja, toen dus. En verder moet je als artiest natuurlijk vaak audities doen, waardoor je vaak beoordeeld wordt, maar dat is anders. Soms ben ik ‘te groot’, een andere keer is er ‘geen klik’ maar de volgende keer is groot net goed en is er juist wel een klik. Je bent onderdeel van een maakproces en dat kan ik wel plaatsen.
#7 Waarover praat je veel?
Kort voor dit interview vroeg ik het aan een medestagiaire (Jasper studeert Media en Entertainment Business, ndr.) en ze zei: ‘Over je vrienden.’ Tja, ik had net nog verteld over de laatste nieuwe vondst van een vriend, een spreekwoord: ‘iets aan de wind knopen’. Dat betekent: iets negeren of relativeren. Dat vind ik zo mooi! Dat vertel ik dan 100 keer door, tot het ergens opduikt in een woordenboek.
Haar antwoord vond ik treffend, want het zegt iets over hoe graag ik mijn vrienden zie. Ik vind vriendschap heel belangrijk. Als ik nieuwe mensen ontmoet, wil ik ook altijd uitgaan van het beste in hen. Het is misschien naïef, maar iedereen vind het fijn om graag gezien te zijn en zich gewaardeerd te voelen, lijkt me.