Leven vanuit je kern 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
Wie in zichzelf vaste grond wil vinden en van daaruit leven, moet innerlijk op reis gaan. Met de meditatie hieronder ga je zelf op weg. Voor elke stap op de innerlijke reis krijg je een audiomeditatie, een lijstje van opdrachten en een achtergrondtekst. Veel zegen en goede reis!
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 1/7 Naar binnen kijken
- Leven vanuit je kern 2/7 Verbeelding ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 4/7 Rusten bij je kern
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken
Doe audiomeditatie 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
In deze stap werk je aan de impulsen die je ontdekt hebt in de vorige stap om iets nieuws in de wereld te zetten. Heb je nog geen onderwerp of materiaal gevonden waar jij vanuit je kern warm voor loopt, dan ga je het beste een stapje terug.
Iets nieuws in de wereld zetten, mag je heel breed opvatten. Het kan een ontmoeting of samenwerking zijn, een kunstwerk, een idee, iets van communicatie, een engagement als vrijwilliger, een organisatie die jij mee vormgeeft, een tuin, een tekst, een manier van werken, een levenswijze, een evenement, enz. De schaal en uitstraling kan groot zijn (je stad, Vlaanderen, de wereld), maar ook heel klein (je eigen huis, je werkplek, je vereniging). Je verlegt een steen in de rivier van het leven. Je wordt medeschepper.
Deze stap doe je door concreet en creatief in en met de wereld te werken, niet door te mediteren. De meditatie hieronder kan je wel helpen om tijdens je medescheppingswerk aandachtig te blijven voor het creatieproces. Zo kan je blokkades overwinnen en nieuwe moed en inspiratie tanken om voort te gaan.
De audiomeditatie duurt 15 minuten. Is dat te snel voor jou, pauzeer dan de audio. Je kan ook de meditatietekst downloaden en de instructies volgen op je eigen tempo.
Opdrachten voor de komende dagen
Neem een vast besluit om gedurende een week elke dag wat tijd vrij te maken om een creatief proces te doorlopen van begin tot einde. Kies uit de impulsen die je ontdekte in de vorige stap, één uit waar je werk van wil maken. Het gaat er niet om dat je het finale antwoord op die impuls realiseert, dat kan natuurlijk niet in één week, maar wel dat je iets doet, een stapje zet, iets bijdraagt aan de wereld in verband met jouw impuls.
- Dag 1 en 2: expressie. Maak twee dagen elke dag wat tijd vrij voor een moment van expressie rond je impuls. Werk met je materiaal. Verzamel snippers van zinnen, schetsen, ideeën. Ga op onderzoek uit. Probeer dingen uit. Laat je innerlijke criticus nog even stil zijn en van de zijlijn meekijken. In de volgende stap mag hij/zij weer meepraten. Blijf werken tot je inspiratie ontmoet, iets onverwachts, iets waarvan je opkijkt, iets dat je nog niet wist.
- Dag 3: je ontwerp vinden. Maak nu onderscheid in alle snippers die je verzameld hebt: waarvan word je enthousiast, wat vind je blah? Wat trekt je aan? Zijn er puzzelstukjes die passen? Begint er iets op zijn plaats te vallen? Voel je een klik? Kan je innerlijk de contouren zien van wat het kan worden? Weet je nu beter wat je kwijt wil, in welk medium je een stap wil zetten, welke stijl je zal hanteren? Dat is je ontwerp. Met een Duits woord uit de psychologie kan je spreken van een gestalt: je ziet eerst het geheel, nog voor je de details in beeld krijgt.
- Dag 4 en 5: creatie. Werk nu twee dagen aan de creatie of uitvoering van je ontwerp. Er zijn veel details in te vullen en keuzes te maken voor het echt klaar is voor de buitenwereld. Ervaar hoe het groeit en zichzelf vormt vanuit een eigen noodzakelijkheid. Natuurlijk stuit je op moeilijkheden en beperkingen. Je zal creatieve oplossingen moeten bedenken binnen de tijd en de mogelijkheden die je hebt. Blijf niet te lang haperen aan wat je niet kan. Doe wat je wel kan.
- Professionaliteit. Merk op waar je nog professionaliteit te kort komt om je ontwerp uit te voeren zoals je het wil. Maak een lijstje van de kennis en vaardigheden die je mist. Voor dit creatieve proces hoef je dat niet op te lossen, maar misschien voel je je geprikkeld om er later werk van te maken. Onderzoek al eens hoe je je professionaliteit zou kunnen opkrikken. Zijn er cursussen, onlinecursussen, YouTube-filmpjes, boeken in de bib, ken je iemand die je om raad kan vragen…? Hoeveel inspanning zou het vragen om een volgende stap te zetten? Is dat haalbaar voor jou? Voel je je gedreven?
- Dag 6 en 7: productie. Neem nu twee dagen om je schepping af te werken. Er zijn vast nog losse eindjes aan elkaar te knopen, zo goed als dat nu kan. Zoek een plek waar je ermee naar buiten kan komen, hoe bescheiden ook. Zoek iemand die er wat aan kan hebben, of die het kan verderzetten. Geef het uit handen. Het is nu niet meer alleen van jou.
