Leven vanuit je kern 4/7 Rusten bij je kern
Wie in zichzelf vaste grond wil vinden en van daaruit leven, moet innerlijk op reis gaan. Met de meditatie hieronder ga je zelf op weg. Voor elke stap op de innerlijke reis krijg je een audiomeditatie, een lijstje van opdrachten en een achtergrondtekst. Veel zegen en goede reis!
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 1/7 Naar binnen kijken
- Leven vanuit je kern 2/7 Verbeelding ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken
Doe audiomeditatie 4/7 Rusten bij je kern
De audiomeditatie duurt 10 minuten. Is dat te snel voor jou, pauzeer dan de audio. Je kan ook de meditatietekst downloaden en de instructies volgen op je eigen tempo.
Vergeet niet, als het echt moeilijk wordt, om psychologische hulp te vragen.
Opdrachten voor de komende dagen
- Ga de komende tijd op zoek naar woorden of korte zinnen die jij kan herhalen terwijl je rust bij je kern. Enkele voorbeelden: Duik in de diepte (Lc. 5, 4), Ik ben die is (Ex. 3,14), Hier ben ik, Heer (1 Sam. 3,5), Wees stil en weet dat Ik God ben (Ps. 46,11). Of misschien vind je hier inspiratie: gebeden van overgave, 39 schietgebeden van overgave uit de Bijbel, 23 korte gebeden uit de psalmen die je zonder ophouden kan bidden.
- Probeer een tijdje elke dag je een langer moment toe te keren naar je kern. Bijvoorbeeld een half uur. Veel mensen vinden dat gemakkelijker in de ochtend dan in de avond wanneer we vol zijn van de gebeurtenissen van de dag. Gebruik de audiomeditatie of herhaal deze stappen: vriendelijk opmerken wat er is —> loslaten en toevertrouwen —> dieper duiken —> rusten bij je kern. Of je die rust bereikt, is niet aan jou. Het moet je gegeven worden. Wees tevreden met je trouwe toekeer naar binnen.
- Heb je tijdens een langere meditatie een keer ervaren wat het betekent om te rusten bij je kern, dan kan je proberen om tijdens je dag regelmatig even stil te staan bij de kern van jezelf en van alle dingen. Alles is zoals het is. De anderen zijn zoals ze zijn. Jij bent zoals je bent. Het zijn van de dingen is een klein mirakel. Het is een wonder dat jij er bent om alles op te merken en te ervaren.
- Dicht bij je kern verblijven, kan je ervaren als licht, maar ook als duisternis. Wat overweegt bij jou als je op dit moment naar de diepte in jezelf gaat: licht of duisternis? Aan de lichtzijde zijn er misschien ervaringen van vrede en aanvaarding, moeiteloos zijn, aanwezigheid van God, heelheid van jezelf, eenheid van jezelf met alles wat er is, liefde voor de anderen, voor jezelf en voor God, enzovoort. Aan de schaduwzijde kan je een grote onmacht ervaren, een dorre of lege leegte, afwezigheid of zwijgen van God, verwarring en verstrooiing, afkeer en vervreemding, onvrede en opstandigheid. Licht en donker horen beide bij de innerlijke reis. Het kan niet altijd licht zijn. Je doet niets verkeerd als je innerlijke reis lange tijd niets dan duisternis oplevert. Vertrouw op de wenken en de leiding vanuit je kern. Afwisseling van licht en donker, hoort bij de pedagogie van God.
- Momenten van frustratie, onmacht, verlies, verveling, afkeer, enz. zijn bevoorrechte momenten om naar onze kern te gaan. Als ons ego niet krijgt wat het wil, geeft het leven ons een gratis zetje om de wil van God te zoeken. Krijg je in de komende dagen te maken met deze gevoelens, ga dan niet harder je best doen, maar neem wat tijd om naar binnen te keren en te rusten bij je kern. Ga in je onmacht staan en kijk uit naar de macht van God.
Achtergrond bij stap 4/7 Rusten bij je kern
Het refrein van de meditatie is een vers uit psalm 46: Wees stil en weet dat Ik God ben. In de vertaling van Ida Gerhardt klinkt het een tikkeltje anders:
Laat af en besef dat Ik God ben.
Niet doen, maar laten. Dat is heel kort samengevat stap 4 van de innerlijke reis.
