Duitse jezuïet steelt voedsel uit container van supermarkt
Is het diefstal als je voedsel uit een container met weggegooid eten naast de supermarkt haalt? In Frankrijk niet. In Nederland en België alleen als de container op een afgesloten privéterrein staat. Maar in Duitsland is het altijd verboden. Jezuïet Jörg Alt overtreedt doelbewust de wet omdat hij de voedselverspilling door supermarkten onethisch vindt. Met zijn actie heeft hij een wetswijziging op het oog.
Jörg Alt is socioloog en ethicus en zet zich al jaren in voor rechtvaardige systemen.
Voor hem gaat toewijding aan het geloof logischerwijze gepaard met toewijding aan een rechtvaardigere wereld. In zijn boek Einfach anfangen (Gewoon beginnen) geeft hij voorbeelden van verandering die ‘van onderaf’ ontstaat en beschrijft hij alternatieven voor problemen waar we tegenaan lopen, zoals de gevolgen van klimaatverandering.
In Duitsland wordt jaarlijks tussen de 12 en 18 miljoen ton levensmiddelen weggegooid, terwijl niet iedereen genoeg te eten heeft. Dat wordt alleen maar problematischer met de prijsstijging van levensmiddelen door de coronacrisis en de oorlog in de Oekraïne. Bovendien is een deel van het weggegooide voedsel geïmporteerd uit ontwikkelingslanden, waar honger heerst.
Het probleem van voedselverspilling is in de Duitse politiek al meerdere malen aan de orde gekomen, zonder resultaat.
Ook onder de huidige regering heeft de problematiek weinig kans van slagen, vooral doordat een van de coalitiepartijen, de FDP (de Duitse liberalen), eigendomsrechten boven sociale rechten stelt.
Groep ‘Letzte Generation’ wil levens redden
De actie van de jezuïet staat niet op zich, maar kadert in de beweging Letzte Generation, die niet meer gelooft in de weg van petities en open brieven. Naast voedseldiefstal organiseert Letzte Generation ook autowegblokkades. Pater Jörg is geen lid van de beweging, maar hij vindt dat hun acties niet zomaar weggezet kunnen worden als terroristisch of anarchistisch. Hij geeft ze een stem bij het brede publiek. Waarom ging hij deze keer dan toch zelf over tot actie?
Ik kan dit niet toezien hoe jonge mensen in de gevangenis terecht komen. Jörg Alt
Het zou nogal cynisch zijn om dan te zeggen: ‘Mooi dat jullie dat gedaan hebben. God zegene jullie.’
De politie negeerde de actie eerst, maar Jörg Alt gaf zichzelf aan. Hij ging niet in op schikkingsvoorstellen van het gerecht. Zo wil de jezuïet de aandacht op het probleem blijven vestigen, tot de regering handelt. Het Openbaar Ministerie eist nu drie maanden gevangenisstraf.
Dit artikel verscheen eerder (in een iets langere versie) op Ignis Webmagazine (door Mariëlle Matthee).