Achtergrond bij stap 6/7 Scheppingskracht ontwikkelen
Stap 6 van de innerlijke reis gaat over creatieprocessen. In de uitgebreide literatuur wordt het creatieve proces meestal nogal eng opgevat als iets nieuws bedenken en maken. Het maakt dan meestal niets uit vanuit welke impuls het komt of wat de gevolgen ervan zijn.
Dat vinden we nogal beperkt en onvolwassen. Het maakt een levensgroot verschil of we het creatieve proces aanvatten vanuit onze egobehoeften of vanuit de impulsen van onze kern. Egogedreven creativiteit werkt niet zelden destructief en levensvernietigend.
Louter creatief zijn wordt pas medescheppend als wij rekening houden met de bron die levend maakt, met datgene waar we zelf van leven en met datgene wat in de wereld en bij anderen het leven bevordert. De creatie die gebeurt in stap 6 kan medescheppend worden als we er de 5 eerdere stappen van de innerlijke reis aan laten voorafgaan en stap 7 op laten volgen.
Creativiteit en keuzes maken
Het creatieve proces bestaat uit keuzes maken. Elk creatief resultaat bevat tientallen of soms duizenden keuzes. Denk maar eens aan een film die nu in de zalen speelt en aan alle keuzes die nodig waren om tot dit ene resultaat te komen.
Als je creatiever wil worden, dan kan het helpen om te focussen op de keuzes en niet op het resultaat van het creatieve proces.
Ik denk dat het creatieve proces in het algemeen geschaad wordt als je denkt aan het resultaat in plaats van aan de dagelijkse beslissingen. Jason Blum
Creativiteit bestaat dus uit keuzes maken. Een wetenschapper gespecialiseerd in de psychologie van keuzes maken, heeft ook het omgekeerde ontdekt: elke keuze is een klein creatief proces op zichzelf, zelfs de meest alledaagse keuzes, zoals wat we zullen drinken of eten.
Kiezen is een creatief proces waarmee we onze omgeving, ons leven en onszelf construeren. Sheena Iyengar
Elke keuze had anders kunnen zijn. Kiezen is verliezen. Kiezen betekent dat je andere mogelijkheden links laat liggen. Dat is schepping. Soms doet dat pijn. Het zijn de weeën die horen bij elke geboorte en bij heel onze menswording.
Creatie is rommelig
In de meditatie maken we een onderscheid tussen drie momenten in het creatieproces: expressie, creatie en productie. We baseren ons daarvoor op het Creatieprocessen handboek van beeldend kunstenaar Jaak Hillen.
Een beroemde gitarist zei hetzelfde met iets andere woorden:
Het creatieve proces heeft drie delen: eerst is er inspiratie, daarna de uitvoering en ten slotte de release. Eddie Van Halen
Dat wil niet zeggen dat de stappen zich altijd zo netjes opvolgen. Soms is er wat heen-en-weer nodig om vooruit te raken. Inzicht in de 3 momenten kan je wel helpen om niet te verzanden en altijd opnieuw een volgende stap te zetten.
Inspanning en frustratietolerantie
Iets nieuws in de wereld zetten, vergt kracht en moed. Dat kon je horen in de meditatie. Scheppingskracht is niet iets wat je hebt of niet hebt. Je kan het ontwikkelen, zoals een sporter spierkracht en fysieke uithouding traint.
Als creëren moeite kost, dan ben je goed bezig, dan ontwikkel je kracht.
Dat mag een troost zijn als creativiteit voor jou moeizaam gaat. Het kost gewoon altijd een zekere inspanning, zelfs een stukje van jezelf. Dat moet je niet opvatten als een teken dat creativiteit niet voor jou is weggelegd. Zelfs een beroemde schrijver bekende eens hoe moeilijk schrijven wel is.
Een schrijver is iemand voor wie schrijven moeilijker is dan voor andere mensen. Thomas Mann
Creativiteit heeft veel te maken met frustratietolerantie, zoals het citaat van schrijfster Pamela Druckerman in de illustratie hierboven treffend aangeeft. Volgens filmregisseur Susanne Bier is het ongemakkelijke net datgene wat het proces spannend maakt.
Elk creatief proces gaat over een gebied betreden dat niet veilig is, niet vertrouwd en op geen enkele manier gemakkelijk. Dat is het opwindende ervan. Susanne Bier
Moeiteloosheid
Gelukkig zal je ook momenten ervaren dat het als vanzelf lijkt te lopen. Dat kan je in elke fase van het creatieve proces overkomen.
- Expressie: inspiratie vinden. Iets onverwachts dient zich aan en overtreft je verwachtingen.
- Creatie: noodzakelijkheid ervaren. Het schept zichzelf door jou.
- Productie: uit handen mogen geven. Samenwerking maakt het meer dan het was. Anderen pikken het op en zetten het werk verder.
Dat wens ik je toe in elk van je creatieve avonturen.
Meer weten
Jaak Hillen. Creatieprocessen handboek. Via Libra, 2012, ISBN 9789077611180, 230 pagina’s, 24 euro. Bestel bij de uitgever
Meer in deze reeks
- Inleiding over de innerlijke reis in de religieuze traditie
- Leven vanuit je kern 1/7 Naar binnen kijken
- Leven vanuit je kern 2/7 Verbeelding ontwikkelen
- Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
- Leven vanuit je kern 4/7 Rusten bij je kern
- Leven vanuit je kern 5/7 Naar buiten kijken
- Leven vanuit je kern 7/7 Je sterven opnemen
- Download de poster om af te drukken