Mystiek leven
Dit is de mystieke stap van de innerlijke reis. Hier neemt onze kern het roer over van ons ego. Het is een stap die wij niet zetten, maar die God in ons zet en die ons als het ware overkomt. Het subject van ons leven kantelt van ik naar Gij.
Wij kunnen dit mystieke leven van onze kern niet oproepen of veroorzaken. We kunnen hoogstens met overgave de weg vrijmaken. Daarna moeten we wachten en ontvangen. God geeft wanneer en hoe hij het wil.
Je zou dus kunnen zeggen dat het een louter passief gebeuren is. Wachten, aflaten, laten gebeuren, erkennen wat is, ontvangen. Maar toch is er ook een actief element van zien, opmerken, beseffen. Het is een actief laten.
Beginnen beseffen dat alles in de kern al genade is, louter gave van God, vrij en om niet, onverdiend en zonder prestatie, dat is het kloppende hart van deze stap en van heel de innerlijke reis.
God binnenin en God daarbuiten
Misschien voel je wat schroom om God te zoeken in de diepte van jezelf. Hoe rijm je dat met God herkennen in je naaste, met God ervaren in de liturgie en de sacramenten, met God beluisteren in de Schrift, met God leren kennen via de theologie, enzovoort?
God vinden in de diepte van jezelf heeft duidelijke Bijbelse wortels. Blijf in Mij, dan blijf Ik in jullie (Joh. 15,4), schrijft de evangelist Johannes. Paulus zegt onomwonden: Ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij (Gal. 2,20). God vinden in jezelf is dus geen nieuwlichterij of ketterij, maar een beproefde christelijke weg die zo oud is als het christendom. Het is de contemplatieve of mystieke stroom in de christelijke traditie.
Maar dit is niet de enige weg naar God. Ook de andere genoemde wegen zijn nodig om onze persoonlijke ervaringen aan te vullen en bij te sturen. Al die verschillende wegen zijn er om ons te helpen om toe te groeien naar het volle leven.
Het zou best kunnen dat je puistjes krijgt van al dat gewroet in jezelf en dat een andere weg beter aansluit bij jouw temperament. Voel je vrij om te zijn wie je bent, zo heeft God jou het liefst. Af en toe toch iets van innerlijk werk opnemen, ook al is het niet je natuurlijke neiging, kan je helpen groeien in je eigen temperament, bijvoorbeeld door wat meer vrede en vrijheid te brengen in je sociaal engagement of door je beleving van de liturgie inniger en persoonlijker te maken, enz.
God binnenin zoeken en God daarbuiten zoeken, mogen dus nooit tegen elkaar uitgespeeld worden. Trouwens keert na deze stap de richting van de innerlijke reis om en word je van binnen weer naar buiten geleid.
Gezonde zelfliefde is geen narcisme
Misschien vrees je dat al dat naar binnen kijken zal leiden tot navelstaarderij of narcisme.
Trop is te veel, natuurlijk. Als je een beetje tureluurs wordt van te veel of te lang bezig zijn met je eigen innerlijk, zou ik vaderlijk zeggen: ga eens naar buiten, ontmoet wat mensen, ga naar de film, vraag wat een ander nodig heeft, doe wat aan sport, lees een boek…
Wees dan verder niet bang: gezonde zelfliefde en zelfkennis zijn net het tegenovergestelde van narcisme. Lees maar eens wat de narcistische persoonlijkheidsstoornis precies inhoudt:
- Een groot ego hebben, een opgeblazen gevoel van zelfbelang
- Anderen manipuleren om de eigen egobehoeften te bevredigen
- Gebrek aan empathie
- Grote behoefte aan bewondering en bevestiging
- Minderwaardigheidsgevoelens die extern gecompenseerd moeten worden
Wie bij zijn kern is aangekomen en zichzelf heeft gevonden in God, die heeft al die behoeften van het ego leren relativeren.
Gezonde zelfliefde en zelfkennis leiden naar nederigheid, zelfrelativering en humor. Wie minder energie moet steken in het handhaven van een opgeblazen ego, heeft meer ruimte voor God, voor de ander en voor de noden van de schepping.
Je mag dus onbevreesd op reis gaan naar je kern.
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 1/7 Naar binnen kijken
- Leven vanuit je kern 2/7 Verbeelding ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken