Waarom de allereerste kerstkaart een tikje controversieel was
Zo zag ze er dus uit: de eerste commerciële kerstkaart. Ze kostte één shilling en kwam op de markt in Londen, op 9 december 1843. Die eerste keer werden zo’n 4.000 exemplaren gedrukt.
Sir Henry Cole was de man die het initiatief nam. Cole was een Londense ondernemer die van vele markten thuis was, zo schreef hij ook kinderboeken. Hij had ook een link met het postwezen: een paar jaar eerder was hij betrokken bij de lancering van een postzegel waarmee je voor één penny een brief kon versturen binnen het VK, ongeacht de afstand. Goed gezien dus van Henry Cole, om daar later idee van een kerstkaart aan te koppelen.
De illustratie op de kaart was van de hand van John Callcott Horsley en toont drie generaties die het glas heffen op Kerstmis en het nieuwe jaar. De aandachtige toeschouwer kan centraal op het beeld zien hoe ook een klein kind van een glas mag nippen, wat toch enige deining veroorzaakte. Links en rechts van het gezelschap worden twee werken van barmhartigheid uitgebeeld: links krijgt een arme een brood, rechts wordt een arme gekleed.
Wat ook opvalt: er is geen directe link naar Kerstmis of de winter te zien. De nadruk ligt op de familie en gezelligheid. Andere kaarten uit die tijd tonen eerder natuurbeelden die naar de lente verwijzen dan naar de winter.