Bijbel lezen, hoe begin ik eraan? 5 tips
De Bijbel werd pas in de middeleeuwen in het Nederlands vertaald. En dan nog duurde het een tijd voor het brede publiek voldoende geletterd en bemiddeld was om er één te kunnen bemachtigen en lezen. Vandaag is de Bijbel het meest verspreide boek ter wereld. Toch is onze geloofskennis vaak beperkt tot wat we gaandeweg leerden, begrepen en beleefden.
De Bijbel blijft een grotendeels verborgen schat. Er is maar een beetje hulp, doorzetting en gebed (!) nodig om de onmetelijke rijkdom ervan te beginnen ontdekken.
Tip #1: Houd rekening met de context
Het Oude Testament is een document van 2 tot 3.000 jaar geleden. Die leesafstand is gigantisch. Er is ook een culturele afstand: onze samenleving heeft maar weinig raakvlakken met de Hebreeuwse cultuur waarin de Bijbel tot stand kwam.
Om die teksten te lezen, heb je soms verduidelijking nodig. Je kunt ze niet zomaar op je eigen leven leggen zonder rekening te houden met de context. De betekenis van woorden is door de eeuwen heen vaak verschoven of zelfs verduisterd. Om aan die nood tegemoet te komen, lanceerde Kerknet de reeks Bijbel van A tot Z. We zijn inmiddels aan de derde editie toe.
> Ontdek alle bijdragen van Bijbel van A tot Z.
Tip #2: Houd rekening met de tekstsoort
De Bijbel is één geheel van teksten die naar hetzelfde punt leiden, maar onderling heel verschillend kunnen zijn van opzet. Sommige teksten lezen als verslagen, andere zijn pure poëzie, legende, ironie zelfs, dan weer getuigenis. Heel wat lastige passages over geweld in de Bijbel worden verteerbaar als je ze leest door de juiste bril. Andere passages blijven raadselachtig. In de reeksen Bizarre Bijbel en Bijbel en seks stelden we scherp op enkele bijzondere verhalen.
> Ontdek de reeks Bizarre Bijbel en Bijbel en seks.
Tip #3: Jezus is de sleutel
In zijn boodschap bij de Dag van het Woord citeert paus Franciscus uit het verhaal van de Emmaüsgangers en de verrezen Heer: Toen opende Hij hun verstand om de Schriften te begrijpen. Dat deed hij met een gebaar: het breken van het brood. Dat paasmysterie is onze Bijbelse leessleutel. Jezus' leven, dood en verrijzenis doen pas echt begrijpen waar het ook in het Oude Testament al de hele tijd over gaat: Gods kracht schuilt in de kwetsbare, trouwe liefde.
> Ontdek de verhelderende en mooie filmpjes van The Bible Project, waarvan een groot deel Nederlandse ondertiteling heeft. Hieronder een voorbeeld.
Tip #4: Lees al biddend
Nog een citaat uit de boodschap bij Dag van het Woord, deze keer van de heilige Efraïm: Wie is in staat, Heer, de volle rijkdom te begrijpen van zelfs maar één van uw woorden? De Heer heeft zijn Woord met zoveel schoonheid gekleurd, dat ieder die het bestudeert kan nadenken over wat hem dierbaar is. Hij heeft in zijn Woord alle schatten verborgen, zodat ieder van ons een rijkdom kan vinden in wat hij overweegt.
Het Woord van God in de Bijbel is zo rijk, dat het tijd vraagt om te bezinken. Het komt maar tot zijn recht als je het overweegt, niet alleen verstandelijk maar in je hart. Dat innerlijke proeven en verteren is een vorm van mediteren of bidden.
Uiteraard is de wekelijkse eucharistie een goede plek om de Bijbel geregeld te beluisteren en te laten bezinken door de homilie en de daarop volgende (helaas vaak te korte) stilte. Helaas moeten we dit eucharistie nog een tijdje missen, althans op de plek waar ze bedoeld is... Online zijn ook heel wat goede leesplannen beschikbaar. Maar thuis de zondagslezing herkauwen, is minstens even goed als leesplan!
> Ontdek leesplannen van het Nederlands Bijbelgenootschap of surf eens op Kerknet naar de liturgische kalender om met de wereldkerk dagelijks of wekelijks te lezen en te bidden.
Tip #5: Je hoeft niet alles te begrijpen, maar beleef het
De Bijbel is een oud boek. Maar als hij gelezen wordt in de Geest waarin hij geschreven is, blijft hij altijd nieuw. Laat het dus maar over aan de heilige Geest om je te inspireren. Bijbel lezen moet je niet nostalgisch of utopisch maken, waarschuwt paus Franciscus.
Laat Bijbel lezen je tot bondgenoot maken van mensen. Beleef de Bijbel!
Dat is niet altijd makkelijk, wist ook al de evangelist Johannes. Weer een citaat uit de boodschap van paus Franciscus: Net als de profeet Ezechiël eet hij als het ware een boekrol op en die blijkt zoet als honing, maar 'toen ik hem had doorgeslikt, werd hij bitter in mijn buik'. De bitterheid komt voort uit de moeilijkheid om het Woord consequent te beleven, ook wanneer je op afwijzing botst. Bijbel lezen, staat niet los van de realiteit om ons heen. Het blijft een uitdaging, maar die is absoluut de moeite waard!
> Volg de microsite van ICC op Kerknet om op de hoogte te blijven van catechese en liturgie.