Harten zonder Grenzen - Joden en christenen, we hebben huiswerk
De grootste hindernis voor de joods-christelijke dialoog vandaag? Danny Rouges moet er niet lang over nadenken: Eén woord, antisemitisme. We hebben meer moeite dan ooit om de ander te aanvaarden zoals hij is.
Dat was anders toen de Antwerpenaar zo’n 50 jaar geleden afstudeerde aan de faculteit theologie. Om zijn Hebreeuws bij te schaven in het kader van zijn theologiestudies, legde hij contact met zijn joodse buurtgenoten. Het werden vriendschappen voor het leven. In het spoor van dialooggroepen in het buitenland richtte hij samen met anderen de Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen op. De eerste grote meeting vond plaats in 1972, een panelavond met als thema Christenen stellen vragen aan Joden. En of er vragen waren!
Danny Rouges: Je voelde de openheid aan beide kanten om elkaars taal en gevoeligheden beter te leren kennen, om onbegrip en fouten uit het verleden te herstellen, om elkaars verhaal te beluisteren. Vraag aan een jood nooit: ‘Hoe is het? En met de familie?’ Dat rijt altijd pijnlijke wonden open van dierbaren die omkwamen in de kampen.
Veel van de vrienden van het eerste uur zijn inmiddels overleden of verhuisd. Danny Rouges mist hen, maar probeert in de veranderde samenstelling van de joodse bevolking nieuwe harten te winnen voor de dialoog. Het is niet makkelijk, zeker niet in Antwerpen, waar we met een heel specifieke groep van orthodoxie te maken hebben. Tegelijk hadden we nog nooit zoveel nationale en internationale contacten en input.
Over de politiek van Israël wil de voormalige godsdienstleraar zich niet uitspreken. De Joden hebben hún huiswerk, wij het onze.
En er is nog heel wat huiswerk te maken voor christenen. Zo ontdekte een protestantse kerk in Duitsland onlangs dat tijdens de naziperiode allerlei opschriften op het gebouw overschilderd waren. Teksten uit het Oude Testament die verwezen naar Israël waren vervangen door andere. Bij de renovatie werden de oorspronkelijke teksten opnieuw aangebracht.
Men heeft toen echt geprobeerd het jodendom uit te gommen en dat voel je tot op vandaag. We zijn bijna onwetend over het Oude Testament en onze joodse wortels. Niet dat iedereen nu Hebreeuws moet gaan leren, maar mij heeft het toch veel dieper bij de betekenis van veel Bijbelteksten gebracht. En dat is meteen de mooiste beloning van heel mijn engagement voor de joods-christelijke dialoog.
- Ontdek de brochure Joden, Leven in Antwerpen, na te bestellen via mail bij ACJCB aan 5 euro (2 euro verzendingskosten).
- Op 5 september vindt op initiatief van Sant'Edigio in Antwerpen een fakkeltocht plaats ter herdenking van de Holocaust.
- Op 7 en 8 september vindt het joods nieuwjaar of Rosj Hasjana plaats. In de synagoge wordt 100 maal op de sjofar (ramshoorn) geblazen. Je kan joodse gelovigen feliciteren door hen een wenskaart te overhandigen of te sturen.
De reeks Harten zonder Grenzen gaat over mensen met een open hart voor mensen in de marge van de maatschappij. Wil je zelf ook zo iemand zijn? Schrijf je dan gratis in voor de onlinecursus Dromen en veranderen met paus FranciscusOntdek het programma.